Kortrijk blikt trots terug op sterke kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa 2030

Hoewel Kortrijk niet werd geselecteerd als Culturele Hoofdstad van Europa 2030, kijkt de stad met trots terug op het intensieve traject dat werd afgelegd. Het kernteam en de stad benadrukken de waardevolle ervaringen en blijvende positieve impact die de kandidatuur heeft opgeleverd. Volgend jaar wordt bekend welke van de overige kandidaten de prestigieuze titel in de wacht sleept: Namen, Molenbeek of Leuven.

 

Deze week werd de shortlist bekendgemaakt voor de Belgische kandidaatsteden die kans maken op de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. Ondanks de stevige inspanningen van het Kortrijk2030-team, de vele culturele organisaties, verenigingen en nog zoveel mensen meer, heeft Kortrijk de finale ronde jammer genoeg niet gehaald.

 

Begin september werd het ‘bidbook’ (kandidaatsdossier) van Kortrijk officieel ingediend in Brussel. Vorige week kregen alle Belgische kandidaten de kans om hun dossier persoonlijk voor te stellen aan een internationale jury van 12 onafhankelijke experts. Dit gebeurde in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Na een presentatie van 30 minuten volgde een intensieve vragenronde van een uur.

 

Hoewel Kortrijk niet verdergaat in de competitie, blijft de stad trots op het traject dat is afgelegd. Het bidbook, getiteld Just Durf, biedt een krachtig antwoord op de grote uitdagingen van onze tijd. Het plan legt de nadruk op regionale samenwerking en culturele veerkracht, waarbij niet alleen Zuid-West-Vlaanderen betrokken werd, maar ook grensoverschrijdende partners zoals Picardisch Wallonië en Lille Eurométropole. 

Hoewel we de finale selectie niet hebben gehaald, zijn we ontzettend trots op wat we samen hebben bereikt. Onze visie op cultuur als een bron van verbinding en vooruitgang blijft onveranderd. We hebben een sterke basis gelegd voor toekomstige culturele samenwerking en projecten die Kortrijk verder op de Europese kaart zullen zetten. Vincent Van Quickenborne, burgemeester
De vele projecten, vernieuwde samenwerking en de dynamiek die deze kandidatuur met zich meebracht, hebben nieuwe zuurstof gegeven aan hoe Kortrijk cultuur beleeft. Het afgelegde traject heeft heel veel Kortrijkzanen verenigd en tot initiatief aangezet. Dit is het werk en het geloof van heel veel mensen die voor en achter de schermen zich hiervoor hebben ingezet. We zullen dan wel niet de titel dragen in 2030, toch hebben we Kortrijk de afgelopen jaren op de kaart gezet als cultuurstad. En vooral: we hebben de nodige zaadjes geplant om dit enkel en alleen maar te versterken in de toekomst. Axel Ronse, schepen van Cultuur

Het kernteam blijft vastbesloten om verder te bouwen op de ambitie en energie die de kandidatuur heeft losgemaakt.

Just Durf was meer dan een campagne, het was een uitnodiging aan alle inwoners en partners om samen een culturele toekomst te creëren. Dit momentum willen we vasthouden en verder ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat dit bidbook een soort catalogus en inspiratiebron zal zijn voor de komende jaren. Tom Hillewaere, projectleider CH2030

Volgend jaar komen we te weten wie van de finalisten uiteindelijk wel met de titel aan de haal gaat:  Namen, Molenbeek of Leuven!

 

Het volledige bidbook blijft vanaf 25 oktober beschikbaar op www.kortrijk2030.eu voor iedereen die wil ontdekken hoe Kortrijk zich profileert als durfstad. Op 5 november is iedereen uitgenodigd om tijdens Date#4 in OC De Vonke nog meer te weten te komen over de Kortrijkse kandidatuur. Inschrijven kan op de website van Kortrijk2030.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL