Kortrijk Weide genomineerd voor de European Green Cities Award

Kortrijk zal met Kortrijk Weide België vertegenwoordigen in de Europese eindstrijd voor de Green Cities Award 2021. Het nieuwe stadsdeel neemt het op tegen de groenprojecten van 12 andere Europese deelnemers. Met de realisatie van Kortrijk Weide werd een vervuilde grimmige site omgevormd tot bruisende, groene en duurzame omgeving waar onder meer het nieuwe ecologische Mandelapark, evenementenplein en Hangar K terug te vinden zijn.

  • jpg
  • jpg

Het gerealiseerde project Kortrijk Weide werd genomineerd omwille van de meerwaarde van deze nieuwe stadssite voor de biodiversiteit in de stad, het versterken van het sociaal weefsel, het boosten van de (lokale) economie en de klimaatrobuustheid van het totaalconcept.  Kortrijk Weide zorgt op één locatie voor het samenkomen en samengaan van allerlei verschillende functies. Naast het 2,9ha grote ecologische Mandelapark biedt Kortrijk Weide met Hangar K ook ruimte voor startende ondernemingen, een nieuwe multifunctionele stadshal, het nieuwe zwembad, het evenementenplein, waar onder meer De Warmste Week plaatsvond, en de evenementenhal Depart.

2,9 ha ecologisch stadspark in het centrum van de stad

Het is met name het ecologische Mandelapark die voor een duurzaam en biodivers totaalconcept zorgt en de nominatie voor de award European Green Cities binnenhaalde. De groenzone wordt extensief beheerd. Dit betekent dat er zo weinig mogelijk ingegrepen wordt op de natuurlijke ontwikkeling van de parkzone. Na enkele jaren vertoont het park een sterke soortentoename en diversiteit van zowel planten als dieren.  Het bufferbekken zorgt voor de opvang en vertraagde afvoer van het water die hoger op de site neervalt en geeft uit op de watertuin die kinderen een plek voorziet om te kunnen ravotten. De overdekte zitplaats met opvallend groendak, een knipoog naar de oude Vlasschuren langs de Leie, is nu al een populaire plek geworden in Kortrijk.

Deze nominatie waarbij we ons land vertegenwoordigen op het Europees toneel is al een prijs op zich. Het Mandelapark is een biodivers pareltje met een vernieuwende aanpak wat inrichting en beheer betreft. Ik ben bijzonder trots dat we hiermee aan de eindstrijd deelnemen. Bert Herrewyn, schepen van natuur, biodiversiteit, Kinderen en Jongeren 
  • jpg
  • jpg

More Green Cities For Europe

De award is een initiatief van het Europese promotieproject ‘More Green Cities for Europe’. Het project loopt drie jaren (2021-2023) en wordt uitgerold in 13 Europese landen waaronder België. In België voert de sierteelt- en groenfederatie (AVBS) het project uit in samenwerking met het Vlaams Agentschap voor Landbouw- en Visserijmarketing (VLAM). De winnaar van de tweede editie van de European Green Cities Award wordt bekend gemaakt begin december. De prijsuitreiking zal online gevolgd kunnen worden op

https://thegreencities.eu/award/

Het ontwerp van Kortrijk Weide kwam tot stand door een samenwerking van de stad Kortrijk, landschapsarchitect Denis Dujardin en studiebureau Tractebel-Engie. Omwille van de nominatie werden ruimtelijk planner Liesbeth Terryn en groenambtenaar Lieven Vandeputte van de stad Kortrijk samen met mede-ontwerper Denis Dujardin geïnterviewd door Green Cities Europe. Het interview kan je hier terugvinden:

https://be.thegreencities.eu/kortrijk-weide-gaat-europese-strijd-aan-voor-green-cities-award-2021/

Knipsel.PNG
  • PNG
Knipsel.PNG

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL