Kortrijk Art Weekend: hedendaagse kunst op 30 plekken in Kortrijk

Kortrijkse musea, galeries, kunstencentra en projectruimtes zetten hun deuren open op 26 en 27 oktober 2024

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober vindt de tweede editie van Kortrijk Art Weekend plaats. De tweedaagse kunstmanifestatie creëert een belangrijk momentum voor hedendaagse kunst in Kortrijk dankzij de deelname van 28 organisaties: van musea, galeries en kunstencentra  tot artist-in-residencies, projectruimtes, jonge en opkomende initiatieven en pop-up tentoonstellingen. 

We hebben de afgelopen legislatuur ontzettend veel geïnvesteerd in cultuur. Niet enkel in de hardware, maar ook in al onze verenigingen, kunstenaars, kunstliefhebbers, ... Met Kortrijk Art hebben we hier ook een professioneel platform voor opgericht en ik ben dan ook opgetogen dat we al voor het tweede jaar op rij het Kortrijk Art Weekend kunnen organiseren. We stellen prachtige kunstcollecties open aan het grote publiek en brengen iedereen zo in contact met kunst van gerenommeerde kunstenaars tot jonge talenten. Axel Ronse, schepen van Cultuur

Tijdens het Kortrijk Art Weekend ontdek je heel wat opkomend en nieuw talent, maar evengoed het werk van gevestigde namen zoals Marlène Dumas, Edith Dekyndt, Rinus Van de Velde, Joseph Beuys of Johan Tahon. Er zijn aangepaste openingsuren en extra activiteiten, zoals speciale tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en performances.

Opmerkelijk is ook de wandeling die aangeboden wordt om kunstwerken in de publieke ruimte in de Kortrijkse binnenstad te ontdekken. Via een wan­del­kaart — die zowel digitaal met gps tracking beschikbaar is als in gedrukte versie op de verschillende locaties — kunnen 12 sculp­turen, fon­tei­nen, licht­kunst­wer­ken, instal­la­ties en beel­den ontdekt worden, zowel geken­de blik­van­gers als sub­tie­le ingre­pen. Kunst in de publie­ke ruim­te is een essen­ti­eel onder­deel van het his­to­ri­sche en heden­daag­se cul­tu­reel erf­goed en geheu­gen van de stad. Ze is niet alleen van­uit his­to­risch stand­punt van belang, maar biedt ook kan­sen om actu­e­le en heden­daag­se spo­ren na te laten. Ze maakt van Kort­rijk één gro­te cul­tu­re­le site, zowel laag­drem­pe­lig als kwa­li­ta­tief. De bro­chu­re met plan­ne­tje kan je gra­tis opha­len in Visit Kort­rijk (Begijn­hof­s­traat 2). De wan­de­ling blijft ook na het Kort­rijk Art Week­end bestaan.

Het Kortrijk Art Weekend valt samen met het WONDER Creativity Festival, het festival dat creatief talent uit heel België samenbrengt in een uniek ontdekkingsparcours doorheen Kortrijk UNESCO City of Design, van 17 oktober tot 3 november 2024.

Net als de Triënnale Kortrijk en WONDER Creativity Festival is Kortrijk Art Weekend een geweldig initiatief om Kortrijk op een andere, creatieve manier te ontdekken en beleven. De hedendaagse kunst die wordt tentoongesteld, brengt bezoekers langs 30 locaties in onze stad. Ze komen er in contact met de uitgebreide en gevarieerde kunstscene die Kortrijk rijk is. Leuk is ook dat 12 publieke kunstwerken worden vervat in een nieuwe stadswandeling die ook na het Kortrijk Art Weekend blijft bestaan. Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing en Toerisme

Praktisch

Alle deelnemende organisaties zijn het hele weekend open en delen dezelfde openingsuren:

Donderdag 24 oktober, vernissage in Art Church Rochus

Zaterdag 26 oktober, van 10u tot 18u

Zondag 27 oktober, van 10u tot 18u.

Op de website www.kortrijkartweekend.be kan je het hele jaar door alle lopende tentoonstellingen en kunstmanifestaties in de stad terugvinden. Sinds kort kan je op de kaart ook een selectie zien van kunst in de publieke ruimte. 

EXTRA VOOR PERS

Er is een perspreview met gegidste rondleiding op vrijdag 25 oktober om 9.30 uur in Art Church Rochus.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL