Stad reikt eerste ecolabels uit aan 4 sportclubs

Maandagavond vond de allereerste uitreiking plaats van het ecosportief label. Het label wordt uitgereikt aan Kortrijkse sportclubs die bewust omgaan met het milieu en ecologische initiatieven op poten zetten. Vier clubs mochten het label in ontvangst nemen: Judoschool Kortrijk, Kayak Club Kortrijk (KKYKC), Kortrijk Spurs en de Kortrijkse Duikersklub (KDK). 

Stad reikt eerste ecolabels uit aan 4 sportclubs
  • jpeg
Stad reikt eerste ecolabels uit aan 4 sportclubs

Elke sportclub, groot of klein, heeft een ecologische voetafdruk. Om deze voetafdruk zo klein mogelijk te houden, lanceerde de sportdienst in oktober 2019 het ecosportief label. Om het label te krijgen en zichzelf een ecosportieve club te mogen noemen, dienden sportclubs aan te tonen dat ze werken rond één van deze 5 thema’s: mobiliteit, afval, energie en water, eten en drinken en natuur.

Verschillende clubs gingen aan de slag. Vier onder hen krijgen nu het ecosportieve label toegewezen: Judoschool Kortrijk, Kayak Club Kortrijk (KKYKC), Kortrijk Spurs en de Kortrijkse Duikersklub (KDK). Zo maakten de diepzeeduikers van KDK het stuk tussen sluizen 10 en 11 van de Vaart proper. Ze stelden dit zelf voor naar aanleiding van het vaartzwemmen dat deze zomer van start ging. De Kortrijkse judoka’s focussen zich vooral op het verminderen van de afvalberg door gratis soep en fruit te voorzien voor hun leden. Ze bezorgden hun leden een drinkfles van de club ter vervanging van de PET-flessen. Ook de 1000 leden van Kortrijk Spurs ontvingen een drinkfles van de club. De Kortrijkse kajakkers registreerden zich als Mooimakers en doen elke maand opruimacties op het water. Ze investeerden ook fors in hun infrastructuur: ze plaatsten zonnepanelen op het dak van hun loods en installeerden 2 warmtepompen en een energiezuinige boiler.

We willen sportclubs stimuleren om ecologisch te denken zonder hen daartoe te verplichten. Daarom reiken we dit label uit. We hopen dat de ganse club wordt doordrongen van dit idee en dat zo ook de jeugd zich bewust wordt van deze problematiek. Dit lijkt te lukken. De kajakkers van KKYKC brengen spontaan afval mee van hun trainingstochten. Een goede gewoonte die ze oppikten bij de Mooimakers-acties die ze maandelijks doen. Dit toont aan dat door te sensibiliseren we toch een positieve gedragsverandering kunnen veroorzaken. Bedankt dus aan alle clubs die het label behaalden. De sportdienst zal blijven inzetten op sport en ecologie. Hopelijk zijn er volgend jaar nog meer clubs die het label halen. We zullen hen in iedere geval met raad en daad bijstaan om dit te verwezenlijken. Arne Vandendriessche, schepen van Sport

Alle tips en tricks vind je op: www.kortrijk.be/ecosportievesportclub

Screenshot 2020-09-22 at 13.56.40.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL