Vijf projecten brengen cultuur tot bij iedereen

Cultuur is voor iedereen. Met die overtuiging lanceerde Durf2030 de oproep "Artiest op de wachtlijst", gericht op mensen die moeilijk toegang vinden tot kunst en cultuur. Maar liefst 29 initiatieven werden ingediend. Een externe jury selecteerde vijf sterke projecten die binnenkort in Kortrijk van start gaan.

We zijn het er allemaal over eens: cultuur is onmisbaar in onze samenleving. Het is de maïzena die onze gemeenschap bindt, verrast en aanzet tot verbeelding. Tegelijkertijd moeten we eerlijk zijn: niet iedereen wordt even goed bereikt of betrokken. En precies daarom is de oproep van Durf zo belangrijk. Het zijn vijf belangrijke en mooie projecten en ik kijk er ontzettend naar uit om de resultaten te zien. Opnieuw slaagt het Durf-fonds erin om te innoveren en een vliegwiel te zijn voor sterke initiatiefnemers. Felix De Clerck, schepen van Cultuur

Drempels verlagen met kunst

Durf2030 gelooft in de kracht van kunst om grenzen te verleggen. Dit jaar lag de focus op mensen met beperkte bewegingsvrijheid. Organisaties kregen de kans om hun idee in te dienen, met een maximumbudget van 7.500 euro per project. De respons was overweldigend: 29 voorstellen, 1 infomoment, talloze gesprekken, en uiteindelijk 5 geselecteerde projecten die samen 25.000 euro ontvangen. De jury bestond uit experten uit zorg, cultuur, onderwijs, verenigingen en de brede regio. Samen legden zij een puzzel die zowel artistiek sterk als sociaal relevant is. De vijf geselecteerde projecten:

Roelant is van ons

Een samenwerking tussen Kunstwerkplaats de Zandberg, De Bolster, Abby en vzw Wit.h. Mensen uit verschillende leefwerelden groeien samen via kunst. Rond het werk van schilder Roelant Savery ontstaan workshops en ontmoetingen, met persoonlijke creativiteit en community-building als rode draad.

Into The Veil

Kunstenares Corry Vandermassen en fotograaf Werner Trio brengen samen met onder meer de Brailleliga en Bibliotheek Kortrijk een uniek project. Deelnemers schrijven herinneringen op papierstroken die verwerkt worden in een sluier van maïs- en tabaksbladeren, een knipoog naar de Vlaamse weefkunst. De creatie wordt fotografisch vereeuwigd.

Grenzeloze klanken

Muzikanten-vluchtelingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende productie van het Kortrijks Symfonisch Orkest, samen met Compagnie Cordial. Ze krijgen instrumenten en begeleiding. Anderen zonder muzikale ervaring helpen achter de schermen. Kunst als brug tussen culturen.

Ook ik mag mezelf graag zien

TAJO vzw en kunstenares Neoza Goffin zetten samen in op zelfliefde bij jongeren. In workshops creëren 200 jongeren een kunstwerk waarin ze zichzelf complimenteren. Alle werken worden samengebracht tot één groot collectief kunstwerk, gefilmd met een drone en tentoongesteld.

Niet storen, opname van het moment

Schrijver Jordy Spyt en viool-gitaar duo RAAS brengen muziek en literatuur naar bewoners van woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Mensen met dementie of beperkte mobiliteit worden op maat en met respect ondergedompeld in een unieke culturele ervaring.

Meer weten? Ontdek alle initiatieven via www.durf2030.eu.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL