Van 20 tot en met 26 oktober 2025 staat Vlaanderen en Brussel opnieuw in het teken van de Week van de Smaak. Ook in Kortrijk wordt dit jaarlijks publieksevenement rond smaak en eetcultuur in de kijker gezet. Het thema van dit jaar is “(h)eerlijk van bij ons”. Ook de schepen van Samenleven kookt een maaltijd en nodigt 20 Kortrijkzanen uit aan haar tafel in het stadhuis van Kortrijk.
Een vaste waarde in onze regio zijn de tables d’hôtes, die Stad Kortrijk dit jaar al voor de 17de keer organiseert. In Kortrijk, Zwevegem, Harelbeke en Kuurne kan je tijdens die week aanschuiven bij een table d’hôtes: Kortrijkzanen openen hun deuren en nodigen gasten uit aan hun tafel. Voor een democratische prijs proef je een gerecht dat voor de gastvrouw of gastheer typisch is in hun cultuur, van Vlaamse klassiekers zoals stoofvlees met frietjes tot een familierecept uit een verre keuken. Het bedrag dat gasten betalen, gaat volledig naar de hobbykok.
Voor 17 euro schuiven bezoekers aan tafel in een warme, huiselijke sfeer. Het volledige bedrag gaat integraal naar de hobbykoks. Bovendien wordt de UIT-pas, inclusief kansentarief, gehanteerd zodat iedereen kan deelnemen.
Ook schepen van Samenleven Hannelore Vanhoenacker neemt deel. Ze zorgt voor een unieke setting, in de oude raadszaal van het Historisch Stadhuis. Twintig mensen kunnen aanschuiven aan haar tafel. Op het menu staat een heerlijk driegangenmenu: als voorgerecht tomatensoep, als hoofdgerecht een kalkoenstoofpotje en als afsluiter een dame blanche. Er wordt ook een vegetarisch alternatief voorzien voor wie dat wenst.
Het is de eerste keer dat ik zelf deelneem aan de Tables d’Hôtes. Ik nodig meteen een groep van 20 mensen uit aan mijn tafel. Het wordt een gezellige avond waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen genieten van lekker eten en verhalen uitwisselen. Want dat is voor mij de echte kracht van dit initiatief: samen rond de tafel gaan zitten en elkaar beter leren kennen, over culturen heen.Hannelore Vanhoenacker, schepen van Samenleven
De tables d’hôtes maken deel uit van een breed programma in het kader van de Week van de Smaak. De nadruk ligt op ontmoeting, participatie en beleving: samen genieten, bijleren en proeven van de diversiteit die onze regio rijk is.
Is koken jouw passie en wil je anderen laten meegenieten van je lievelingsgerecht? Stel dan je tafel open en laat Kortrijkzanen mee proeven van jouw keuken en cultuur.
Al 8 jaar doe ik mee met de Week van de Smaak, omdat ik via smaken mijn cultuur kan laten proeven en mensen kan verbinden.Attia Diwan Ali, deelneemster Table d'Hôtes
Zodra het programma rond is, wordt het verspreid via de website van Stad Kortrijk en sociale media. Via een link kunnen eters zich dan inschrijven, een maaltijd en datum kiezen en krijgen ze een bevestigingsmail. Daarin staan het juiste adres en het rekeningnummer van de hobbykok vermeld.
Bevoegd
-
- Hannelore Vanhoenacker
- schepen van Ruimtelijke ordening, Landbouw, Onderwijs en Samenleven
- hannelore.vanhoenacker@kortrijk.be
- 0476984968