Kortrijk ontvangt XIU-eend en is XIUgraag-stad

XIU organiseert voor het derde jaar op rij de FLUODAG. Op 12 november roept XIU alle scholen, bedrijven, gemeentes, verenigingen, politiezones en burgers op om het belang van zichtbaarheid in het verkeer, zeker voor fietsers en zeker nu de dagen weer donker worden, in de kijker te zetten. Stad Kortrijk ontvangt op deze FLUODAG een XIU-FLUOeend en wordt eveneens uitgeroepen tot XIUgraag-stad.

XIU fluo-eend
  • jpeg
XIU fluo-eend

In coronatijden hebben alsmaar meer mensen de fiets (her)ontdekt. XIU juicht dit toe en benadrukt tijdens de derde editie van de fluodag het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Om zoveel mogelijk gemeentes, bedrijven, politiezones, verenigingen en scholen alert te maken voor verkeersveiligheid, doet XIU dit jaar opnieuw de 5 Vlaamse provincies aan. De XIU-roadtrip zal live te volgen zijn via social media. Je vindt het programma hieronder en bent als journalist meer dan welkom om op eender welk moment of eender welke locatie in te pikken.

Programma

Het startschot van de FLUODAG wordt gegeven op woensdagavond 11 november om 18 uur aan het Stadhuis van Dilsen-Stokkem (Europalaan 25) in Limburg door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Zij wil graag extra aandacht besteden aan het belang van zichtbaarheid in het verkeer in  het donker en wil dit ook uitgebreid in de verf zetten. Zij ontvangt hierbij ook de XIU-FLUOeend. In aanwezigheid van minister Peeters en schepen van Onderwijs Indemans wordt Dilsen-Stokkem daarbij uitgeroepen tot XIUgraag-stad.

Zien en gezien worden is van levensbelang in het verkeer. Als minister van Mobiliteit steun ik daarom graag campagnes die aandacht besteden aan het belang van zichtbaarheid en fluo in het verkeer. De lancering van de samenwerking tussen XIU vzw en Zeppe & Zikki op FLUODAG 2020 is daarom erg belangrijk om deze boodschap kracht bij te zetten, zowel bij kinderen en tieners als bij hun ouders. Het is mijn ambitie om alle middelen inzake verkeersveiligheid zo efficiënt mogelijk in te zetten. Deze samenwerking is een schoolvoorbeeld om met een krachtige boodschap maximaal onze doelgroep te bereiken. Ik ben erg blij om de aftrap van de FLUODAG van XIU vzw te geven in mijn eigen stad, Dilsen-Stokkem.  Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

Op 12 november, de FLUODAG zelf, houdt XIU als eerste halt bij Colruyt Group en FIETS! in Halle (Edingensesteenweg 196) om 9.30 uur voor een gesprek met Antoon Vander Putten (mobiliteitscoördinator Colruyt Group) en Wim Teerlynck (CEO van Fiets!). Zij lichten het beleid van Colruyt Group rond medewerkersmobiliteit en duurzaamheid toe:

Bij Colruyt Group zetten we sterk in op groener woon-werkverkeer. In normale tijden komen er elke dag 4.900 medewerkers, of zo’n 19 % van ons personeel, met de fiets naar het werk. Wie dagelijks fietst, krijgt een fietsvergoeding, een bedrijfsfiets én een fietsuitrusting, bestaande uit regenkledij, een fietshelm, fluohesje en verlichting. Net omdat we weten dat zichtbaarheid enorm belangrijk is. Antoon Vander Putten, mobiliteitscoördinator Colruyt Group en Wim Teerlynck, CEO Fiets!

Colruyt en FIETS! Ontvangen elk een XIU-FLUOeend en worden op de FLUODAG uitgeroepen tot XIUgraag-bedrijf.

In Antwerpen wordt een beeld en een interview opgepikt van het PIUS X-instituut, (VIIde Olympiadelaan 25 in 2020 Antwerpen met ingang school via Hof van Tichelen) om 11.30 u. Niettegenstaande de scholen dicht zijn, wordt hier door de directrice getoond hoe de school hun leerlingen aan het fietsen krijgt. Er is ook een tiener samen met de organisator van de fluo-acties bereid om te getuigen tijdens een interview. XIU bereikt hiermee de 218de XIUgraag-school.

Vervolgens gaat het richting Oost-Vlaanderen. Het aantal fietsers in Gent stijgt elk jaar sterk. Hoe houden ze het samen veilig, zichtbaar en hoffelijk op de weg? Het antwoord horen jullie van de korpschef Filip Rasschaert van de Gentse politie rond 14u  en burgemeester Mathias De Clercq rond 17u. Beide ontvangen een XIU-FLUOeend. Gent wordt op de FLUODAG 2020 uitgeroepen tot XIUgraag-stad.

Kortrijk ontvangt XIU-FLUOeend en is XIUgraag-stad

Tot slot strandt XIU in Kortrijk (Grote Markt aan het belfort om 18.30 uur), onlangs uitgeroepen tot Fietsstad 2020. Hier begon het verhaal voor XIU zo een 12 jaar geleden. Burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Axel Weydts vertellen hoe zij goed en veilig fietsen stimuleren. Ook een jonge wielrenner Harm Vanhoucke uit Aalbeke komt getuigen. Stad Kortrijk ontvangt op deze FLUODAG ook een XIU-FLUOeend en wordt eveneens uitgeroepen tot XIUgraag-stad. 

Zichtbaarheid in het verkeer is levensbelangrijk. We zijn dan ook heel blij en trots dat de XIU fluodag neerstrijkt in Kortrijk. Dergelijke initiatieven verdienen al onze steun. In Kortrijk is verkeersveiligheid een absolute topprioriteit en dat zal het blijven. Er staan nog heel wat grote infrastructurele projecten in de steigers de komende jaren maar ook kleinere acties met fietslichtjes en dergelijke komen er nog aan.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit

Fietser, maak jezelf zichtbaar in het verkeer! Het kan niet genoeg herhaald worden. Fietsen zonder fluorhesje en zelfs met kapotte lampen, het is levensgevaarlijk. Zeker in de donkere maanden die er nu aankomen. Je brengt jezelf en ook de automobilisten in gevaar. Met de Stad en de politie houden we meerdere preventieve en handhavende controleacties in de scholen en op straat om te kijken of alles aan de fiets nog naar behoren werkt. Als XIUgraag-stad blijven we ons hier volop voor inzetten. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Hoe kunnen burgers tonen dat ze zichtbaarheid in het verkeer op de fiets belangrijk vinden?

De bedoeling van de jaarlijkse FLUODAG is om zichtbaarheid in het verkeer zo breed mogelijk te doen leven. XIU roept de bevolking daarom op om de XIU-boodschap, persoonlijke acties, leuke foto’s van hoe mensen zichzelf zichtbaar maken in het verkeer, de initiatieven van gemeentes, politiezones en bedrijven massaal te delen op social media op 12 november. XIU hoopt die dag een heuse fluogolf op social media te zien ontstaan, samen met de hashtags #xiugraag #xiugraaginfluo #fluodag #wijdoenmee.

Veilig in het verkeer
  • jpg
Veilig in het verkeer

Over XIU-vzw

Op 12 november 2008 zaten vertegenwoordigers van een 8-tal ouderverenigingen van secundaire scholen uit het Kortrijkse voor het eerst samen. De aanleiding was een aantal tragische ongevallen met jonge fietsers in het Kortrijkse, vaak veroorzaakt door het niet-zichtbaar zijn van de fietser. Geconfronteerd met de gevolgen en het verdriet die deze ongevallen in onze scholen, gezinnen, vriendenkring enz. veroorzaakten, besloten we toen onze inspanningen te bundelen teneinde er alles aan te doen om onze jonge fietsers zichtbaarder en veiliger door het verkeer te loodsen. Sinds die dag ijvert XIU samen met ondertussen meer dan 218 Vlaamse secundaire scholen en ouderverenigingen om jongeren te sensibiliseren en te motiveren om zich bij donker en duister weer meer zichtbaar te maken in het verkeer. XIU doet dit door fluo en retroreflecterend materiaal op een ludieke en creatieve manier in de scholen onder de aandacht te brengen van jongeren. XIU wil zo het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van zichtbare kledij en retroreflecterend materiaal bij de jeugd vergroten.

Contact

Isabelle Vercruysse, voorzitter XIU-vzw, 0496 52.81.91

Ginette Feys, ondervoorzitter XIU-vzw, 0485 46.88.68

www.xiu-jtvoi.org 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL