Kortrijkse online museumquiz: Leugen of Collectief Geheugen?

Op zondag 16 mei schiet de Kortrijkse online museumquiz "Leugen of Collectief Geheugen" uit de startblokken. Specialisten van het Regionaal Erfgoeddepot Trezoor, Kortrijk 1302 en Texture, museum van vlas en textiel slaan de handen in elkaar. Samen duiken ze in de Kortrijkse museumcollectie. En die is rijker dan je denkt! In Trezoor worden maar liefst 50.000 items van de Kortrijkse stedelijke musea bewaard, gaande van een scherf tot een groot meubelstuk.

Welk drama verbergt dit beeld van José Vermeersch? (copyright: stad Kortrijk)
  • jpg
Welk drama verbergt dit beeld van José Vermeersch? (copyright: stad Kortrijk)

Met het ludieke digitale format "Leugen of Collectief Geheugen" grijpen de Kortrijkse stedelijke musea de kans om hun collectie die in Trezoor bewaard wordt aan het ruime publiek te tonen. Ze halen de kunst uit haar kot en brengen ze tot in jouw huiskamer. Welk drama verbergt het beeld van José Vermeersch? Welk verhaal schuilt achter het schilderij van Keizer Karel?

We hebben een enorm rijke collectie van stukken die één voor één een verhaal met zich meedragen. In Trezoor wordt er goed zorg voor gedragen en nu brengen we de verhalen naar buiten met een toffe quiz. Ik ben benieuwd hoe goed de Kortrijkzanen gaan scoren en of ze waarheid van leugen zullen kunnen onderscheiden! Axel Ronse, schepen van cultuur

Op zondag 16 mei lanceren ze een eerste filmpje op de sociale media en website van de stad. Je krijgt een bijzonder museaal object te zien en je hoort een sappig verhaal dat bij dat stuk hoort. De vraag is echter: is dat verhaal nu waar of niet waar? Het is aan de Kortrijkzanen en Kortrijk-fans om te oordelen. Tien dagen lang kan er gestemd worden via een online formulier op de website van de stad Kortrijk. Op zondag 30 mei verschijnt een nieuw filmpje, met een ander museumstuk, inclusief verhaal. En zo rolt de quiz verder. De musea plannen een reeks van 50 filmpjes, gespreid over twee jaar. Deelname aan de online museumquiz levert niet alleen eeuwige roem op. Er worden ook per seizoen typisch Kortrijkse prijzen uitgedeeld aan de deelnemers met het meeste aantal ingezonden correcte antwoorden.

  • jpg
  • jpg
  • jpg

En dat is nog niet alles. Via "Leugen of Collectief Geheugen" krijg je bovendien een unieke blik achter de schermen van het erfgoeddepot Trezoor. Van archeologische vondsten tot abstracte schilderijen en van textiel tot vlaswerktuigen, alles wordt er in de beste omstandigheden bewaard voor de komende generaties. Voor eeuwenoude stukken, beladen met geschiedenis en betekenis, biedt het erfgoeddepot een gezonde plek die licht, vuil, schommelingen in luchtvochtigheid en ongewenste indringers - hoe klein ook - buitensluit. Naast een roerend erfgoeddepot voor de regio is Trezoor sinds juni 2019 ook officieel erkend als onroerend erfgoeddepot.

Met "Leugen of Collectief Geheugen" willen de museummedewerkers duidelijk maken dat het erfgoeddepot geen vergeetput of eindstation is. Voor de collectiehouders vormt het gebouw een actieve werkplek met alle nodige professionele ruimtes. Alle stedelijke experten ter zake worden er ook samengebracht. De archieven kunnen er sneller worden geraadpleegd en het erfgoed kan ook intenser worden ingezet voor tentoonstellingen, projecten, bruiklenen,... binnen en buiten de streek. Het erfgoeddepot vormt met andere woorden een atelier en expertisecluster binnen een regionaal erfgoednetwerk.

Welk verhaal schuilt achter dit schilderij van Keizer Karel? (copyright: stad Kortrijk)
  • jpg
Welk verhaal schuilt achter dit schilderij van Keizer Karel? (copyright: stad Kortrijk)

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen