Conservatorium Connects: livestream leerlingenvoorstellingen en filmpjeszoektocht

Geen openbare toonmomenten, geen Matineeconcerten en geen andere evenementen voor de leerlingen en sympathisanten van Conservatorium Kortrijk. “Maar als de toeschouwers niet meer tot bij ons kunnen komen, dan brengen wij de vruchten van ons werk rechtstreeks tot in hun woonkamers”, zegt directeur Erik Desimpelaere.

Kunst en cultuur hebben een verbindende kracht. In normale tijden tref je elke dag volle zalen in Kortrijk. Door corona is het fysieke aspect van kunst en cultuur weggevallen. Maar ondanks het feit dat de zalen leeg zijn, blijft die verbindende kracht bestaan, ook bij Conservatorium Kortrijk. Vanaf de start van de paasvakantie staan daarom verschillende projecten gepland onder de noemer ‘Conservatorium Connects’.

Filmpjeszoektocht

Het Conservatorium werkt aan andere manieren om leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden te verbinden. Het afgelopen jaar verzamelde de school tientallen filmpjes van leerlingen die ondanks de lockdowns en de beperkende maatregelen bleven muziek maken, toneel spelen en dansen.

Die filmpjes verschijnen vanaf de paasvakantie in het straatbeeld door middel van affiches met daarop unieke QR-codes en de naam van de leerling. De affiches zullen te vinden zijn op enkele hotspots in het stadscentrum, zoals het Jozef Vandaleplein en Overleie. Maar het Conservatorium denkt ook aan de deelgemeenten en aan de afdelingen in Avelgem en Gullegem. Ook daar kunnen leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden op filmpjeszoektocht.

Een overzichtskaartje zorgt ervoor dat je zelf een wandeling of fietstocht kan samenstellen die je van het ene filmpje naar het andere leidt. Maar de affiches kunnen evengoed de aandacht van toevallige passanten trekken. Op deze manier wil de school meteen ook toekomstige leerlingen warm maken voor een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs. De affiches blijven aanwezig in het straatbeeld tot het einde van de zomervakantie. Download het kaartje op de website van het Conservatorium of haal er eentje af op één van de deelnemende locaties.

Het is niet evident om iets te organiseren dit schooljaar, maar het Conservatorium blijft het beste van zichzelf geven om voor verbinding te zorgen. De leerlingen hebben hun talenten en progressie op video vastgelegd en die worden nu verspreid over de stad. Een leuke wandel- of fietstocht voor het ganse gezin die hopelijk ook weer veel potentiële leerlingen motiveert om zich in te schrijven voor volgend schooljaar! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs
De zoektocht is een ode aan onze leerlingen en hun passie voor muziek, woord en dans. Zij houden onze school in leven. Uiteraard is de rol van onze leerkrachten niet te onderschatten. Zij passen zich al meer dan een jaar voortdurend aan aan de nieuwe maatregelen en blijven zoeken naar creatieve manieren om onze podiumkunstenaars van de toekomst op te leiden. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk
Livestream leerlingenvoorstellingen

Op woensdag 20 januari hadden de leerlingen uit de Jong Talentklas Muziek normaal hun eerste openbare toonmoment. Normaal wordt zo’n avond druk bijgewoond. En terecht, want het publiek krijgt het neusje van de zalm van het Conservatorium te zien en te horen. Dit jaar vond de avond noodgedwongen zonder publiek plaats. Maar niet getreurd, de opnames worden binnenkort gelivestreamd.

De eerste uitzending staat gepland op donderdag 22 april. Om 19.30 uur zal de school een eerste deel van de opnames van de Jong Talentklas Muziek livestreamen via haar YouTubekanaal. Alle geïnteresseerden kunnen gratis meevolgen. Op donderdag 29 april volgt een tweede deel. Op 6 mei en 20 mei zijn de leerlingen van de woordafdeling aan de beurt en op 10 juni wordt de reeks livestreams afgesloten met een dans- en beeldvoorstelling, waarbij de leerlingen van het Conservatorium in duo’s dansen rond beeldende werken van leerlingen uit de Academie.

In een poging om onze Jong Talenten de aandacht te geven die ze verdienen, kwamen we bij Chemisch Circus terecht. Het productiehuis is een huisgenoot van onze school hier in Muziekcentrum Track. Zij maakten op 20 januari filmopnames die we graag met zoveel mogelijk mensen willen delen. Door middel van de muziek die onze leerlingen zelf creëren, willen we mensen opnieuw samenbrengen, al is dat dan virtueel. Vandaar de naam Conservatorium Connects.  Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen