Vanaf woensdag 19 februari wijzigt de verkeerssituatie in de Driekerkenstraat in Bissegem. Tweerichtingsverkeer wordt opnieuw mogelijk en een systeem met verkeerslichten wordt geïnstalleerd om als verkeersfilter te dienen. Dit moet de veilige doorstroming van alle weggebruikers verbeteren op de kruising van de Wevelgemsevoetweg, de Driekerkenstraat en de Overzetweg. Tijdens piekmomenten met hoge verkeersdrukte worden de verkeerslichten zo afgesteld dat auto’s vanuit Marke slechts druppelsgewijs worden doorgelaten. Dit moet doorgaand verkeer vanuit Marke via de Driekerkenstraat ontmoedigen op momenten dat de verkeersdrukte het hoogst is. Zo blijft de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de Driekerkenstraat en omgeving gewaarborgd.
De herinrichtingswerken in de Driekerkenstraat naderen hun voltooiing. De straat kreeg een kwaliteitsvolle heraanleg met:
Oorspronkelijk was het de bedoeling om eenrichtingsverkeer richting Marke in te voeren, waardoor doorgaand verkeer van Marke naar Bissegem niet meer mogelijk zou zijn. Deze maatregel had echter onvoldoende draagvlak en bleek geen oplossing voor de fileproblematiek en verkeersveiligheid. Het stadsbestuur heeft daarom beslist deze maatregel terug te draaien en een andere oplossing uit te werken.
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, Trui Steenhoudt (N-VA), heeft zich de afgelopen maanden intensief over dit dossier gebogen.
Bij mijn aanstelling heb ik dit dossier onmiddellijk herbekeken op basis van objectieve gegevens. Ik bezocht de omgeving op verschillende tijdstippen, zowel tijdens piek- als daluren, en ging in gesprek met de schooldirectie, buurtbewoners en andere betrokkenen. Alle bezorgdheden en meldingen van burgers werden zorgvuldig geanalyseerd, de historiek van het dossier werd doorgenomen en ik heb nieuwe verkeersmetingen en tellingen laten uitvoeren.Trui Steenhoudt - Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken
Uit deze analyse bleek dat de verkeersveiligheid en doorstroming tijdens piekmomenten extra maatregelen vereisen. Fileopbouw hinderde de werking van de fietszone en leidde tot onveilige situaties. Verder werd vastgesteld dat er tijdens daluren geen verkeersproblemen zijn, waardoor doorgaand verkeer vanuit Marke mogelijk blijft.
De grootste uitdaging was het vinden van een oplossing voor de piekmomenten, wanneer te veel wagens tegelijk van Marke naar Bissegem rijden. Dit zorgt niet alleen voor fileopbouw in de Driekerkenstraat, maar belemmert ook de doorstroming naar de Meensesteenweg, wat leidt tot langere wachttijden.
Om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te garanderen, heeft het stadsbestuur besloten het tweerichtingsverkeer in de Driekerkenstraat te behouden, maar met gerichte maatregelen om piekverkeer te reguleren.
- Een veilige oversteek garanderen voor fietsers uit de Wevelgemsevoetweg;
- Een veilige doorstroming voorzien voor wagens komende uit de Wevelgemsevoetweg.
- Tijdens piekuren het verkeer druppelsgewijs doorlaten richting Bissegem door een langere roodtijd en kortere groentijd.
Dynamische tijdsschema’s zorgen voor een flexibele regeling die is ingesteld volgens de verkeersdrukte. Wanneer de doorstroming van de Driekerkenstraat richting Meensesteenweg tijdens piekmomenten stagneert, zullen de lichten zo afgesteld worden dat wagens slechts gefaseerd kunnen doorrijden vanuit Marke. Hierdoor wordt filevorming beperkt en blijft de fietszone veilig en functioneel.
De bedoeling is duidelijk: doorgaand verkeer vanuit Marke tijdens piekmomenten ontmoedigen en tegelijkertijd zorgen voor een veilige verkeerssituatie voor alle weggebruikers.Trui Steenhoudt - schepen van Mobiliteit en Openbare Werken
Met deze aanpak kiezen we voor een oplossing die beter aansluit op de noden van de weggebruikers en een breder draagvlak kan hebben in Marke en Bissegem. Maar het uitgangspunt blijft de veiligheid van de kinderen en de leefbaarheid van de buurt. Het komende jaar zullen we op basis daarvan blijven evalueren en bijsturen.Ruth Vandenberghe - burgemeester
De komende maanden zullen mobiliteitsexperts van Stad Kortrijk samen met specialisten van het Agentschap Wegen en Verkeer de doorstroming continu evalueren en de dynamische tijdsschema’s verder verfijnen.
Daarnaast wordt de situatie in de Driekerkenstraat voortdurend gemonitord en worden verkeersmetingen uitgevoerd om de impact van de verkeerslichten te evalueren. Mogelijke flankerende maatregelen worden onderzocht en ook de opening van de Trompetaansluiting wordt in de analyse meegenomen.
De definitieve verkeerslichteninstallatie wordt voorzien tegen eind 2025, met een geoptimaliseerde verkeersregeling op basis van alle verzamelde data en metingen.
Meer info: www.kortrijk.be/bissegem
Bevoegd
-
- Trui Steenhoudt
- schepen van Mobiliteit en Openbare werken
- trui.steenhoudt@kortrijk.be
- 0471279091
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Werken Bissegem Plage gaan laatste fase in
Bissegem krijgt er een opvallende groene plek bij. Met de aanleg van Bissegem Plage maakt de stad een mooi stukje natuur van net geen 10.000 m² dat definitief gevrijwaard is van bebouwing. De site ...
Houten kalkovenbrugje tijdelijk afgesloten voor fietsers en voetgangers
Twee van de vier steunpilaren van het kalkovenbrugje, het houten fiets- en wandelbrugje tussen de Broel- en de Dambrug, zijn in slechte staat. Het stadsbestuur liet daarom de algemene stabiliteit v...
Slim verlicht, slim bespaard: Kortrijk schakelt over op LED-verlichting in ondergrondse parkings
Stad Kortrijk heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Duurzaam omgaan met energie in de gebouwen van de stad speelt daarin een belangrijke rol. Daarom maken we nu ook onze ondergron...
Kortrijk evalueert deelmobiliteit
Het stadsbestuur heeft besloten om het deelsysteem voor elektrische bakfietsen van Monkey Donkey niet verder te zetten. Daarnaast zal het aanbod van Mobit-deelfietsen verminderd worden. Ook het wil...
Nieuwe fietsenstalling aan K in Kortrijk
Vanaf zaterdag 1 maart kunnen bezoekers van het winkelcentrum K in Kortrijk hun fiets kwijt in de nieuwe bovengrondse fietsenstalling. Er is plaats voor 48 fietsen en 5 bakfietsen. De fietsenstalli...