Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit

Gisteren werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar van de eerste scriptieprijs is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld "Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995".

De Kortrijkse Scriptieprijs richt zich op afgestudeerden van het afgelopen academiejaar die in het Nederlands een bachelorproef of masterthesis met een link naar Kortrijk hebben geschreven. Het doel van deze prijs is om studenten te stimuleren om onderzoek te doen naar thema’s die relevant zijn voor Kortrijk. Op die manier kunnen studenten bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad.

We zijn blij met de uitreiking van deze eerste scriptieprijs. Hiermee zijn we vertrokken voor een jaarlijkse traditie en we roepen studenten dan ook op om bij het kiezen van een thema voor hun bachelor- of masterproef na te denken hoe ze een link kunnen leggen met Kortrijk. Dit jaar kwam onze lancering er pas nadat de werken al geschreven waren, maar blijkt dat toch al wat studenten bewust voor een Kortrijkse link hadden gekozen. Uiteraard kan er maar één de beste zijn en dit jaar is Abdelouarete de terechte laureaat. Gefeliciteerd!  Kelly Detavernier, Schepen van Onderwijs

Hoe zijn we te werk gegaan?

De inzendingen werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse vakgebieden binnen Kortrijk. De scripties werden beoordeeld op criteria zoals de link met Kortrijk en de wetenschappelijke kwaliteit.

Winnaar en inzendingen

De eerste winnaar van de Kortrijkse Scriptieprijs is Abdelouarete Benammar, hij studeerde Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij won met zijn masterproef getiteld "Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995". Benammar's onderzoek kwam voor de jury als sterkste uit de bus. Als laureaat ontvangt hij een geldprijs van 500 euro. Je kan binnenkort zijn scriptie inkijken in de Centrale Bibliotheek in Kortrijk.

Andere inzendingen waren er van Rune Wittouck over Samen Theater maken: de semi-directieve werkrelatie binnen sociaal-artistiek theater; Charlotte Balis, Gwendoline Devolder en Hannah Dequeker over Emissievrije stedelijke logistiek: op weg naar een duurzaam verhaal en Chloë Boudry over Hoe kan DURF2030 een duurzame community opbouwen, met burgers uit Groot-Kortrijk, die zich actief inzetten voor het programma Culturele Hoofdstad van Europa 2030?

Master- en bachelorproeven met een link naar Kortrijk waren er dus al voor de lancering van de scriptieprijs, maar de verwachting is dat deze scriptieprijs studenten zal stimuleren om bewust voor een Kortrijks thema te kiezen in de toekomst.

Scriptieprijs_uitreiking1.JPG
  • JPG
Scriptieprijs_uitreiking1.JPG

Foto met winnaar Abdelouarete Benammar en schepen van onderwijs Kelly Detavernier

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL