Triënnale Kortrijk 2024 opent zaterdag voor het grote publiek

Vanaf zaterdag 29 juni staat Kortrijk in het teken van hedendaagse kunst met de derde editie van Triënnale Kortrijk. De curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigden 23 nationale en internationale kunstenaars uit om op 15 verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren. Het parcours, met werk van onder meer René Heyvaert, Kasper Bosmans, Felix Gonzalez-Torres, Laia Estruch, Roni Horn, Jan Van Imschoot en Shirley Villavicencio Pizango zet aan tot dialoog, reflectie en actie.

Investeren in topcultuur was een van onze ambities deze legislatuur. Met Triënnale Kortrijk zijn we daar fantastisch in geslaagd. De eerste editie Play in 2018 was goed voor 175.000 bezoeken, Paradise in 2021 telde 250.000 bezoeken en After Paradise wordt de apotheose. 23 Belgische en internationale kunstenaars stellen op 15 binnen- en buitenlocaties indrukwekkende werken tentoon. Maar de Triënnale Kortrijk is meer dan kunstwerken alleen. Het is ook een parcours van 5 kilometer langs de mooiste erfgoedlocaties en stadsvernieuwingen in Kortrijk, langs leuke horecazaken. Ga met kinderen zeker naar de spiegels van Rachel Valdés op de nieuwe verlaagde Leieboorden. Of speel met het hele gezin pingpong op de speciale tafel van Lee Wen bij de nieuwe Casinotuin die op 7 juli opent. Plezier en verwondering gegarandeerd. Vincent Van Quickenborne, Burgemeester van Kortrijk

De rijke geschiedenis van Kortrijk vormt een leidraad binnen het parcours door de integratie van unieke historische plekken, zoals het historisch stadhuis, de Broeltoren, het Baggaertshof en de Kapel van de Ongeschoeide Karmelietessen. Het parcours kronkelt ook langs nieuwe stadsparken en straten die de afgelopen jaren een grote transformatie hebben ondergaan, en ook het station wordt betrokken.

Ook deze derde editie van Triënnale Kortrijk zet, net als 'Play' in 2018 en 'Paradise' in 2021, in op een breed publiek aan de hand van indrukwekkende en interactieve installaties en onverwachte ingrepen in de publieke ruimte. Zo wordt de monumentale buizenconstructie van Laia Estruch op de Grote Markt ongetwijfeld een publiekstrekker.

Met After Paradise brengen we een culturele bazooka in stelling. 23 topkunstenaars op 14 unieke locaties & 6 billboards. We kozen specifiek voor kindvriendelijke & interactieve werken op verrassende locaties. Mensen zullen van heinde & verre onze stad bezoeken & genieten. Kortrijk is de stad om in de gaten te houden. Axel Ronse, Schepen van Cultuur

Het thema van de derde Triënnale is ‘After Paradise’ : ‘Wat na het ‘paradijs’? In contrast met de harmonie en de rijke overvloed die er in het paradijs terug te vinden is, confronteert het na-paradijs ons met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu. Hoewel dit overwegend negatief klinkt, wil After Paradise eerder een positief verhaal vertellen. Verantwoordelijkheid nemen en empowerment staan hierbij centraal. Dit wordt weerspiegeld in de artistieke invulling, met een focus op werken die uitdagen tot dialoog, tot reflectie en tot actie.

Favicon for clubparadis.prezly.com Download hier het volledige persdossier met extra beelden clubparadis.prezly.com


Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL