Vanaf deze week kan je in VORK terecht voor meer dan dagschotels alleen. Om de restaurantbeleving te vergroten, het doelpubliek te verruimen en het opleidingsaspect te versterken, zijn er vanaf nu ook dagelijks suggestiemaaltijden te verkrijgen. Dit kadert in de stappen om VORK voortaan als opleidingsrestaurant in de markt te zetten in plaats van sociaal restaurant. Zo zal de stad er ook voor zorgen dat VORK kostendekkend kan worden.
In april 2018 opende VORK haar deuren voor het grote publiek. Het werd als volksrestaurant geopend, maar wordt tot op vandaag vooral gezien als sociaal restaurant. Dat bewijzen ook de cijfers: in 2024 werden ruim 26.000 maaltijden verkocht, waarvan 72% aan verminderd (d.i. sociaal of extra-sociaal) tarief tegenover 28% aan de standaardprijs. Dit verspreid over VORK en Mini-VORK, zowel maaltijden ter plaatse als meeneemmaaltijden.
Het opleidingsaspect van VORK is echter wat het restaurant echt uniek maakt, maar misschien nog te weinig bekend is bij de brede bevolking. In 2024 werden opnieuw 66 medewerkers met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal opgeleid. Keukenmedewerkers worden in een sneltempo van 15 weken (inclusief stage) klaargestoomd om aan het werk te gaan. Zaalmedewerkers doorlopen een flexibel traject binnen tijdelijke tewerkstelling. Dit blijkt een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector: 73% van de cursisten vond duurzaam werk.
Ik wil blijven inzetten op VORK omdat dit een knappe opleidingsplek is: met praktijkgerichte opleidingen leiden we keuken- en zaalpersoneel op, vaak in combinatie met het leren van Nederlands op de werkvloer. De ideale opstapplek voor leerwerknemers om uiteindelijk in de reguliere horeca of grootkeukens terecht te komen, waar er nog steeds nood is aan veel volk. Zo willen we geen concurrentie zijn voor de bestaande horeca, maar net een leerschool voor horecapersoneel om uiteindelijk elders aan de slag te gaanGiovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken
Vanaf nu wordt de praktijkopleiding nog realistischer, doordat er ook à la carte kan worden gegeten. Er worden 5 suggesties aan het menu toegevoegd, die elke maand veranderen binnen een vast stramien. Zo is er altijd een seizoensgebonden maand-special, een pasta-variant, een slaatje, een VORK-klassieker en een croque voor wie snel en goedkoop wil lunchen. Belangrijk is dat op de suggesties geen UiT-pas-korting wordt toegekend. Het aanbieden van suggesties zorgt voor de cursisten dat ze ook meerdere gerechten onder een zekere tijdsdruk op tafel moeten kunnen toveren. Zo is de opleiding realistischer en veelzijdiger.
Dag op dag merk ik dat heel wat Kortrijkzanen VORK nog onvoldoende kennen. VORK is meer dan een sociaal restaurant. Het is een restaurant voor iedereen en zeker voor wie het opleidingsaspect een warm hart toedraagt. Door in VORK te komen eten draag je bij aan de opleiding van ondertussen meer dan 500 (ex-) cursisten. Maar door in het verleden enkel met een vaste dagschotel te werken, hoorde ik wel van mensen dat ze daar soms op afhaakten. Dat is vanaf nu verleden tijd.Joost Vandenhove, restaurantverantwoordelijke VORK
Om meer mensen aan te spreken die aan de standaardprijs willen komen eten, werd ook ingezet op een vernieuwing van het interieur. Zo is er nu een zithoek ingericht met hoge tafel, voor wie graag eerst een aperitiefje in een andere setting drinkt. Daarvoor stond Stal13 in, een ander opleidingsproject van de stad waar meubels worden opgeknapt.
In de beginjaren van VORK was het opleidingsrestaurant nog kostendekkend, maar sinds 2020 zorgden o.m. de sluitingen ten gevolge van corona en de meerkosten in energie ervoor dat dit niet langer het geval was. Nu kost het de stad jaarlijks zo’n 100.000 euro om VORK open te houden, los van het bedrag dat vanuit sociale steun wordt opgelegd om de (extra-)sociale tarieven te compenseren. Het aanbieden van suggesties is een eerste maatregel om de kentering in te zetten. Ook het aanbieden van gratis water zal niet meer standaard gebeuren, al zal dit wel nog altijd kunnen gevraagd worden.
VORK is bovendien ook op donderdagavond open met thema-avonden en mogelijkheden à la carte. Ook dit kadert in de betrachting om een breder publiek naar VORK te krijgen. Daarnaast zullen ook de verschillende vergaderfaciliteiten beter in de markt worden gezet om groepen aan te trekken die in combinatie met een maaltijd komen vergaderen in VORK. Verder zal ook een analyse van Mini-VORK gebeuren, dat in 2023 haar deuren opende in de vernieuwde Deelfabriek.
VORK is de voorbije jaren uitgegroeid tot een succesvol restaurant, in die zin dat het vaak volboekt is. Toch blijft het een grote kost voor de stad om VORK open te houden, voornamelijk omdat het aandeel van maaltijden aan kortingstarief hoog is. Door in te zetten op een uitgebreidere kaart met suggesties en door vb niet langer standaard gratis water op tafel te zetten, gaan we naar een realistischere horecabeleving. Dat is een win voor het personeel dat we opleiden en het zorgt dat de stad niet meer moet bijpassen. We gaan dit de komende maanden blijven evalueren en kijken hoe we onze doelstelling om break-even te draaien verder kunnen realiseren.Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken
VORK is een breed partnerschap waar CVO Scala, CVO Creo, Mentor vzw, VDAB, Horeca Forma en LIGO partners in zijn. Een tafeltje of een vergaderzaal reserveren kan via http://vorkkortrijk.be. Je ontdekt er ook het menu en de suggesties van deze maand. Voor de maand mei zijn dat deze:
- Asperges à la Flamande
- Croque met ham en kaas, zalm of veggie
- Salade Caprese
- Spaghetti Bolognaise
- Stoofvlees met frietjes
Bevoegd
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/250081-vork-schakelt-versnelling-hoger-richting-volwaardig-opleidingsrestaurantGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Woonzorgcentrum De Weister viert 15-jarig bestaan met bewoners en buurtbewoners
Op dinsdag 20 mei blaast De Weister 15 kaarsjes uit. Het woonzorgcentrum van Zorg Kortrijk in het hart van Aalbeke opende dag op dag 15 jaar geleden de deuren. De feestdag start met een feestmaalti...
Kortrijk viert feest met ouders, opvoeders en kinderen tijdens Week van de Opvoeding
Van 16 tot 23 mei organiseert Huis van het Kind Kortrijk opnieuw allerlei activiteiten voor de Week van de Opvoeding. Deze editie staat in het teken van Goed genoeg ouderschap: fouten maken is deel...
Stadsbestuur werkt financiële plannen voor komende jaren uit
De stadscoalitie heeft de meerjarenplanning voor deze bestuursperiode uitgewerkt. Daarmee is Kortrijk de eerste stad in Vlaanderen die reeds zo ver staat. Dit werd mogelijk gemaakt door het voortre...
Huwelijksaangifte kan nu ook online
Wie wil trouwen in Kortrijk hoeft voortaan niet meer vooraf naar het stadhuis voor de huwelijksaangifte. Die administratieve stap kan nu eenvoudig online gebeuren — gewoon van thuis uit, via comput...