Dankzij het Burgerbudget krijgt het park De Dubbele Haagjes een nieuwe invulling: een voedselpark waar buurtbewoners samen fruitbomen, struiken en eetbare planten onderhouden. Dit project, ingediend door een groep geëngageerde buurtbewoners, werd door de burgerjury geselecteerd en ontving een budget van 11.950 euro.
Het Burgerbudget is een initiatief van Stad Kortrijk waarbij inwoners zelf ideeën kunnen indienen om hun stad groener, duurzamer en socialer te maken. In 2023 werd 100.000 euro budget vrijgemaakt om creatieve en vernieuwende acties in de stad uit te voeren.
Het Burgerbudget bewijst opnieuw zijn kracht: het geeft Kortrijkzanen de ruimte om samen onze stad mee vorm te geven. Voedselpark Dubbele Haagjes is één van die fantastische initiatieven. Hiermee krijgt Kortrijk zijn allereerste voedselpark, een groene ontmoetingsplek voor de buurt waar men samen kan tuinieren en genieten van wat de natuur te bieden heeft.Ruth Vandenberghe, burgemeester
Van de 36 ingediende voorstellen werden 25 geselecteerd om deel te nemen aan de budgetgame. Tijdens dit proces brachten meer dan 1.700 Kortrijkzanen hun stem uit. De burgerjury beoordeelde vervolgens de populairste initiatieven en koos daaruit 10 winnende projecten, die ieder een deel van het Burgerbudget toegewezen kregen. Voedselpark De Dubbele Haagjes behoorde tot de winnaars. Het voedselpark is geïnspireerd door bestaande voedselbossen en heeft meerdere doelen, waaronder het versterken van de sociale cohesie, gezonde voeding toegankelijk maken, de biodiversiteit verhogen en natuureducatie stimuleren.
Onder begeleiding van buurtbewoner en hovenier Wannes Ureel en een kerngroep van vrijwilligers krijgt een deel van het bestaande park een nieuwe bestemming. Tijdens verschillende werkvoormiddagen hielpen jong en oud mee aan de aanleg van het voedselpark. Buurtbewoners brachten spontaan ideeën aan om het park mee vorm te geven, zoals het planten van een geboorteboom en het aanleggen van een veilige overwinterplek voor egels.
Het voedselpark biedt een unieke ontmoetingsplaats waar buurtbewoners niet alleen samen kunnen tuinieren, maar ook kennis en vaardigheden kunnen opdoen. Binnenkort krijgen de bomen infobordjes en worden er workshops georganiseerd over het snoeien en verwerken van snoeiafval.
We zijn trots op het eerste stedelijke voedselpark van België, van en voor de buurt, waar letterlijk en figuurlijk de vruchten van zullen geplukt worden.Wannes Ureel, initiatiefnemer