De voorbije maanden is hard gewerkt aan de restauratie van de buitenschil van het klooster in de Budastraat, op de site van het vroegere Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Gevels en daken werden opgefrist of vernieuwd met respect voor de erfgoedwaarde van dit beschermde monument. Het klooster wordt nog steeds bewoond door drie zusters Augustinessen en is nog niet publiek toegankelijk. Daarom organiseert Kortrijk vanaf 25 juni vijf feestelijke avonden. Er zijn rondleidingen voorzien voor meer dan 600 personen die met een gids het resultaat van de restauratie ontdekken en een unieke blik mogen werpen achter de schermen.
Het restauratiedossier van het klooster werd al voorbereid begin vorige legislatuur en ingediend bij Onroerend Erfgoed Vlaanderen in 2014. Door de wachtlijst voor erfgoedsubsidies kon pas in 2021 worden gestart met de uitvoering. Nu is de buitenschil bijna volledig aangepakt en kunnen we voorbereidingen beginnen treffen voor de restauratie van het interieur. Maar niet zonder eerst het einde van de werken te vieren en mensen te laten kennismaken met deze erfgoedparel aan de buiten- maar ook de binnenkant. Daar is duidelijk interesse voor want de 600 plaatsen voor onze avondlijke rondleidingen waren na twee dagen al uitverkocht.Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed
De imposante en lange gevel aan de Budastraat, de grote binnenkoer en de achterkant van de kloostervertrekken zijn opgeknapt. Hier en daar worden er nog wat zaken afgewerkt. Door het weer van de afgelopen maanden was er veel weerverlet maar alles zal rond zijn tegen eind augustus. De werken zijn gestart in augustus 2022 en namen dus twee jaar in beslag.
Het totaalbudget voor de restauratie van de buitenschil bedraagt 3,6 miljoen euro. 2 miljoen euro wordt gefinancierd door OCMW Kortrijk, 1,6 miljoen euro door subsidies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.
Op dinsdag 25 juni, woensdag 26 juni, donderdag 27 juni, vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni vinden er elke avond rondleidingen met gids plaats voor 120 mensen. Hierbij wordt de restauratie van de buitenschil toegelicht maar ook en vooral het klooster en de kloostertuin bezocht. Na de aankondiging in de stadskrant begin juni waren de rondleidingen op een paar dagen tijd volledig uitverkocht, er is dus veel interesse.
De rondleidingen door Gidsenkring en Gidsenplus gaan van start vanaf 18u15. Deelnemers kunnen voor of na de rondleidingen genieten van een doorlopende receptie. Rond 20u volgt een afsluitend concert in de kloosterkapel, afwisselend verzorgd door het Conservatorium en Respiro Dell Arte.
Iedereen krijgt ook een gloednieuwe erfgoedbrochure over het klooster mee en huisgemaakte confituur naar het traditionele recept van de Zusters Augustinessen.
Het Augustinessenklooster maakte deel uit van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en is eigendom van het OCMW Kortrijk. Het is op vandaag nog de woonplaats van drie zusters Augustinessen. Het hospitaal, oorspronkelijk geen ziekenhuis maar een gasthuis voor pelgrims en passanten, gaat terug tot de 13de eeuw. Belangrijke delen van de buitenschil zijn nog vrij authentiek en omvatten ook sporen van de oorspronkelijke bebouwing in Romaanse stijl en delen van de oude stadsmuur van Kortrijk. De site omvat onder meer een laatgotisch poortgebouw, een barokke kapel, een 16de eeuwse keuken en een kloostertuin naar Engels model.
Het klooster is met andere woorden de getuige van een eeuwenoude geschiedenis. Naar aanleiding van het einde van deze restauratiewerken is dan ook een brochure opgemaakt met een beknopte geschiedenis van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De lezer wordt meegenomen op een rondleiding doorheen de historische site: klooster, kloostertuin, kapel, ... Ook de zusters Augustinessen komen er uiteraard aan bod. De brochure past in de reeks "Kortrijk. Een rijk verleden."
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/238845-klooster-van-onze-lieve-vrouwehospitaal-in-volle-glorie-te-bewonderenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Molenbouwer geselecteerd voor uitgebreide restauratie Preetjes Molen
Het stadsbestuur keurde afgelopen maandag de gunning van de aanbesteding goed voor de restauratie van Preetjes Molen. De uitvoering gebeurt door de firma Molenbouw Wiele Roland En Kris bvba (Machel...
Zerkenzoeker bevat nu alle 54.000 graven en rustplaatsen in Kortrijk
De Zerkenzoeker is vanaf nu beschikbaar voor alle elf begraafplaatsen in Kortrijk en deelgemeenten. Met dit digitale zoekloket kan je snel en gemakkelijk de rustplaats van een overledene vinden. To...
Nieuw centrum voor eerstelijnszorg Lijn 1 opent de deuren
Met Lijn 1 opent in De Bildings op de wijk Drie Hofsteden een nieuw centrum voor eerstelijnszorg. Lijn 1 is een wetenschappelijk onderbouwd pilootproject met steun van de Vlaamse overheid. Het ver...
Buren toveren stortplaats om tot vlindertuin via Burgerbudget van Stad Kortrijk
In de Ernest Dewittestraat in Marke is een vlindertuin geopend. Een groep van 60 enthousiaste buurtbewoners toverde een vuile hoek om tot een kleurrijke en insectenvriendelijke ontmoetingsplaats. Z...
Burgerbudget wint bronzen Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie
De ‘Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie’ beloont de beste participatieprojecten van lokale overheden in het hele land. Kortrijk behaalde een bronzen medaille voor het project Burgerbudget.