'Zakje vergeten? Daar trappen we niet in!'

Stad bindt de strijd aan tegen hondenpoep

Stad Kortrijk heeft genoeg van hondeneigenaars die de poep van hun viervoeter op het openbaar domein laten liggen. Bij de start van de zomervakantie wordt daarom een campagne gelanceerd die baasjes op hun plichten wijst: altijd zakjes bijhebben en hondenpoep opruimen. Wie dat niet doet, riskeert een GAS-boete.

campagne hondenpoep.jpg
  • jpg

Er bestaat een reële kans dat je het al eens hebt meegemaakt. Je wandelt met je nagelnieuwe witte sneakers over het voetpad. Wanneer je je wat verder neervlijt op een terrasje, ruik je plots iets vies. Shit! Hondenpoep, het is een oud zeer.

Zakjes op zak

Kortrijk is gek van honden, maar is niet zo tuk op hun poep. Het is de plicht van elk baasje om die op te ruimen, waar dat ook is: in het park, bos, hondenloopweide of op het trottoir. Daarom wil de stad baasjes sensibiliseren om de poep van hun viervoeters op te ruimen en steeds een poepzakje bij zich te hebben. De actie is onderdeel van Proper en Ko, de brede stadscampagne die ook sigarettenpeuken en sluikstort aanpakt. De slagzin van de campagne 'Zakje vergeten? Daar trappen we niet in!' heeft een duidelijke boodschap voor de baasjes: 'Je hond kan niet opruimen. Daarom doe jij het.'

Het opvallende campagnebeeld met een grote hondendrol zal de komende maanden overal in het groot en het klein te zien zijn op gekende 'hondenpoephotspots'. Dat zijn vooral parken, maar ook in het centrum van de stad laten te veel baasjes hondenpoep liggen. Dat kan nochtans bestraft worden met een GAS-boete. Sterker nog, in het politiereglement staat dat wie gaat wandelen met de hond verplicht zakjes bij zich moet hebben. Op de hotspots zullen gemeenschapswachten van de stad actief hondeneigenaars aanspreken om hen te wijzen op hun plichten. Daarbij delen ze ook poepzakjes met het campagnebeeld uit.

Affiches en bordjes voor bij jou thuis

Ook bij Kortrijkse dierenartsen en dierenspeciaalzaken zullen affiches van de campagne te zien zijn. In de strijd tegen hondenpoep in hun buurt nemen bewoners vaak het heft in eigen handen. Ze hangen boodschappen gericht aan hondenbaasjes aan hun raam, poort of haag. Aan het onthaal van het stadhuis en in het depot in de Rekkemsestraat in Marke kan je nu ook gratis een affiche met het campagnebeeld voor jouw raam of een weerbestendig bordje in dibond ophalen, om thuis uit te hangen. Bestellen doe je via een mail naar 1777@kortrijk.be of een telefoontje naar het nummer 1777. Je krijgt dan meteen enkele hondenpoepzakjes mee die je bij je hardleerse buren in de bus kunt gooien.

GAS-boete

Naast de gemeenschapswachten die sensibiliseren, zijn ook de GAS-vaststellers van de stad op pad. Want hondenpoep niet opruimen komt neer op sluikstorten en dat wordt bestraft met een GAS-boete. Wie hondenpoep ziet liggen kan dat, net zoals alle andere vormen van sluikstort, melden via 1777. Jaarlijks komen daar gemiddeld 50 meldingen van hondenpoep binnen. De hoeveelheid hondenpoep die op straat blijft liggen, ligt wel heel wat hoger. Zo ruimen de ploegen van Nette Stad gemiddeld 80 hondendrollen per week op.

Hondenpoep mag in de publieke vuilnisbakjes

Brave baasjes die de hondenpoep opruimen, moeten hun zakje trouwens niet altijd helemaal tot thuis meenemen. Je mag de gevulde zakjes deponeren in één van de ruim 820 publieke vuilnisbakken van de stad. Op 19 locaties vind je bovendien dispensers met gratis hondenpoepzakjes, waaronder De Warande, Heule Watermolen, het Astridpark, Stadsgroen Ghellinck, speelplein Kooigem en 3 Hofsteden. 

Met deze ludieke, maar niet mis te verstane slogan willen we de baasjes nog eens duidelijk maken wat van hen verwacht wordt. Het is eigenlijk jammer dat we dit moeten blijven herhalen want je zou denken dat elk hondenbaasje intussen wel weet dat hij moet opruimen na zijn hond. Maar onze opruimploegen moeten wekelijks nog zo'n 80 hondendrollen opruimen van het openbaar domein. Dat is sluikstorten en asociaal gedrag. Ruth Vandenberghe, burgemeester

campagne tegen hondenpoep.jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL