Buren toveren stortplaats om tot vlindertuin via Burgerbudget van Stad Kortrijk

In de Ernest Dewittestraat in Marke is een vlindertuin geopend. Een groep van 60 enthousiaste buurtbewoners toverde een vuile hoek om tot een kleurrijke en insectenvriendelijke ontmoetingsplaats. Ze deden dat met ondersteuning van het Burgerbudget van Stad Kortrijk.

Vlindertuin Burgerbudget (c) Kortrijk
  • jpg
Vlindertuin Burgerbudget (c) Kortrijk
  • jpg
Vlindertuin Burgerbudget (c) Kortrijk
  • jpg
Vlindertuin Burgerbudget (c) Kortrijk
  • jpg

Drie braakliggende stukjes grond van samen zo’n 150 m² waren jarenlang een doorn in het oog van de buurtbewoners van de Ernest Dewittestraat in Marke. Er werd vaak gesluikstort en dat trok ongedierte aan. De buren besloten om het heft in eigen handen te nemen en dienden een projectvoorstel in via het Burgerbudget van Stad Kortrijk. Ze werden verkozen tot een van de winnaars en een burgerjury kende 5.712 euro toe om het project te realiseren.

De groep van 60 buurtbewoners werkte de voorbije maanden hard om de vlindertuin aan te leggen. Ze kregen daarbij ondersteuning van SW+ en van verschillende stadsdiensten. Ze wiedden het onkruid, haalden een heleboel stenen en afval uit de grond en verwerkten compost in de ondergrond. Daarna legden ze plantenzones en een halfverhard tuinpad aan. Vervolgens plantten ze vlinder- en bijenvriendelijke planten. Tussen de planten werd houtmulch gestrooid. Een ronde picknickbank en een kleurrijke muurschildering van graffiti-artist Jools maken het plaatje compleet.

We hadden al een hechte buurt maar door de samenwerking tijdens het volledige project is de verbondenheid nog sterk gegroeid. Een zorgzame buurt bij uitstek! Gunther Vandenberghe, initiatiefnemer
Dit is een knap voorbeeld van hoe het Burgerbudget inwoners stimuleert om zelf hun buurt aantrekkelijker te maken. Dankzij het engagement van een grote groep Markenaren is een verloren, vuile hoek omgetoverd tot een feeërieke plaats waar buurtbewoners of passanten tot rust kunnen komen en genieten. Ook vlinders en bijen vonden ondertussen al de weg naar deze nieuwe kleurrijke buurttuin, een goede zaak voor de biodiversiteit. Ruth Vandenberghe, eerste schepen, bevoegd voor Participatie

EXTRA VOOR PERS

De initiatiefnemers openen de Vlindertuin in de Ernest Dewittestraat met een buurtdrink op zaterdag 28 september tussen 17 en 20 uur in aanwezigheid van schepen Ruth Vandenberghe. Foto's zijn beschikbaar op aanvraag.

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL