Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA lanceren innovatief abonnement

CUBO: zo heet het unieke abonnement voor CUltuurBOuwers in Kortrijk. Voor 15 euro per maand heb je vanaf september toegang tot bijna het volledige podium- en filmaanbod georganiseerd door Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA (Budascoop). Dankzij de maandelijkse bijdrage als cultuurbouwer investeer je automatisch mee in creatieve impactprojecten via DURF2030. "Dit abonnement is een primeur voor Vlaanderen", weet schepen van Cultuur Axel Ronse.

CUBO: word cultuurbouwer

Publiek verleiden om méér kunst & cultuur te bezoeken

Per maand betaal je €15 en krijg je toegang tot het bijna volledige podium- en filmaanbod van Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA. Dat is helemaal niet zo veel als je weet wat de gemiddelde ticketprijs is: voor een Schouwburgvoorstelling is dat zo'n €16. Voor een regulier filmbezoek in Budascoop betaal je €9,5 per zitje. Door de lage maandelijkse bijdrage hopen de organisatoren veel mensen over de streep te trekken om cultuurbouwer te worden en hen tegelijk te stimuleren om nieuwe artiesten en filmmakers te ontdekken.

Mensen zo veel mogelijk van cultuur laten proeven zit in het DNA van onze beide organisaties. Het is dan ook logisch dat we samenwerken aan CUBO. Kristof Jonckheere, directeur kunstencentrum BUDA

CUBO is een uitdagend experiment. Financieel is dit model leefbaar als er voldoende mensen lid willen worden van deze cultuurbeweging.

We zoeken 1.000 cultuurbouwers. Hoe meer cultuurliefhebbers lid worden, hoe duurzamer dit model is. Maar hoe dan ook engageren we ons om dit experiment twee jaar te testen. Alexander Ververken, directeur Schouwburg Kortrijk
CUBO worden is meer dan alleen maar abonnee zijn van de Schouwburg en kunstencentrum BUDA. Vergelijk het met Netflix of Spotify, maar dan in levenden lijve: je krijgt toegang tot een prachtig aanbod aan cultuurbelevingen en filmvoorstellingen. Daarnaast bouw je ook nog eens mee aan cultuur in Kortrijk. Dit is een belangrijke stap die we zetten in het traject om Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 te worden. Ik ben ervan overtuigd dat minstens 1.000 Kortrijkzanen de stap zullen zetten om Cultuurbouwer te worden! Axel Ronse, schepen van Cultuur Kortrijk
 • jpg
 • jpg
 • jpg
 • jpg
 • jpg

De voordelen van CUBO

 • Krijg toegang tot het podiumaanbod van Schouwburg Kortrijk. Dat bevat het volledige podiumaanbod met uitzondering van populaire muziek en comedy.
 • Ga naar het reguliere filmaanbod kijken van kunstencentrum BUDA in Budascoop.
 • Krijg toegang tot het podiumaanbod van kunstencentrum BUDA in Kortrijk.
 • Proef van meer en andere cultuurvormen en help artiesten zo aan meer publiek.
 • Je investeert automatisch mee in het DURFFONDS, dat lokale creatieve ideeën met een positieve impact op onze regio ondersteunt. Zo bouwen we aan een veerkrachtige, creatieve regio en de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2030’. Meer nog: je kiest zelf welke projecten ondersteuning krijgen.
 • Ontvang tweewekelijks een cultuurupdate in je mailbox.

Samen bouwen aan Culturele Hoofdstad 2030

Je investeert automatisch 10% van het maandelijkse bedrag in het DURFFONDS, dat lokale creatieve ideeën met een positieve impact op onze regio ondersteunt. Zo bouwen we aan een veerkrachtige, creatieve regio én de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2030’. Meer nog: je kiest zelf welke projecten ondersteuning krijgen!

Hoe lid worden en wanneer?

Als cultuurbouwer kan je vanaf september genieten van CUBO-voordelen. Voorinschrijven als cultuurbouwer kan tijdens de CUBO-trip (8 juli t.e.m. 10 juli). Uiteraard gaat de maandelijkse betaling pas in vanaf 1 september. Vanaf 16 augustus kan je altijd lid worden:

 • Dit gebeurt online via de website van Schouwburg Kortrijk of kunstencentrum BUDA.
 • Telefonisch of aan de balie van Ticketservice Kortrijk.

8, 9 en 10 juli - CUBO-trip: proef van de voordelen en schrijf je als eerste in als cultuurbouwer

Om het nieuwe abonnement te vieren organiseren kunstencentrum BUDA en Schouwburg Kortrijk een cultuurwandeling. Op het programma: ballet, film en muziek. Kortom alles wat je mag verwachten van een abonnement als cultuurbouwer. Afsluiten doen we met een lekker drankje. Een ticketje kost €15 per persoon. Kom mee op een artistieke ontdekkingstocht. Iedere deelnemer van de CUBO-trip ontvangt bovendien een handige cultuuragenda van het nieuwe Schouwburgseizoen.

Een boeiend experiment

CUBO is een experiment. Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA engageren zich om dit experiment twee jaar alle kansen te geven. Tijdens die twee jaar gaan ze de werkzaamheid van het abonnement analyseren en verbeteren. Heb je zelf suggesties om het abonnement gebruiksvriendelijker te maken? Stuur hen een mailtje met je suggestie.

Meer info

Website van Schouwburg Kortrijk

Website van kunstencentrum BUDA

Extra info voor pers

Persuitnodiging: 28 juni om 16 uur in Budascoop

Tijdens een persconferentie in de Budascoop lichten Axel Ronse (schepen van cultuur), Kristof Jonckheere (directeur kunstencentrum Buda) en Alexander Ververken (directeur Schouwburg Kortrijk) dit innovatieve model en de CUBO-trip verder toe en pakken ze zelfs uit met enkele teasers. Afspraak maandag 28 juni om 16 uur in de Budascoop (volgens de geldende coronamaatregelen). Inschrijven verplicht.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL