vzw Doerak viert heropleving Hoeve te Coucx en vernieuwd educatief aanbod

Voor het eerst kan de nieuwe locatie, het vernieuwde aanbod en de naamsverandering echt getoond worden. Dit dankzij de inspanningen van heel wat medewerkers en vrijwilligers van vzw Doerak en de partnerorganisaties Natuurpunt, Velt, JNM, de lokale Vogelwerkgroep en vzw Constructief.

WhatsApp Image 2021-09-14 at 15.36.30 (2).jpeg
  • jpeg
In het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen ging het stadsbestuur het engagement aan om voor vzw Doerak een nieuwe werkingslocatie te zoeken. Dit op uitdrukkelijke vraag van de organisatie (voorheen vzw Van Clé, verantwoordelijk voor de Kinderboerderij). De verhuis van de vzw naar Hoeve te Coucx en de kleine aanpassingswerken werden succesvol afgerond in 2019. De educatieve werking van de natuurhaven in stadsgroen Marionetten draait ondertussen op kruissnelheid door een sterke organisatie en mooie samenwerkingen. Dit ondanks een moeilijke opstart doorheen de periode van coronamaatregelen. Bert Herrewyn, schepen van Natuur en Kinderen en Jongeren

Natuurhaven voor wandelaars en fietsers

Hoeve te Coucx is the place to be voor wandelaars en fietsers die tijdens hun activiteiten in stadsgroen Marionetten een rustpauze willen. Ook gezinnen die op een rustige manier willen genieten van de natuur kunnen er terecht. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos, op de zandbergen of met de speelmaterialen op het domein.

(Groot)ouders kunnen intussen terecht op het Boerderijterras. Het terras is tijdens de zomermaanden van dinsdag tot zondag open tussen 14u en 18u en van september tot mei op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur. Ook activiteiten zoals Nacht van de Duisternis, gezellige optredens doorheen het jaar en feeërieke wandelingen in samenwerking met en voor de bezoeker van het nabijgelegen AZ Groeninge zitten vervat in het uitgebreide aanbod.

Focus op beleving en educatie rond natuur en biodiversiteit

Het domein werd stevig aangepakt om de workshops en vakantiekampen voor kinderen optimaal te laten verlopen. Zo is er een uitbreiding van de speelzone, met heel wat natuurlijke speelelementen in het aanpalende bos. Ook is er een natuurlijke barrière opgericht tussen het speelbos en de E17.

De nieuwe locatie biedt een antwoord voor de inhoudelijke vernieuwing van de vereniging, zowel op vlak van gebouwen als ligging. Waar de kinderboerderij zich voorheen meer op jongere kinderen richtte, is er op de nieuwe site ruimte voor kinderen, jongeren en ouders. Niet enkel voor groepen, ook voor individuele bezoekers. Naast kinderen en jongeren vertrouwd maken met het boerderijleven, leren ze hen oog te hebben voor natuur en milieu. Zoals het leren kennen en zien van ecologische processen en het in stand houden van biodiversiteit, milieu, composteren of duurzame energie. De vzw staat hier niet alleen voor. Het aanbod wordt verzorgd door o.a. gidsen van expertenorganisaties Natuurpunt en Velt, met ondersteuning van Stad Kortrijk.  

De infrastructuur staat ter beschikking van groepen die op zoek zijn naar een leuke locatie voor de organisatie van een vormingsmoment, teambuilding,….

Voor een professionele aanpak van de nieuwe vakantiewerking is binnen de vzw een vrijetijdsverantwoordelijke aangesteld. Zo is ondertussen een monitorenwerking opgezet en is er een samenwerking met Sportplus voor de administratieve aanpak. Ondanks de moeilijke periode verdubbelde het aantal unieke deelnemers in de kampen zo van 110 in 2020 naar 250 in 2021.

Partnerschappen voor sterkere werking

Niet enkel Natuurpunt en Velt zijn partners op het terrein. JNM, de jeugdbond voor natuur en milieu, laat zijn activiteiten elke zaterdag en zondag plaatsvinden. Voor Natuurpunt en de lokale Vogelwerkgroep is de site een uitstekende uitvliegbasis om op ontdekking te gaan in stadsgroen Marionetten.

Vzw Constructief staat met zijn Mina-werkers (betaald ervaringstraject voor mensen met een financieel kwetsbare situatie) in voor het natuurbeheer van het omliggende stadsgroen Marionetten. Bezoekende kinderen leren natuur onderhouden door samen met vzw Constructief het groen op de site te maaien, takkenwallen op te richten of bomen te onderhouden.

Toekomst in Te Coucx

vzw Doerak heeft nog heel wat op de planning staan. Zo worden er fysieke buitenklassen opgericht, waar groepen en individuele bezoekers met behapbare wetenschappelijke info worden ingeleid in de wereld van biodiversiteit en andere thema's. Om bezoekers ook buiten de openingstijden van het Boerderijterras een drankje te kunnen aanbieden, wordt een Honesty Bar opgericht waar mensen met zelfbediening keuze hebben uit een beperkte kaart. Ook met AZ Groeninge staan verdere samenwerkingen gepland. Later meer.

vzw Doerak (c) Kortrijk
  • jpeg
Hoeve te Coucx (c) Kortrijk
  • jpeg
Hoeve te Coucx (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL