Nieuwe ophaaldagen huisvuil

Vuilniswagens mijden drukke schoolpoorten en verkeersspits

Volgende week krijgt iedereen de nieuwe afvalkalender in de bus. Kijk die zeker na, want in 2021 veranderen de ophaalrondes van het huisvuil. Voor een vijfde van de Kortrijkse straten verandert de dag waarop ze hun afvalzakken kunnen buitenzetten. Er is ook een nieuwe regeling voor feestdagen en de vuilniskarren zullen schoolomgevingen vermijden tijdens de ochtend- en avonddrukte.

Team Nette Stad en Afval Kortrijk. Deze foto werd genomen voor de coronamaatregelen. (copyright: Stad Kortrijk)
  • JPG
Team Nette Stad en Afval Kortrijk. Deze foto werd genomen voor de coronamaatregelen. (copyright: Stad Kortrijk)

Huisvuil (restafval, papier-karton, PMD en de foliezak,) wordt vanaf 4 januari 2021 ook op woensdagen opgehaald. Nu gebeurde de ophaling op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.  In de nieuwe ophaalkalender zal dat dus elke weekdag zijn. Daardoor verandert voor sommige inwoners Kortrijk en de deelgemeenten de dag waarop hun huisvuil wordt opgehaald. De veranderingen situeren zich vooral in Aalbeke, Heule en Oost-Kortrijk. De frequentie van ophaling verandert niet: de grijze restafvalzak wordt wekelijks opgehaald, PMD en papier-karton tweewekelijks en de foliezak om de twee maanden.

Nieuwe ophaaldagen

Kijk dus zeker naar jouw straat op de nieuwe afvalkalender. Die is ook terug te vinden via de website van de stad op www.kortrijk.be/afvalophaling en je vindt de juiste ophaalmomenten in de Recycle-app. Die handige app helpt ineens herinneren wanneer de afvalzak mag worden buitengezet. 

Feestdagen

Ook de regeling van feestdagen verandert. Wanneer de ophaaldag op een feestdag valt, zal de ophaling gebeuren op een zaterdag. Valt de feestdag op een maandag of dinsdag, dan wordt het vuilnis de zaterdag voor de feestdag opgehaald. Valt de feestdag op een woensdag, donderdag of vrijdag dan gebeurt de ophaling de zaterdag na die feestdag. Dus enkel de ophaalronde van de feestdag zelf verandert. De andere dagen in de week blijven behouden en schuiven niet meer op zoals in het huidige systeem. Ook de ophaalrondes van komende kerstmis en nieuwjaar zullen respectievelijk op zaterdag 26 december en zaterdag 2 januari gebeuren.

Schoolpoorten en spitsuren

De nieuwe ophaalrondes worden gepland zodat de vuilniskar schoolomgevingen vermijdt tijdens de start en het einde van de schooldag. Om verkeersoverlast te vermijden wordt het vuilnis in de drukste straten niet opgehaald tijdens de piekuren.

3E3EA9C1-FF20-4416-BA54-709731B670A2.jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen