"Laat je vaccineren"

Campagne roept Kortrijkzanen, Harelbekenaren en Kuurnenaren op om zich massaal te laten vaccineren

17 Kortrijkzanen, 14 Harelbekenaren en een tiental Kuurnenaren zeggen luid en duidelijk tegen hun stadsgenoten: "Laat je vaccineren". Vanaf deze week verschijnt hun boodschap in het straatbeeld en online. Ze roepen alle andere Kortrijkzanen op om zich ook te laten vaccineren. Ook in Harelbeke en Kuurne willen ambassadeurs met deze sensibiliseringscampagne eventuele twijfelaars over de streep trekken. In VAXPO zijn intussen al 5.710 vaccins gezet.

  • JPG
  • JPG
  • JPG

Britt Degroote van de Italiaanse Traiteur Pomodoro weet waarom ze zich laat vaccineren: “Omdat we weer samen kunnen feesten, genieten en knuffelen.” “Om samen terug de overwinning te vieren in een vol stadion”, zegt KV Kortrijk-speler Kristof D'Haene. “Samen verslaan we dit virus, we zien elkaar snel”, is de boodschap van Younes El Haddaji van Red Side Academie. Ook goochelaar Gili twijfelt niet over een vaccin: “Omdat wetenschap geen kwestie van mening is.” Het zijn 4 van de 17 Kortrijkse ambassadeurs van de sensibiliseringscampagne die iedereen moet overtuigen om zich te laten vaccineren in VAXPO.

Op de campagne-afbeelding staan de ambassadeurs trots met hun arm ontbloot. Een hartje toont een fictieve afdruk van hun vaccin. "Laat je vaccineren", is de gemeenschappelijke boodschap. Daarnaast geven ze ook de reden mee waarom iedereen hun voorbeeld moet volgen. De foto's zijn van stadsfotograaf Bas Bogaerts. Het zwart-wit benadrukt de authenticiteit. De Kortrijk-portretten verschijnen vanaf deze week overal in het straatbeeld. Ze hangen aan stadsgebouwen, worden getoond op de schermen van de stad en zullen ook te zien zijn bij lokale handelaars. Ook op de sociale media zullen de beelden verspreid worden. Kuurne en Harelbeke trappen hun campagne in de komende weken af.

De massavaccinatie in VAXPO komt intussen op toerental. 5.710 inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne kregen er al een coronavaccin. Deze week krijgen nog eens 2.855 mensen hun eerste prik en 196 hun tweede prik. Dan zullen de 80-plussers een vaccin gekregen hebben. Over het algemeen zijn er bijna geen zogenaamde 'no-shows'. Volgens de cijfers gaat het om slechts 1%. In de week van 5 april zijn de 75-plussers aan de beurt in VAXPO en worden 4.760 vaccins gezet. Deze week worden meer lijnen geopend: woensdag 6, donderdag 8, vrijdag 6. Volgende week zijn er 8 lijnen open op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

De Kortrijkse VAXPO-ambassadeurs

Gili (goochelaar), Stefanie Callebaut (muziekant, SX), Britt Degroote (Pomodoro), Raymond Holvoet (gepensioneerde para), Carine Coigné (oud-stadmedewerker), Carole Kints (verpleegster), Steven Coene (arts), Agathe Uwamaliya (opvoedster), Dominique Verstraete (bakker), Christophe Wils (slager), Jotte Malisse (student-ondernemer), Robert Itoko (Vrienden van Congo), Kristof D’Haene (KV Kortrijk), Paul Coussement (Polydans), Abdel Slassi (gepensioneerde), Younes El Haddaji (Red side Academy), Frank Lefevre (slager).

Favicon for we.tl Download hier de ambassadeurbeelden van Kortrijk we.tl
Harelbeekse VAXPO-ambassadeurs

Roy Silverans (zanger Morris & Son), Alain Top (burgemeester), Agnes Siedharta (Huis van Welzijn), Stijn De Winter (Down the Road), Gudrun Callewaert (Het Ventiel), Gheron Lecompte (judoka), Ashu Kumar (Huis van Welzijn), Frank Kesteloot (jeugdtrainer KRC Harelbeke), Pieter Depoortere (jeugdraad), Mike Vanwalleghem (café De Florre), Ewout Lommers (kindergemeenteraadslid), Driss Boubakraoui (vzw Bader), Mawarti Mawarti (Huis van Welzijn), Karin Campens (huisarts), Laura Success (Moni UiT-Kajuit).

Kuurnse VAXPO-ambassadeurs

Kuurne is nog volop bezig met de uitwerking van deze campagne. Volgende ambassadeurs hebben reeds bevestigd: Felice vanassche (topvolleyballer), David Claeys (koning ezel), Nele Janssen (thuisverpleegkundige), Deef Vanquackebeke (De Ververie), Herbert Verhaeghe (zanger en presentator Ment tv),  Sarah Vanluchene (jeugd), Kelly Lauwers (vrijwilliger en personeel).

Iedereen ambassadeur

Maar niet alleen de 'officiële' VAXPO-ambassadeurs kunnen anderen overtuigen van het belang van het vaccin. Kortrijk, Harelbeke en Kuurne doen een warme oproep aan elke inwoner om ook zelf campagne te voeren voor de vaccinatie. Op de website www.vaxpo.be is een Kortrijk-sjabloon beschikbaar waarin je jouw eigen foto kan opladen en jouw naam invullen. Zo kan je jouw eigen affiche maken die volledig opgemaakt is in de stijl van de campagne. Daarbij komt dan de slogan ‘tis tyd dat ut is’: het mag gedaan zijn. De vaccinatie is de weg daarnaartoe. Deze campagne wordt binnenkort ook in Harelbeke en Kuurne opgestart.

De laatste tijd voel ik mij als jongere soms wat benadeeld. De examens maken het extra moeilijk. Nu wil ik terug naar de normaliteit. In de lente wil je doorgaans een terrasje meepikken en genieten van het studentenleven. Bij mijn generatie leeft er weinig wantrouwen over het vaccin. Het wordt toch wereldwijd gebruikt. Ik hoop dat de start van het nieuwe academiejaar opnieuw in normale omstandigheden kan doorgaan. Jotte Malysse, student-ondernemer en VAXPO-ambassadeur
Door mijn job als verpleegkundige vond ik het extra belangrijk om mij te laten vaccineren. Ons woonzorgcentrum heeft twee uitbraken gekend. Ik zag met eigen ogen wat dit deed met onze bewoners. De corona-uitbraak legde ook extra druk op het personeel. Sommige collega’s liepen zelf het virus op. We maakten het dus van heel dichtbij mee. Ik noem het soms ‘een beetje oorlog’, met wij in de frontlinie. Ook het psychologische aspect mag je niet vergeten. Onze bewoners misten menselijke contacten toen bezoeken niet konden doorgaan. Gelukkig hebben we nu onze inenting achter de rug. Een eerste stap op weg naar de vrijheid. Carole Kints, verpleegster en VAXPO-ambassadeur
Tis tyd dat ut is! Het mag gedaan zijn. Iedereen zit op zijn tandvlees. We snakken naar het gewone leven. En dat komt er aan. Als we ons massaal laten vaccineren. De Kortrijkse ambassadeurs zijn mensen met een breed sociaal netwerk die verschillende doelgroepen aanspreken. Maar iedereen kan een ambassadeur zijn. Spoor daarom zo veel mogelijk mensen aan om zich te laten vaccineren! Samen verslaan we het virus. Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk
We willen dat Kuurne opnieuw Kuurne kan zijn, een gemeente die leeft in al zijn facetten. Vaccineren is de essentie om een doorstart te kunnen maken naar een normaal leven. We willen iedereen in Kuurne aanzetten om die kans te grijpen.We gingen op zoek naar diverse ambassadeurs in onze gemeente, van horeca tot zorgverpleger, van jeugd tot oud. Francis Benoit, burgemeester Kuurne
Alleen samen kunnen we dit virus overwinnen en je laten vaccineren is dé manier om daarin te slagen. Voor deze campagne gingen we op zoek naar Harelbekenaren die diverse doelgroepen kunnen aanmoedigen. Elk van hen heeft een eigen reden om zicht te laten inenten en we hopen dat hun verhaal anderen aanzet om dat ook te doen. Alain Top, burgemeester Harelbeke

Contact

Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk, 0472 60 38 45

Alain Top, burgemeester Harelbeke, 0479 63 26 08

Francis Benoit, burgemeester Kuurne, 0486 24 83 64

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen