Fietsen en animatie centraal tijdens autovrije zondag

Op zondag 22 september 2024 is de Kortrijkse binnenstad opnieuw voorbehouden aan wandelaars, fietsers, skaters... Tijdens Autovrije Zondag verovert de actieve weggebruiker de Kortrijkse straten en pleinen. De auto is voor één dagje (van 8 tot 18u) niet welkom in de stad en dat betekent veel plaats voor leuke animatie, activiteiten en straattheater. 

Educatie 

De meeste activiteiten vinden plaats op en rond de Grote Markt, het Schouwburgplein en de verlaagde Leieboorden. Er is veel plaats voor plezier, maar tussendoor leer je ook iets bij. Zo leren jonge kinderen fietsen onder begeleiding van Sportwerk. Mobiel laat je hun aanbod uittesten: cargofietsen, speed pedelecs, kickbikes … PZ Vlas komt je dan weer wijzen op de gevaren van dodehoekongevallen. Ook de dienst preventie van de stad is van de partij. Je kan de hele namiddag je fiets laten labelen ter hoogte van het stadhuis. 

 Autovrije Zondag is het jaarlijkse feest van de duurzame mobiliteit. Kortrijk maakt al jaren een prioriteit van veilig fietsen en wandelen. Op zondag 22 september nodigen we iedereen uit om te ervaren hoe leuk en aangenaam een nóg autoluwere binnenstad kan zijn. Autovrije Zondag is intussen uitgegroeid tot een van de leukste familie evenementen in Kortrijk.  Axel Weydts, schepen van mobiliteit en Kortrijk Fietst
VORK feest terug mee met het Sterrenbanket. Kom gratis smullen van een gastronomische barbecue met voedingswaren van ons voedseldistributieplatform Food Act 13. We kunnen ongeveer 1.000 mensen bedienen. Wees op tijd want op is op! Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang

Animatie 

Gezinnen die van een uitdaging houden kunnen terecht op het Schouwburgplein. Daar vind je een opblaasbaar doolhof en test je eenwielers en hoge bi’s uit (19de-eeuwse fietsmodel met groot voorwiel en minuscuul achterwiel. Er is ook een zeepkistenrace. Tijdens de pitstops kan je helpen sleutelen aan de zeepkisten. Verder nog te vinden op verschillende plekken in het stadscentrum: een kindertreintje, klimmuur, draaimolen en gocartcircuit. Of leer kajakken op de Leie. Straattheater is er met Camera Nostalgica, Bee Happy en een rondrijdend fietsorkest. 

Sterrenbanket 

Voordat je aan al die uitdagingen begint, kan je genieten van een gratis volksbarbecue. Leerlingen van de afdeling restaurant en keuken van athena Drie Hofsteden bereiden het banket samen met VORK en Food Act 13. De Wereldwinkel zorgt voor drankjes en ambiance. Afspraak vanaf 11.30 uur in de Doorniksestraat ter hoogte van de Vlasmarkt. Kom op tijd, want op is op. Bij minder goed weer is er bediening in het volksrestaurant zelf voorzien.

Praktisch 

Woon je in de betrokken zone en trek je er die dag op uit, parkeer dan je auto op voorhand buiten het centrum. Geef je medische zorg aan iemand in de binnenstad of heb je een andere dwingende reden, vraag dan je doorgangsbewijs aan via de website. Er zijn fietsenparkings in de buurt van alle activiteiten.


Meer info en het volledige programma vind je op www.kortrijk.be/autovrijezondag

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL