Zomers spelen in Kortrijk

4 hotspots waaronder nieuwste zomerspeelplein in Bellegem

De tevredenheid van de Kortrijkzaan over speelruimte scoort reeds goed. We willen nog beter doen, met onder andere deze nieuwe speelzones. Zo zetten we Kortrijk Kinderrijk verder om in de praktijk. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
Schepen Bert Herrewyn samen met de kinderen van VBS Bellegem op het nieuwe speelplein (c) Kortrijk
  • jpeg
Schepen Bert Herrewyn samen met de kinderen van VBS Bellegem op het nieuwe speelplein (c) Kortrijk
Nieuwste zomerspeelplein strijkt neer in Bellegem

In navolging van het succes van het jaarlijkse zomerspeelplein op de Grote Markt is dit uitrollen naar elke deelgemeente één van de grote speelruimteacties van deze legislatuur. Na Rollegem in 2019 en Bissegem in 2020 krijgt Bellegem dit jaar zijn eigen zomerspeelplein.

Deze keer niet op 'de platse' van de deelgemeente, maar een nabijgelegen site net achter OC De Wervel. Hier is meer ruimte om de speelzone natuurlijk in te richten. De heuveltjes, bomen en struiken nodigen de kinderen uit om te ravotten. Het concept en realisatie van dit zomerspeelplein is van de hand van Woutwerk, met veel aandacht voor inclusiviteit en de natuurlijke omgeving.

Het speelruimteplan stelt dat elk kind in een straal van 400 meter van zijn thuis veilig en kwalitatief moet kunnen spelen. Bellegem heeft al enkele mooie speelmogelijkheden, maar ten noorden van de Bellegemsestraat bleef een aandachtspunt. Het zomerspeelplein is bovendien een experiment om te zien of de zone goed bereikbaar is en voldoende bespeeld wordt, door kinderen uit de buurt of jeugdverenigingen die er sport en spel organiseren.

Vanaf 18 juni kunnen de Bellegemnaren hun mening kwijt over de speelzone. Het experiment loopt tot midden oktober, waarna een evaluatie volgt met de buurt met de vraag of de speelzone permanent blijft en of er aanpassingen nodig zijn. Voor deze nieuwe speelinfrastructuur werd 10.000 euro geïnvesteerd.

De kinderen van de derde kleuterklas van Vrije Basisschool Bellegem komen op vrijdag 18 juni om 14.30 uur als eerste het speelplein inspelen en kunnen genieten van een artisanaal ijsje van de plaatselijke bakker.

  • jpeg
  • jpeg
9de zomerspeelplein op de Grote Markt in Kortrijk

Al het negende zomerspeelplein in het centrum van de stad, maar nog steeds het symbool voor Kortrijk Kinderrijk.

Dit jaar net iets anders, want met de kunstinstallatie in het kader van Paradise verplaatst het zomerspeelplein richting het Belfort. Het wordt opnieuw een grote zandbak met verschillende speeltoestellen waarbij ouders vanop de terrassen van de Grote Markt goed zicht hebben op hun kroost. Voor de speeltoestellen (van firma Boer Speeltoestellen) en de huur van het zand maakte de stad 20.000 euro vrij.

Traditiegetrouw wordt de speelinfrastructuur gerecupereerd. Zo prijken de toestellen vanaf midden oktober in Kooigem. De toestellen werden in samenspraak met de Kooigemse kinderen gekozen. Zij zijn dan ook de eersten die het zomerspeelplein inspelen, op vrijdag 18 juni om 10 uur.

Speelplein omgeving White Star in Bellegem

In 2020 werd met buurtbewoners uitgedacht hoe het speelplein nabij White Star Bellegem een nieuw elan kon krijgen. De site is het grootste speelplein van Bellegem en drukbezocht door kinderen, ouders en skatende jongeren. Vernieuwde materialen in het skatepark, een herinrichting van het speelplein met extra toestellen en natuur zorgen voor een mooie opwaardering. Reeds uitgevoerd midden 2020, maar wegens de coronamaatregelen nooit officieel geopend. Nu vieren we de opening op zaterdag 19 juni om 14 uur tegelijk met de eerste verjaardag. Dit met creatieve activiteiten door Das Kunst, een tekenwedstrijd en - uiteraard - ijsjes!

Avontuurlijk spelen in de Blauwpoort te Heule

Zomer vorig jaar: kinderen uit de buurt proefden tijdens een sjorworkshop van spelen in natuurlijke omgeving en bouwden zelf tipi's of kampen. Tegelijk tekenden zij hun droomspeelplein uit. Klauteren, schommelen en chillen stond centraal. In navolging van dit participatietraject krijgt de buurt nu een permanente speelzone.

Een centrale groene wadi wordt omringd door verschillende speeltoestellen die geschikt zijn voor zowel kinderen als jongeren, met een hangmat en een mandschommel. Het klauterparcours is uitgevoerd door vzw Jongerenatelier, gemaakt uit duurzaam robiniahout. Door te werken met eigen gerecupereerde materialen gaat het om een investering van slechts 5.000 euro. Het avontuurlijk speelplein wordt ondertussen al druk bespeeld en krijgt zaterdag 19 juni om 15.15 uur een openingsmoment.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen