Monument van de Markebeke in ere hersteld

Het monument van de Markebeke, dat verwijst naar een historisch incident in Marke tijdens de Boerenkrijg, is na een zorgvuldig restauratieproces in ere hersteld en herplaatst. Het monument werd in januari 2023 aangereden door een onbekende. 

 

De monumentale rechthoekige gedenkplaat met een kruis in spitsboog herinnert aan het incident op 28 oktober 1798. Tijdens een schuttersfeest in Marke trokken drie Markse schutters van de Sint-Barbaragilde naar Kortrijk. Door overmoedig gedrag en mogelijk overmatig drankgebruik, losten ze schoten in de Magdalenastraat, waar een compagnie Franse soldaten gelegerd was. De soldaten reageerden direct en achtervolgden de schutters tot onder de Markebekebrug. Bij de brouwerij naast herberg 'De Slabbaert' kwamen op dat moment enkele nieuwsgierigen naar buiten. Geschrokken door de Franse ruiters, vluchtten ze naar binnen, maar de deur werd ingebeukt, waarbij drie mensen omkwamen. 

 

Het is niet de eerste restauratie dat het monument ondergaat. Op 3 september 1899, ter gelegenheid van Markekermis, werd een gedenkplaat aangebracht in de gevel van de herberg 'De Markebeke'. Na de afbraak van de herberg na de Tweede Wereldoorlog, werden de stukken van de vernielde gedenksteen gered door Baron de Bethune. In 1967 stond J. de Bethune een stuk grond af voor de heroprichting, waarna arduinkapper Hugo Kesteloot de steen herstelde. In 2004 werd het monument ingemetseld in een nieuwe bakstenen muur. Op 21 januari 2023 werd het monument aangereden door een onbekende. Het monument werd nu opnieuw gerestaureerd door het gespecialiseerde restauratiebedrijf Lapis Arte. De brokstukken werden gesorteerd, zorgvuldig verlijmd en waar nodig werden ontbrekende stukken en letters opnieuw gemaakt. Een groot deel van de stenen muur was niet meer te recupereren. De nieuwe bakstenen muur moet nu nog uitharden, waarna de voegwerken volgen.

De aanrijding was een spijtig voorval, maar we zijn onmiddellijk aan de slag gegaan om dit monument in ere te herstellen. Het was een huzarenstukje, maar ik ben blij dat de reparatie goed verlopen is en het monument terug op zijn plaats staat in volle glorie.  Axel Ronse, schepen van Cultuur

Het Monument van de Markebeke is nog in afwerking. (c) Kortrijk
  • jpeg
Het Monument van de Markebeke is nog in afwerking. (c) Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL