Optische vloerschildering siert Nelson Mandelaplein

Kortrijk investeert de komende jaren sterk in streetart, een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en verborgen plaatsen in de stad te (her)ontdekken. Wie de afgelopen week naar het Nelson Mandelaplein afzakte, zag aan de oprit van de parking veel kunstige bedrijvigheid. Een nieuwe optische vloerschildering als resultaat, uitgevoerd door Italiaans kunstenaar Fabio Fedele en Treepack. Laatstgenoemde nam eerder al de nabijgelegen fietserstunnel onder handen. Het kunstwerk kadert binnen het drievoudig streetartproject op Kortrijk Weide waar ook de fietserstunnel en de Ronde Van Vlaanderenbrug deel van uitmaken.

Optische vloerschildering graffiti Nelson Mandelaplein (c) Kortrijk
  • jpeg
Optische vloerschildering graffiti Nelson Mandelaplein (c) Kortrijk
Trajecten als deze zijn een springplank voor nieuwe artiesten en een kans voor gevestigde waarden om Kortrijk mee te transformeren. Plaatsen waar jongeren elkaar ontmoeten, zoals het Nelson Mandelaplein, krijgen met streetart een extra opwaardering. En trekken zo meer kinderen en jongeren naar het Urban Sports Park, Kortrijk Weide of het zwembad. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
Dit een sterk staaltje kunst! Elke bezoeker van Kortrijk Weide, elke voorbijganger zal ongetwijfeld onder de indruk zijn. Zo blijven we iedereen verbazen met kunst in de publieke ruimte en brengen we kunst en cultuur bij iedereen. Axel Ronse, schepen van Cultuur
Optische vloerschildering

Optische vloerschilderingen kunnen een omgeving vormgeven of op zijn kop zetten en zorgen voor een opmerkelijke ervaring voor jong en oud. Wie over de tropisch begroeide loopbrug wandelt, ziet aan weerszijden een diepe afgrond. Voor fotografen een uitdaging want wanneer iemand vanuit de juiste hoek een foto maakt van het werk, lijkt het alsof men zich in een subtropische wereld bevindt.

 

Vloerschilderingen zijn technisch niet gemakkelijk om te maken. Ze vragen veel planning, geduld en ervaring van de artiesten. Ook een vleugje geluk zit mee in het spel, een enkele regenbui kan de volledige productie van een vloerschildering letterlijk in het water doen vallen. Daarom ging Treepack de samenwerking aan met Fabio Fedele die sinds 1993 talloze internationale prijzen won voor zijn streetart. Hij kreeg ondertussen de bijnaam Maestro Madonnaro, meester van de straatkunsten.

Natuurlijke barrière voor oprit parking

Het kunstwerk heeft ook een praktische aanleiding. Sporadisch misten autobestuurders de oprit van de parking en reden verder op dan nodig was. Het kunstwerk vormt in deze tegelijk een natuurlijke barrière en zorgt voor meer bekijks op dit tussendeel van het plein.

Streetart is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder streetart vallen diverse (illegaal of legaal) aangebrachte kunstuitingen in de publieke ruimte die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de offici√ęle kunst behoren. Het grote verschil tussen graffiti en andere streetart is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) terwijl bij streetart meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad, voor streetart is dit de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel artiesten werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen