UiTPAS tegen kansentarief nu ook voor pleegkinderen

Zuidwest lanceerde de UiTPAS in september 2015 samen met 11, ondertussen 12 participerende steden en gemeenten in onze regio. Zuid-West-Vlaanderen is zo de eerste regio die vanuit een gecoördineerde aanpak UiTPAS uitrolde. Kortrijk als centrumstad nam en neemt hierbij zijn trekkersrol met verve op, met 32% van alle ‘check-ins’ en 54% van alle toegekende kansentarieven. Het kansentarief is na 6 jaar nog steeds een belangrijke pijler van het sociaal beleid van Kortrijk. Binnen het engagement als Pleegzorggemeente wordt het kansentarief nu uitgebreid voor pleegkinderen, waarmee zij met een korting van 80% kunnen deelnemen aan alle activiteiten van sport (sportcentra, sportclubs, zwembaden Lago, ...), cultuur (schouwburg, stedelijke musea, OC's, theater, ...) en recreatie (De Warande, speelpleinwerkingen, ...).

Schepen Philippe
  • jpeg
Schepen Philippe

Om een groter effect te hebben, werden via het regionaal samenwerkingsverband de steden en gemeente bevraagd om mee dit initiatief te nemen. Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik en Zwevegem stappen mee in het aanbod. Onze regio telt meer dan 220 pleegkinderen en pleeggasten (volwassenen met een mentale of psychische beperking). In Kortrijk gaat het om 64 pleegkinderen en pleeggasten.

Kortrijk ontving in 2019 het label Pleegzorgstad van Pleegzorg West-Vlaanderen. Als pleegzorgstad wil Kortrijk het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg vergroten zodat alle kinderen, maar ook volwassenen met een handicap of psychische noodvraag, die niet (meer) thuis kunnen wonen de kans krijgen om op te groeien in een gepaste thuisomgeving.

Het gaat om netwerkuitbreiding en -ondersteuning via Pleegzorg West-Vlaanderen en de ondersteuning van het lokale pleegzorgcafé, communicatie en bekendmaking via het stadsmagazine en sociale media. Tijdens de paas- en kerstperiode kregen ook alle Kortrijkse pleegkinderen de ondersteuningspakketten die in totaal naar meer dan 2.000 kwetsbare kinderen in onze stad gingen.

Ook deze nieuwste ondersteuning stond genoteerd als initiatief. Zo kan het belangrijke engagement van de pleegouders een kleine financiële ondersteuning krijgen en zorgen we dat vrije tijd en cultuur ook dichter bij deze kinderen komt.

Bovendien is er vanuit Pleegzorg Vlaanderen het noodzakelijke signaal dat er meer nood is aan meer pleegouders. Mogelijks kan dit kansentarief van UiTPAS een extra duwtje zijn om nieuwe pleegouders te overtuigen een engagement aan te gaan.

Zuidwest, als regionaal samenwerkingsverband, zorgt voor de organisatorische ondersteuning. Op deze manier kan Pleegzorg West-Vlaanderen de administratieve afwerking voor hun rekening nemen. Zij worden dus een actieve UiTPAS-balie, waar ze UiTPASsen met kansentarief kunnen aanmaken en de kinderen uit de gezinnen dicht kunnen opvolgen en ondersteunen.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen