Subsidie voor werken in Sint-Elisabethkerk Kortrijk

De Sint-Elisabethkerk in Kortrijk kan binnenkort rekenen op een grondige vernieuwing van haar elektrische installatie. Vlaams minister Hilde Crevits kent daarvoor een subsidie van 96.588 euro toe aan de kerkfabriek. Naast deze Vlaamse steun voorziet de stad nog 216.161 euro.

Met de subsidie wil minister Crevits lokale besturen en kerkfabrieken helpen bij het behoud of de herbestemming van hun kerkgebouwen. De middelen maken deel uit van een bredere ondersteuning voor vijf West-Vlaamse kerken, goed voor in totaal zo’n 800.000 euro. Naast Kortrijk krijgen ook kerken in Koekelare, Oostende, Oudenburg en Gistel een bijdrage voor renovatie- of restauratiewerken.

In de Sint-Elisabethkerk wordt de volledige elektrische installatie vernieuwd en aangepast. Naast deze Vlaamse steun voorziet de stad hier 216.161 euro voor. De bestaande laagspanningsinstallatie wordt conform gemaakt, er komen nieuwe leidingen en laagspanningsborden, en ook de verlichtingsinstallatie wordt grondig aangepakt. Zo worden energiezuinige LED-armaturen geplaatst en wordt de nood- en veiligheidsverlichting geïntegreerd. Daarnaast zijn bijkomende ingrepen op vlak van branddetectie voorzien.

De werken volgen op een vijfjaarlijkse keuring eind 2023, waarbij verschillende tekortkomingen aan het licht kwamen. Restauratie-architecten Demeyere en studiebureau De Klerck werkten samen een dossier uit voor een volledige renovatie. In overleg met Wilde Westen, organisator van concerten in de kerk, werden bovendien specifieke technische aanpassingen voorzien om een vlotte werking van hun activiteiten te garanderen.

De volgende stappen zijn de aanbesteding, de gunning van de opdracht en uiteindelijk de opstart van de werken. Die is voorzien voor het najaar van 2025.

De steun van de minister is welgekomen, want het gaat om een broodnodige investering om de toekomst van dit gebouw te verzekeren. We werken hiervoor nauw samen met de kerkfabriek, die de kerk ook maximaal ter beschikking stelt voor bijkomende maatschappelijke invullingen die de buurt ten goede komen. Felix De Clerck, schepen van Kerkfabrieken

De Sint-Elisabethkerk vervult vandaag een brede maatschappelijke rol en krijgt steeds meer een open, gedeeld karakter in aanvulling op de liturgische functie. Tijdens de examenperiodes fungeert ze als bloklocatie, waar studenten in een rustige en koele omgeving kunnen studeren. Daarnaast gebruiken de lokale jeugdbewegingen de kelderverdieping voor hun werking. Ook concertorganisatoren vinden vlot de weg naar de kerk: het Kortrijks Symfonisch Orkest en het Gentse koor Vivente Voce brachten er al indrukwekkende programma’s die perfect tot hun recht komen in de bijzondere akoestiek van het gebouw. Zo opende het wereldbekende Collegium Vocale Gent het Festival van Kortrijk met de Mariavespers van Monteverdi. Tot slot is er een ontmoetings- en vergaderruimte, die openstaat voor buurtverenigingen en bewonersinitiatieven.

Sint-Elisabethkerk (c) Kortrijk
  • jpg
Sint-Elisabethkerk (c) Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL