72 Kortrijkzanen planten unieke Kortrijkse eik

Op zaterdag 12 december krijgen 72 Kortrijkzanen hun Kortrijkse eik die ze gewonnen hebben. Na de aanplant van deze unieke eik op acht locaties op het openbaar domein verschijnt dit stadserfgoed nu ook in de tuinen van de Kortrijkzanen.

Schepen Bert Herrewyn deelt de eerste Kortrijkse eikjes uit aan inwoners. (copyright: Stad Kortrijk)
  • jpg
Schepen Bert Herrewyn deelt de eerste Kortrijkse eikjes uit aan inwoners. (copyright: Stad Kortrijk)

Inwoners enthousiast over Kortrijkse eik

In mei 2019 werd het bestaan van de Kortrijkse eik in het Gebroeders Van Raemdonckpark bekendgemaakt. Daaropvolgend werd in het stadsmagazine een oproep gelanceerd waarbij de eerste 50 Kortrijkzanen een Kortrijkse eik konden winnen. Er werd massaal op gereageerd waarna de stad besloot 100 gratis exemplaren van deze unieke eik te voorzien. Deze werden door Pavia Boomkwekerij van Dirk Benoit - die de eik destijds ontdekte - geënt. Door de droge zomer en de extreme weersomstandigheden van het afgelopen jaar hebben slechts 72 enten hun eerste zomer doorstaan. Deze zijn nu klaar om geplant te worden in de tuinen van de enthousiaste Kortrijkzanen. De overige 28 winnaars krijgen hun boom in de herfst van 2021.

Het verhaal van 1 Kortrijkse eik tot 100

De Kortrijkse eik werd in 1990 door Dirk Benoit, boomkweker en gepassioneerd eikenliefhebber, ontdekt in het Gebroeders Van Raemdonckpark. In 2000 werd samen met de Britse dendroloog Allen Coombes de boom geclassificeerd en gedetermineerd. Uiteindelijk werd de boom ook in 2006 officieel erkend als Quercus x streimii ‘Kortrijk’. Stad Kortrijk pikte het verhaal in 2019 terug op. In 2020 werden 8 Kortrijkse eiken geplant op openbaar domein.  Op zaterdag 12 december breidt de populatie van de Kortrijkse Eik dus nog verder uit door 72 mensen die dit uniek stukje levend Kortrijks erfgoed in hun tuin zullen aanplanten.

  • jpg
  • jpg
  • jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen