Stadsbestuur werkt financiële plannen voor komende jaren uit

De stadscoalitie heeft de meerjarenplanning voor deze bestuursperiode uitgewerkt. Daarmee is Kortrijk de eerste stad in Vlaanderen die reeds zo ver staat. Dit werd mogelijk gemaakt door het voortreffelijke voorbereidende werk dat de stadsdiensten de voorbije maanden verrichtten. Deze plannen houden de stadsfinanciën gezond en gaan uit van de principes van het versterken van de kerntaken, rationaliseren van de werking en ambitieus blijven investeren. Het stadsbestuur zal deze begroting de komende weken vertalen in een bestuursakkoord dat de toekomstplannen voor onze stad in detail zal uittekenen.

In november 2024 stelde de stadscoalitie van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit het nieuwe coalitieakkoord 'Kortrijk met Brio' voor. Aan deze plannen was een eerste financiële oefening gekoppeld die de voorbije maanden in samenwerking met de stadsdiensten in detail grondig verder werd uitgewerkt en aangevuld.

Heel wat uitdagingen voor lokale besturen

Daarbij diende ook rekening gehouden te worden met de financiële uitdagingen waar alle lokale besturen momenteel mee te maken hebben. Zo zorgt de federale belastinghervorming voor lagere ontvangsten voor lokale besturen. De substantiële stijging van de loonkost van de afgelopen jaren door indexatie neemt daarnaast verder toe door de nationale loonafspraken. Bovendien is het zo dat er heel wat financieringen en programma’s van de vorige federale en Vlaamse regering wegvallen en pas in de komende jaren, al dan niet, een nieuwe invulling zullen krijgen. Tot slot stijgen ook de personeels- en werkingskosten van verschillende intercommunales waardoor deze verhoogde dotaties vragen aan de lokale besturen om hun werking te blijven garanderen.

Goede huismoeder op basis van drie principes

De bestuursploeg onder leiding van burgemeester Ruth Vandenberghe wil als goede huismoeder te werk gaan. De stad legt zichzelf op dat de schuldgraad nooit meer dan 100% mag zijn en er een gezonde autofinancieringsmarge moet zijn. Bovendien zal, zoals vastgelegd in het Brio-akkoord, de belasting voor de Kortrijkzanen niet verhoogd worden.

Het stadsbestuur laat zich in het uitwerken van de meerjarenplanning leiden door drie principes. Ten eerste moet de stad ervoor zorgen dat ze haar kerntaken kan uitvoeren op het niveau dat de Kortrijkzanen van hun stad mogen verwachten. Ten tweede moeten de middelen van de stad efficiënt ingezet worden. En een stad met ambitie moet tot slot ook blijven investeren in haar toekomst. Op basis hiervan werkte het stadsbestuur de voorbije weken een voorstel van meerjarenplan voor deze legislatuur uit.

Elke euro belastinggeld van de Kortrijkzanen kun je maar één keer uitgeven. Daar willen we niet lichtzinnig mee omspringen. We zien er daarom op toe dat de stadsfinanciën de komende jaren gezond blijven en dat de stad efficiënt met haar middelen omspringt. Zo kunnen we de kerntaken van de stad versterken en toch ambitieus blijven investeren in de toekomst van Kortrijk. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Kerntaken versterken

Een eerste kerntaak waar dit stadsbestuur werk van maakt is veiligheid. Het is een van de belangrijkste zaken waarvoor de burger op de stad rekent. Daarom blijft de ambitie onverminderd om deze legislatuur budget te voorzien voor 40 extra mensen bij de politiezone VLAS. De criminaliteit van morgen proberen we te voorkomen. Daarom is ook preventie een belangrijk luik in het veiligheidsbeleid.

Ook op het vlak van dienstverlening in het stadhuis verwacht de Kortrijkzaan terecht een vlotte werking.  Daarom worden onder meer bij de dienst Burgerzaken 4 extra mensen voorzien om de achterstand inzake de vernieuwing van de identiteitskaarten weg te werken.

De stad verdubbelt de budgetten voor het structureel onderhoud en de vernieuwing van het openbaar domein. Dat extra geld gaat naar de aanleg en vernieuwing van wegen, voet- en fietspaden, het beheer van rioleringen, groenaanleg en groenonderhoud en het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Efficiënte inzet van middelen

Het personeelsbestand blijft globaal op peil. De Kortrijkzanen kunnen rekenen op meer dan 1.800 stadsmedewerkers die elke dag het beste van zichzelf geven. We zetten hen efficiënt in met een focus op de kerntaken. 

Inzake sociaal beleid zal de stad er altijd zijn voor wie het moeilijk heeft. Daarbij vertrekken we vanuit het principe van rechten en plichten zodat sociale steun correct en rechtvaardig wordt toegekend. De focus van het sociaal beleid zal meer dan ooit liggen op werk en activering. Daarmee helpen we mensen vooruit en leiden hen toe naar de arbeidsmarkt via versterkte activeringstrajecten. Daartoe gebruiken we wetenschappelijk onderbouwde modellen om één helder steunpakket uit te werken in plaats van versnipperde steunmaatregelen.

We hebben meer dan ooit aandacht voor de kerntaken: we verhogen de veiligheid en investeren fors in het openbaar domein met de nodige heraanleg van fiets- en voetpaden en extra groenonderhoud. We streven naar een efficiëntere dienstverlening voor de burger en bouwen aan een rechtvaardig sociaal beleid waar activering voorop staat. Dat alles met het oog op de toekomstige generaties en met een financieel gezond beleid. Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken 

Ambitieus blijven investeren

Naast het versterken van de kerntaken en rationaliseren van de werking is het voor het stadsbestuur cruciaal dat Kortrijk blijft investeren in de toekomst. Zo wordt er stevig geïnvesteerd in zorg voor jong en oud met extra kinderopvang en een vernieuwde, moderne zorgcampus in het noorden van onze stad. We versterken ook de jeugdwerking en het seniorenbeleid. Ook voor de ondersteuning van de Kortrijkse handel en horeca wordt er budget voorzien. We voeren een ambitieus klimaat- en energiebeleid, met investeringen in o.a. warmtenetten en de oprichting van een energiebedrijf, en maken zo onze stad klaar voor een fossielvrije en duurzame toekomst.

Goede en betaalbare zorg is prioriteit. Met onder meer extra investeringen in de kinderopvang en een vernieuwde, moderne zorgcampus in het noorden van onze stad. Maxim Veys, schepen van Zorg

Het stadsbestuur kiest er ook voor om resoluut verder te investeren in stadsvernieuwing. Zo blijft het investeringsvolume quasi gelijk aan dat van de vorige bestuursperiode. Het gaat om 285 miljoen euro in de periode 2026-2031. Dat is een bewuste keuze. Kortrijk heeft zich de voorbije jaren een voortrekker getoond op het vlak van stadsvernieuwing met onder meer de verlaging van de Leieboorden, de heraanleg van Kortrijk Weide en het vernieuwd Historisch Hart. De Kortrijkzanen genieten er elke dag van en onze ondernemers plukken de vruchten van een aantrekkelijk stadscentrum.

Ook deze legislatuur wil Kortrijk een voorbeeld blijven voor andere steden. Met de sporthal Wembley wordt er een tweede topsportsite uitgebouwd voor het noorden van Kortrijk. Ook in de opwaardering van de Grote Markt, de versterking van de Noord-Zuid as, de Groene Verbinding tussen stadsgroen Ghellinck in Bissegem en De Warande in Heule, de derde fase van de heraanleg van de Leieboorden, de stationsomgeving en de heraanleg van de Burgemeester Reynaertstraat investeren we. We investeren in de nodige renovatie van Academie en Conservatorium, maar werken een plan uit voor één site voor ons deeltijds kunstonderwijs.

Maar er is ook aandacht voor stadsvernieuwing in de deelgemeenten en op schaal van de wijk en de straat. Zo wordt de heraanleg van Rollegem Plaats een speerpunt van deze bestuursperiode en gaan de investeringen in de vernieuwing van Bissegem onverminderd verder. Met tuinstraten waar maximaal ingezet wordt op ontharding en meer wijkgroen hebben we ook oog voor de kleine stadsvernieuwing in elke wijk.

 

Verdere aanpak

Zo heeft Kortrijk als eerste stad reeds haar ontwerp van meerjarenplan afgewerkt. Deze plannen worden de komende tijd verder verfijnd en uitgewerkt in de opmaak van een finaal meerjarenplan 2026-2031. Aansluitend wordt een uitgebreid bestuursakkoord ‘Kortrijk met Brio’ uitgewerkt dat zal voorgelegd worden aan de verschillende adviesraden voor feedback. Het schepencollege wil het finaal bestuursakkoord voorleggen ter discussie aan de gemeenteraad in september.

Met dank aan het harde werk van de stadsdiensten kon het stadsbestuur deze plannen nu al uitwerken. In tegenstelling tot de andere lokale besturen waar dit doorgaans pas in het najaar gebeurt. Het toont dat deze ploeg staat te popelen om werk te maken van onze plannen voor Kortrijk met Brio. Wouter Allijns, schepen van Financiën

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL