Vernieuwde sociale dienstverlening neemt warme start: kerstpakketten voor meer dan 2.000 kwetsbare kinderen

Kortrijk start met de verdeling van 2.159 kerstpakketten voor kwetsbare kinderen. Deze eindejaarsactie vormt meteen ook een warme start van onze vernieuwde sociale dienstverlening. De sociaal dienstverleners gaan de komende maanden zelf naar de gezinnen. Via drempelbezoeken gaan ze na wie nood heeft aan een luisterend oor of andere hulp en helpen ze mensen verder op weg.

Schepen Philippe De Coene samen met stadsmedewerkers tijdens de start van verdeling kerstpakketten (copyright: Stad Kortrijk)
  • jpeg
Schepen Philippe De Coene samen met stadsmedewerkers tijdens de start van verdeling kerstpakketten (copyright: Stad Kortrijk)

Kerstactie bouwt voort op succesvolle paasactie

Voor gezinnen met kinderen zijn deze uitzonderlijke tijden niet evident. Zeker voor die gezinnen die het al moeilijker hebben. Elk kind verdient plezier en de vraag naar zinvolle activiteiten is in deze tijden groot. Daarom organiseerden we in het voorjaar al een paasactie waarmee we toen 1.700 kinderen bereikten.

In het Kortrijkse relanceplan De Weg uit de Crisis namen we ons voor om deze actie een duurzaam karakter te geven. We kregen overweldigend positieve reacties vanuit de kwetsbare gezinnen en het hielp ons deuren te openen. Dergelijke acties zijn een manier voor de stad om bij gezinnen met kinderen na te gaan of we hulp kunnen bieden.

Met de actie bereiken we 950 gezinnen of 2.159 kinderen, op een totaal van 11.000 Kortrijkse kinderen. Elk kind ontvangt een pakket met lees- of kijkboeken en knutselmateriaal. We steken de kinderen en ouders graag nog een extra hart onder de riem en voorzien de pakketten ook van lekkere chocolade. Kortrijk werkt hiervoor samen met lokale leveranciers.

De pakketten zijn bovendien aangepast per leeftijd. Zo zijn er pakketten voorzien voor peuters, kleuters en kinderen t.e.m. 12 jaar.

-        0 tot 3 jaar: 381 kinderen

-        3 tot 6 jaar: 510 kinderen

-        6 tot 9 jaar: 550 kinderen

-        9 tot 12 jaar: 718 kinderen

De gezinnen en kinderen komen voort uit de contacten van de brugfiguren, de welzijns- en sociale diensten en vzw Ajko. Daarnaast krijgen ook alle Kortrijkse pleegkinderen een pakket. Bovendien zit er een kaartje (zie infra) bij met contactgegevens voor wie vragen heeft of nood aan een gesprek.

Team Welzijn stelt de pakketten samen en zorgt er samen met 35 medewerkers voor dat de pakketten aan huis geleverd worden tussen nu en kerstavond. Dit gebeurt volledig coronaproof en conform de wettelijke bepalingen. Kortrijk maakt voor deze actie €40.000 vrij.

  • jpg
  • jpeg
  • jpg
  • jpeg
OE IST?

Deze eindejaarsactie vormt meteen de start van de vernieuwde sociale dienstverlening. De medewerkers die actief zijn in de sociale dienstverlening gaan zoveel mogelijk zelf naar de mensen. De komende maanden organiseren we een grootschalige Oe ist? campagne waarbij sociale dienstverleners via drempelbezoeken langsgaan bij alle gezinnen waarmee zij in 2020 op één of ander manier contact hebben gehad.

Vijftien procent van de inwoners van Kortrijk geeft aan het moeilijk tot zeer moeilijk te hebben om rond te komen. Zij kunnen hiervoor sociale voordelen krijgen. Alleen weten zij dat vaak niet. Kortrijk wil met deze nieuwe aanpak ervoor zorgen dat ook zij maximaal gebruik kunnen maken van bepaalde rechten of voordelen. Zo kan er extra steun geboden worden. Voor de aankoop van een laptop voor kinderen die deze nodig hebben op school, de huur die moeilijk betaald geraakt, medische kosten, een energiefactuur die even uitgesteld moest worden ... Of misschien komt men in aanmerking voor aanvullende financiële steun (Kortrijks Menswaardig Inkomen).

Er wordt nagegaan of de mensen in aanmerking komen voor voordelen en kortingen via het verlaagd tarief van de UiTPAS. Dit voor alle door de stad en partners georganiseerde vrijetijdsactiviteiten, voor alle diensten in de Kortrijkse wijkcentra (maaltijden, vervoer, pedicure, kapper, wassalon, klusjesdienst, ...) of een maaltijd bij VORK.

Door naar gezinnen toe te stappen, is er sprake van een integrale aanpak waar alle leden van het gezin in betrokken kunnen worden. 1 plan per gezin is hierbij ons devies. Met deze aanklampende methode verzekeren we dat mensen in het hulptraject van begin tot einde op maat begeleid worden.

Kaartje Oe ist?
  • JPG
Kaartje Oe ist?
Kaartje Oe ist?
  • JPG
Kaartje Oe ist?

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL