Oude cinema en feestzaal CinéPalace wordt herbouwd voor werking Jeugdcultuurcentrum De Stroate

De Palace, het nieuwe gebouw op de gronden van de oude CinéPalace, is sinds begin 2023 de nieuwe eyecatcher in de Zwevegemsestraat. De werken zijn echter nog niet voltooid. Achter de nieuwe gebouwen bevindt zich de oude cinema- en feestzaal, waar tijdens eerdere renovaties betonrot werd vastgesteld. Dit vereist ingrijpende verbouwingswerken. De oude zaal wordt binnenkort herbouwd met moderne technieken, terwijl de nostalgische sfeer van de historische danszaal behouden blijft. Na de heropbouw zal Jeugdcultuurcentrum De Stroate hier zijn definitieve thuis vinden. De Stroom, vrijetijdsdienst voor mensen met een (vermoeden van) beperking, zal zijn intrek nemen in de vrijgekomen voorgebouwen.

De oude oorspronkelijke danszaal, maar in een nieuw kleedje, klaar om opnieuw decennia gebruikt te worden voor dans, muziek, theater en alle kunsten en activiteiten die Jeugdcultuurcentrum De Stroate en zusterorganisaties aanbieden. De nieuwe ruimtes zijn immers ontworpen met hun inspraak. De eyecatcher van het nieuwe ontwerp is de ovalen vorm van het balkon. Bezoekers van de oude CinéPalace zullen binnen het nieuwe ontwerp heel wat elementen zien terugkomen. Zo krijgt de danszaal opnieuw een balkon in ovalen vorm en worden de kolommen die rond de zaal staan en voor gezelligheid en intimiteit zorgen, opnieuw geïntegreerd.

De nieuwe ruimtes worden opgebouwd met moderne technieken en eenvoudige maar robuuste, duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. Zo werd een akoestische studie gemaakt waardoor er extra geïnvesteerd wordt in extra geluidsisolatie en akoestische deuren. Zo kan de werking van De Stroate ongestoord hun activiteiten organiseren zonder dat de andere organisaties in het gebouw of de buren daar iets van merken. Bij het uitwerken van het ontwerp werd ook INTER vzw en de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap geconsulteerd. Zo wordt de nieuwe zaal zoveel mogelijk naar het evenbeeld van de originele zaal herbouwd, maar wordt tegelijk integraal toegankelijk gemaakt.

Omdat streetart een van de hoofdactiviteiten van De Stroate is, zijn de zij- en achtergevels van het nieuwe gebouw voorzien als canvas voor graffitikunstenaars.

Naast de bouw van de nieuwe dans- en feestzaal staat ook de afwerking van het eerder gebouwde instuiflokaal, het danslokaal en de muziekstudio op de planning. Totale investering voor deze tweede fase binnen het bouwproject: 1.271.399 euro

Een sterk staaltje van hoe ons Kortrijks jeugdbeleid werkt: een idee en passie van een groep jongeren is met ondersteuning van jeugdcentrum Tranzit en door samenwerking en experiment uitgegroeid tot het eerste hiphopcentrum van Vlaanderen! Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

De Stroate, eerste hiphopcentrum van Vlaanderen

Op vandaag mag De Stroate zich een volwaardig jeugdcultuur- & hiphopcentrum noemen. Afgelopen jaren haalden ze al drie maal het Belgisch kampioenschap rap en twee keer het Belgisch kampioenschap breakdance binnen. Het merendeel van de winnaars van het West- en Oost-Vlaams kampioenschap poetryslam, een moderne vorm van poëzievoordracht, alsook de helft van alle winnaars van De Bestn Vant Westn, de befaamde West-Vlaamse rap battles, komen uit De Stroate. Ook heel wat bekende artiesten hebben een link met of hun oorsprong in De Stroate. Denk aan Brihang, Ntrek, Low G, Skumic of Rijmtekkie Spansman.

Na een eerste erkenning door de Vlaamse overheid in 2019 werd De Stroate voor hun beleidsplan 2024-2027 volledig gehonoreerd voor hun bovenlokale werking gericht op het versterken van ondernemingszin, artistieke expressie en sociale cohesie bij jongeren. Jongeren runnen de ontmoetingsruimte in het gebouw en kunnen er verder gebruik maken van ruimtes voorzien voor muziekproductie & repetitie, dans, graffiti & street art, textielbewerking en evenementen. Op verschillende manieren worden jongeren geprikkeld om daar verder mee aan de slag te gaan, via de projectwerking krijgen ze podium & toonkansen om verdere stappen te zetten - zowel in het gebouw, in de stad, doorheen het land en in de brede euroregio. Zo bieden ze vanuit hun deelwerkingen een gevarieerd aanbod van workshops aan voor scholen, jeugd(welzijns)verenigingen, gevangenissen, ... 

Dat succesverhaal komt niet uit het niets. De wortels van de Stroate liggen in jeugdinitiatieven, evenementen en artistieke ondernemers uit de regio Kortrijk sinds begin jaren ‘90. Lokale helden als Chillow Productions, breakdancecrews als Rootdivision, Exception Movement, Joined Forces, Graffitiorganisatie ArtKor en alle dans, muziek & ontwikkelingskansen in onder andere het JOC Kortrijk, JH Reflex en CinéPalace waren cruciale stappen in dit verhaal.

De Stroate bouwde tijdens hun jaren in de CinéPalace en Sint-Vincentius een goede samenwerking uit met Stad Kortrijk en verschillende organisaties in de stad. Daarnaast worden ze doorheen het land aangehaald als een goed voorbeeld van hedendaags jeugd- & cultuurwerk en zijn ze ook buiten ons land actief in hun netwerk met internationale hiphopcentra.

Het oude gebouw van de vroegere erotische cinema CinéPalace had te lijden onder betonrot en moet heropgebouwd worden. Na heropbouw beginnen we met de aanleg de Palace-hof die de verbinding maakt tussen de Zwevegemsestraat en de Slachthuisstraat. Met dit totaalproject geven we de Zwevegemsestraat een nieuw elan en schrijven we een mooi nieuw hoofdstuk aan 100 jaar geschiedenis van Dancing Palace tot Hip Hop Palace. Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing

Image 2_final.jpg
  • jpg
Image 1_final.jpg
  • jpg

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL