Kortrijkse en Griekse jongeren vormen vergeten plekken om tot creatieve hotspots

Jongeren bruisen van dromen en ideeën. Dat bewees het Vlaamse pilootproject “Durf Jij” al, waarin jongeren gestimuleerd werden om hun creativiteit en engagement tot leven te brengen. Nu gaat die succesformule internationaal dankzij een samenwerking tussen Durf2030 en de Griekse organisatie Cultterra uit Elefsina. Samen gaan ze aan de slag om creatief talent te verbinden met vergeten plekken, en begeleiden ze jongeren van brainstorm tot realisatie.

De samenwerking maakt deel uit van het traject “From Disruptive Places to Hidden Gems”. In april start dit project met een vijfdaagse uitwisseling in Elefsina, een stadje met zo'n 30.000 inwoners in de buurt van Athene. Tijdens de workshops, brainstormsessies en bezoeken krijgen tien jongeren de kans om nieuwe ideeën en creatieve experimenten te ontwikkelen die ze eind augustus zullen loslaten op een leegstaand pand in Kortrijk. De plannen worden de maanden nadien verder uitgewerkt via online bijeenkomsten, waar de deelnemers elkaar inspireren en hun concepten aanscherpen.

De groep jongeren werd samengesteld op basis van een match met de thema’s waaraan de Griekse jongeren werken. De jongeren en ondersteuners komen uit De Stroate, Quindo, Bolwerk en Durf2030. Ze vertegenwoordigen verschillende collectieven waaronder BAF!, Bazart, Letterzetter, Blut! en Meet 'n Play.

Eind augustus reizen de Griekse jongeren naar Kortrijk af voor een groot afsluitend evenement. Griekse en Kortrijkse jongeren nemen een leegstand pand in de stad over, waar ze hun gezamenlijke creatieve projecten presenteren. Het resultaat? Installaties en artistieke interventies die de ruimte omtoveren tot een bruisende hotspot, waar iedereen welkom zal zijn.

Het is belangrijk dat jongeren durven grenzen verleggen en buiten hun eigen gekende wereld inspiratie opdoen. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de creativiteit zal opborrelen dankzij de confrontatie van twee verschillende werelden en kijk heel erg uit naar de resultaten van deze uitwisseling. Het toont ook de kracht van samenwerking van onze Kortrijkse jeugdsector en hoe het open jeugdwerk bloeit wanneer ze de krachten bundelen en mogelijkheden krijgen. Onze jongeren spelen mee op Europees topniveau!  Felix De Clerck, schepen van Cultuur

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Erasmus+, een Europees fonds dat 60.000 euro subsidieert en door het Kortrijks DURF-fonds, dat 5.000 euro aan werkingskosten bijdraagt. In Kortrijk is het project uitgewerkt in samenwerking met Bolwerk, De Stroate, Quindo, Tranzit en andere lokale partners. De jongeren werden zorgvuldig begeleid door Durf2030, dat al jaren experimenteert met kunst en creativiteit als tools voor maatschappelijke verandering.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL