Coöperatieve vennootschap bundelt krachten voor duurzame energie op Kortrijk Weide

Kortrijk zet een belangrijke stap richting een duurzame toekomst met de oprichting van de coöperatieve vennootschap. Dit initiatief is een samenwerking tussen Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), Universiteit Gent (UGent), Provinciaal Technisch Instituut (PTI) en Stad Kortrijk. Samen zullen deze partijen het warmtenet op Kortrijk Weide beheren. De stad streeft ernaar om in de toekomst de warmtenetten in de stad uit te breiden en zo in te zetten op duurzame en betaalbare energie voor haar inwoners.

Kortrijk als voortrekker

Kortrijk wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie, zoals werd vastgelegd in het bestuursakkoord "Beste stad van Vlaanderen". De stad zet al langer in op hernieuwbare energie en ondertekende daarom het Burgemeestersconvenant en de Kortrijkse Green Deal voor een groene transitie. Het doel is om tegen 2030 de CO₂-uitstoot van de stad aanzienlijk te verminderen en te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Warmtenetten spelen hierin een cruciale rol.

De oprichting van de coöperatieve vennootschap versterkt de ambities van de Kortrijk Weide energy community en is een verderzetting van een eerdere samenwerking in het kader van het Europese Heatnet-project. Het warmtenet op Kortrijk Weide is destijds door stad Kortrijk aangelegd om het stadsdeel van warmte te voorzien. Door de doorgedreven samenwerking  in de vorm van de nieuwe vennootschap kan de werking van het net verder worden geoptimaliseerd. De site wordt een living lab op het vlak van energie-efficiëntie. Met Howest, UGent, PTI, Hangar K en Flanders Make gevestigd op Kortrijk Weide is hier een uniek ecosysteem voor aanwezig. De partners zijn zowel klant als leverancier van de vennootschap: op bepaalde ogenblikken  leveren ze warmte aan het netwerk op andere nemen ze er warmte van af.

Kracht van samenwerking

De afgelopen maanden is er intensief samengewerkt met de partners en de provincie in verschillende werkgroepen. Juridisch bleek de oprichting van een nieuwe coöperatieve vennootschap de meest aangewezen vorm om de samenwerking vorm te geven. Howest, die met zijn vakgroep 'Onderzoeksgroep Smart Technology - Energy Lab', over de nodige experten beschikt, maakte een digital twin van het warmtenet en simuleerde de warmtevraag- en productie.  Hieruit bleek dat het koppelen van warmtekrachtinstallaties een onmiddellijk financieel voordeel oplevert.

De coöperatieve vennootschap heeft als doel warmte en elektriciteit te produceren, distribueren en leveren aan haar aandeelhouders. De beschikbare middelen worden ingezet om kostenefficiënt klimaatneutraal te worden, met een focus op energie-efficiëntie, zoals het optimaliseren van bestaande warmtekrachtkoppelingen (WKK’s).

Deze samenwerking biedt aanzienlijke voordelen. Gezamenlijke acties verlagen de kosten, benutten schaalvoordelen en maken grotere investeringen mogelijk die voor individuele partijen moeilijker te realiseren zouden zijn. Bovendien bevordert de samenwerking duurzaam energieverbruik door middel van studie, kennisdeling en het ontwikkelen van lokale strategieën voor schone energie en het verhogen van energie-efficiëntie, onder meer via WKK’s.

Blik op de toekomst

De partijen willen op een duurzame en consistente manier samenwerken om de coöperatieve vennootschap te ondersteunen bij het bevorderen van duurzaam energieverbruik. Het warmtenet op Kortrijk Weide is een eerste stap in een breder plan om diverse hernieuwbare energiebronnen te benutten, zoals industriële restwarmte, riothermie (warmte uit afvalwater), geothermie (warmte uit de grond) en aquathermie (warmte uit water).

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL