Stad Kortrijk, de uitbaters en de eigenaars van de zaken in de Burgemeester Reynaertstraat, beter gekend als ‘Het Straatje’, maken samen werk van een veilige uitgaansomgeving. Onder de noemer 'Het Straatje is van ons' willen de uitbaters met een pakket aan maatregelen hun buurt opnieuw claimen als plaats waar iedereen veilig kan uitgaan. Burgemeester Ruth Vandenberghe wil dat Kortrijk een voortrekker is op het vlak van vrouwvriendelijk uitgaan. Daarom maakt Kortrijk werk van een stadsbrede aanpak, die een eerste keer zal uitgerold worden op Sinksen.
De Burgemeester Reynaertstraat is al meer dan 50 jaar een vaste waarde in het nachtleven. Generaties jongeren leerden er uitgaan, vrienden maken en konden zich zorgeloos amuseren. Die zorgeloosheid kwam recent onder druk te staan. Stad Kortrijk en de horeca-uitbaters willen dat vertrouwen herstellen en van Het Straatje opnieuw een plek maken waar iedereen zich welkom én veilig voelt.
De cafés in de straat verenigden zich en werkten samen met de stad en de brouwerijen die eigenaars zijn van de zaken aan het charter ‘Het Straatje is van ons’. Daarmee engageren ze zich tot samenwerking rond verschillende zaken, waaronder personeelsbeleid, een strikt alcohol- en drugsbeleid, respectvolle omgangsvormen, veilig uitgaan voor iedereen en strenge handhaving.
Het personeel en uitbaters van de horecazaken hebben een opleiding gevolgd om de signalen van grensoverschrijdend gedrag nog beter te kunnen oppikken en er tegen op te treden. De uitbaters en eigenaars engageren zich er ook toe dat er geen mensen kunnen tewerkgesteld worden die veroordeeld zijn voor zaken die het veilig uitgaan van anderen in gevaar kunnen brengen, zoals zedenfeiten, geweld en drugshandel. Dit geldt ook voor nieuwe uitbaters die een zaak willen starten of overnemen.
De uitbaters van de zaken in de Burgemeester Reynaertstraat vinden het afschuwelijk hoe enkelingen het vertrouwen van slachtoffers misbruikten. Ze willen ervoor zorgen dat hun buurt opnieuw garant staat voor zorgeloos en veilig uitgaan. Daarom gaan ze de samenwerking aan met de Gentse organisatie Flow. Die zullen op de klassieke uitgaansavonden (vrijdag, zaterdag, bij evenementen) aanwezig zijn in de straat en in de cafés. Zij zullen een zachte aanwezigheid zijn in het nachtleven, met ervaren medewerkers zorgen ze voor gemoedelijke interactie en zetten ze in op een goede sfeer en veilig uitgaan voor zowel de bezoekers als de organisatoren. Ze helpen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en zijn een aanspreekpunt voor wie geholpen wil worden en waar nodig schakelen ze de politie in. Ze zijn te herkennen aan een fluohesje met daarop het opschrift ‘Over je grens? Spreek me aan!’. Deze vertrouwenspersonen krijgen de roepnaam Angela of Angelo, geïnspireerd door het 'Ask for Angela'-concept dat al breed bekend is. Wie aan de bar vraagt naar Angela wordt met hen in contact gebracht en hun telefoonnummer zal ook opgehangen worden in de cafés. Zij zullen ook beschikken over een lokaal in de straat, waar ze mensen in een rustige omgeving kunnen opvolgen.
We zijn al actief in Overpoort en ook in de Oostendse uitgaansbuurt. We hebben dus al heel wat ervaring inzake sfeerbeheer. Hier is onze opdracht vooral om een garantie te bieden aan uitgaande jongeren en hun ouders, dat er altijd iemand in de buurt is om een oogje in het zeil te houden en die ze kunnen aanspreken als er iets is.Adriaan Doutrepont, zaakvoerder van Flow
Wie het Kortrijkse team van Flow verder wil helpen uitbouwen, kan solliciteren via info@weareflow.be.
Er wordt door de stad en de politie streng opgetreden tegen alle vormen van ongewenst gedrag. Personen die zich schuldig maken aan geweld, grensoverschrijdend gedrag of ander asociaal gedrag in de buurt van Het Straatje, die via proces-verbaal door de politie wordt vastgesteld, riskeren een plaatsverbod voor het straatje via burgemeestersbesluit voor een periode van een aantal weken of maanden. Het niet naleven van deze burgemeestersbesluiten resulteert in GAS-boetes van 500 euro voor meerderjarigen en 175 euro voor minderjarigen en de mogelijkheid van strengere bestuurlijke maatregelen die opgelegd worden.
De uitbaters willen in de eerste plaats zorgen voor een veilige uitgaansbuurt, maar willen ook Het Straatje terugclaimen van de enkelingen die de reputatie van de buurt zo geschonden hebben. Daarom werken ze een heroplevingscampagne uit onder de slogan ‘Het Straatje is van ons!’.
De horecazaken plannen hierbij maandelijks gezamenlijke initiatieven voor jong en minder jong, van openluchtcinema tot zomerbar. Brouwerij Omer Vander Ghinste, Brouwerij De Brabandere en de stad zetten mee hun schouders onder deze activiteiten. Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Roeselare.
Uitgaan in Het Straatje is een begrip in Kortrijk. Veel Kortrijkzanen hebben mooie herinneringen aan de tijd dat ze er hun eerste stappen in het uitgaansleven zetten, nieuwe vrienden leerden kennen en zich zorgeloos amuseerden. Dat mogen we ons niet laten afpakken. Ik roep iedereen op om deze zaken te steunen. De uitbaters nemen hun verantwoordelijkheid. Allemaal samen kunnen we zorgen voor een mooie toekomst voor deze buurt.Ruth Vandenberghe, burgemeester
Tegenover het engagement van de uitbaters voor een veilige uitgaansbuurt en hun enthousiasme voor de heropleving van de buurt, zet de stad de belofte om de straat grondig te vernieuwen. Het stadsbestuur trekt hiervoor 650.000 euro uit om deze legislatuur het openbaar domein in de Burgemeester Reynaertstraat en omgeving onder handen te nemen. Daarbij zal er ruimte zijn voor meer terrassen, meer groen en sfeervolle verlichting. Er wordt ook bekeken of het Stationsplein, waar nu een tijdelijke fietsparking is, versneld kan worden heraangelegd.
Burgemeester Ruth Vandenberghe vindt het een goede zaak dat de uitbaters en eigenaars zich zo inzetten voor een veilige uitgaansbuurt:
Deze ondernemers hebben niets te maken met wat er gebeurd is, maar steken toch hun nek uit om er iets aan te doen. Als stad willen wij hier mee onze schouders onder zetten en dit vooral breder aanpakken. Want we moeten niet naïef zijn: grensoverschrijdend gedrag komt overal voor. Kortrijk wil voortrekker zijn in de strijd hiertegen. Kortrijk moet de meest vrouwvriendelijke uitgaansstad van Vlaanderen worden.Ruth Vandenberghe, burgemeester
Samen met de vrouwen uit het schepencollege wil de burgemeester dan ook een duidelijk statement maken dat grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd wordt in Kortrijk. Ze staan voor een beleid dat streng optreedt tegen daders. Vrouwen moeten zorgeloos kunnen uitgaan in een veilige omgeving met voldoende controle, zonder dat ze zelf verantwoordelijk gesteld worden om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. De schepenen voegen de daad bij het woord en zetten zich ook zelf in om dat mee mogelijk te maken.
De aanpak ‘Over je Grens? Spreek mij aan!’ wordt uitgerold op de komende editie van Sinksen. In samenwerking met Flow zullen mensen ingezet worden als Angela's die op Sinksen een zichtbaar aanspreekpunt zijn voor wie geholpen wil worden. Ook de vrouwen uit het schepencollege zullen hiervoor opgeleid worden en hier als vrijwilligers aan meewerken. Zij zullen tijdens het Sinksenweekend aanwezig zijn en de verschillende evenementlocaties afgaan. Ze dragen fluohesjes met het opschrift ‘Over je grens? Spreek mij aan!”.
Organisatoren en barpersoneel van de verschillende evenementen krijgen de kans om in de aanloop naar Sinksen een opleiding te volgen in het omgaan met agressie, intimidatie of ongewenst gedrag. Deze mensen zullen tijdens Sinksen een pin dragen met de boodschap 'Over je grens? Spreek mij aan!' en kunnen contact opnemen met de Angela's als er zich iemand aanmeldt die wil geholpen worden.
Dit alles wordt gecoördineerd vanuit een centraal meldpunt in het stadhuis. Dit wordt bemand door Flow en mensen van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld uit Roeselare. Hier kunnen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag terecht, worden ze professioneel opgevangen en kunnen ze kiezen of ze aangifte doen. Het meldpunt is fysiek en telefonisch bereikbaar. Dit zal geafficheerd worden op Sinksen.
Tegen daders van grensoverschrijdend gedrag zal streng opgetreden worden. Bij zedenfeiten is het in de eerste plaats aan politie en justitie om op te treden tegen de dader. Maar de burgemeester heeft ook een bestuurlijke bevoegdheid om de openbare orde te handhaven die ze strikt wil inzetten om op te treden tegen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag:
Ik wil heel duidelijk zijn dat grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd in Kortrijk. Tijdens Sinksen zal ik daarom elk incident bekijken samen met de politie en waar er sprake is van bewezen grensoverschrijdend gedrag, kan ik de dader preventief een Sinksenverbod opleggen. Concreet gaat het om een locatieverbod in het stadscentrum gedurende de rest van Sinksen. Zo iemand heeft hier niets te zoeken. Daarna is het aan justitie om de zaak verder af te handelen, maar ik zal alvast mijn plicht doen als burgemeester om de veiligheid op Sinksen te garanderen.Ruth Vandenberghe, burgemeester
Het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot Het Straatje of Sinksen. Hier zal wel op verder gebouwd worden. Zo krijgen alle horecazaken in de stad gratis opleidingen aangeboden voor hun personeel zodat zij beter leren signalen herkennen en er gepast op reageren. Bij alle fuiven en events in feestzalen en gebouwen van de stad is de inzet van een fuifbuddy reeds verplicht. De opleiding van de fuifbuddy wordt uitgebreid op het vlak van omgaan met deze problematiek. Dit zal kaderen in een ruimere evaluatie van het fuifbeleid in de stad.
Bevoegd
-
- Wouter Allijns
- schepen van Middenstand, Sport en Evenementen
- wouter.allijns@kortrijk.be
- 0496526526
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/249855-stad-kortrijk-en-uitgaansbuurt-slaan-handen-in-elkaar-voor-veiliger-nachtlevenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Sinksen wordt een feestweekend vol verrassingen en ontdekkingen
Kortrijk maakt zich opnieuw op voor het feest van het jaar: Sinksen! Een weekend dat stevig verankerd zit in het hart van elke Kortrijkzaan, en dat dit jaar opnieuw bulkt van verrassingen, vernieuw...
Kortrijk sluit festivalzomer af met Drift!
Wat begon als een festival-zonder-naam, krijgt nu een gezicht én een naam: Drift. De naam verwijst naar meedrijven op muziek, verdwalen in klanken én naar de Leie die vlakbij stroomt. Drift wil mee...
Nieuwe locaties en attracties klaar voor duizenden bezoekers op Paasfoor 2025
Van donderdag 17 april tot en met zondag 4 mei 2025 is het weer zover: de Paasfoor in Kortrijk! Dit jaar belooft nog grootser te worden met maar liefst 142 attracties, verspreid over vertrouwde en ...
Reserveer je plekje op de Sinksenrommelmarkt
Op zondag 8 en maandag 9 juni kan je terug afzakken naar de Sinksenrommelmarkt in de Kortrijkse binnenstad om er de beste koopjes op de kop te tikken. Een plaatsje reserveren kan online vanaf maand...