Klooster van Onze-Lieve-Vrouwehospitaal in volle glorie te bewonderen

Vijf feestelijke avonden voor meer dan 600 mensen met rondleidingen en concert

De voorbije maanden is hard gewerkt aan de restauratie van de buitenschil van het klooster in de Budastraat, op de site van het vroegere Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Gevels en daken werden opgefrist of vernieuwd met respect voor de erfgoedwaarde van dit beschermde monument. Het klooster wordt nog steeds bewoond door drie zusters Augustinessen en is nog niet publiek toegankelijk. Daarom organiseert Kortrijk vanaf 25 juni vijf feestelijke avonden. Er zijn rondleidingen voorzien voor meer dan 600 personen die met een gids het resultaat van de restauratie ontdekken en een unieke blik mogen werpen achter de schermen.

Het restauratiedossier van het klooster werd al voorbereid begin vorige legislatuur en ingediend bij Onroerend Erfgoed Vlaanderen in 2014. Door de wachtlijst voor erfgoedsubsidies kon pas in 2021 worden gestart met de uitvoering. Nu is de buitenschil bijna volledig aangepakt en kunnen we voorbereidingen beginnen treffen voor de restauratie van het interieur. Maar niet zonder eerst het einde van de werken te vieren en mensen te laten kennismaken met deze erfgoedparel aan de buiten- maar ook de binnenkant. Daar is duidelijk interesse voor want de 600 plaatsen voor onze avondlijke rondleidingen waren na twee dagen al uitverkocht.   Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg
Augustinessenklooster (c) Kortrijk
  • jpg

De restauratie

De imposante en lange gevel aan de Budastraat, de grote binnenkoer en de achterkant van de kloostervertrekken zijn opgeknapt. Hier en daar worden er nog wat zaken afgewerkt. Door het weer van de afgelopen maanden was er veel weerverlet maar alles zal rond zijn tegen eind augustus. De werken zijn gestart in augustus 2022 en namen dus twee jaar in beslag.

De gevelrenovatie omvat:

- Reinigen en herstellen van gevels naar bestaand model.

- Restauratie van het bestaande buitenschrijnwerk.

- Restauratie en herstel van de bestaande luiken.

- Vernieuwen glas in lood ter hoogte van de binnenkoer en kapel.

- Restauratie van schilderwerken, buitenpleisterwerken en beelden.

De aanpak van de daken omvat:

- Renovatie van daken met bestaande en nieuwe natuursteenleien.

- Renovatie en herstel van de gootconstructies en dakbebording.

- Herstel van houtverbindingen.

- Dakisolatie aanbrengen.

- Kruisvormig patroon in natuurleien dak herstellen.

- Binnenvloerafwerking zolder: nieuwe planken.

Het totaalbudget voor de restauratie van de buitenschil bedraagt 3,6 miljoen euro. 2 miljoen euro wordt gefinancierd door OCMW Kortrijk, 1,6 miljoen euro door subsidies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Het feestprogramma

Op dinsdag 25 juni, woensdag 26 juni, donderdag 27 juni, vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni vinden er elke avond rondleidingen met gids plaats voor 120 mensen. Hierbij wordt de restauratie van de buitenschil toegelicht maar ook en vooral het klooster en de kloostertuin bezocht. Na de aankondiging in de stadskrant begin juni waren de rondleidingen op een paar dagen tijd volledig uitverkocht, er is dus veel interesse.

De rondleidingen door Gidsenkring en Gidsenplus gaan van start vanaf 18u15. Deelnemers kunnen voor of na de rondleidingen genieten van een doorlopende receptie. Rond 20u volgt een afsluitend concert in de kloosterkapel, afwisselend verzorgd door het Conservatorium en Respiro Dell Arte.

 

Iedereen krijgt ook een gloednieuwe erfgoedbrochure over het klooster mee en huisgemaakte confituur naar het traditionele recept van de Zusters Augustinessen.

De erfgoedbrochure

Het Augustinessenklooster maakte deel uit van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en is eigendom van het OCMW Kortrijk. Het is op vandaag nog de woonplaats van drie zusters Augustinessen. Het hospitaal, oorspronkelijk geen ziekenhuis maar een gasthuis voor pelgrims en passanten, gaat terug tot de 13de eeuw. Belangrijke delen van de buitenschil zijn nog vrij authentiek en omvatten ook sporen van de oorspronkelijke bebouwing in Romaanse stijl en delen van de oude stadsmuur van Kortrijk. De site omvat onder meer een laatgotisch poortgebouw, een barokke kapel, een 16de eeuwse keuken en een kloostertuin naar Engels model.

Het klooster is met andere woorden de getuige van een eeuwenoude geschiedenis. Naar aanleiding van het einde van deze restauratiewerken is dan ook een brochure opgemaakt met een beknopte geschiedenis van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De lezer wordt meegenomen op een rondleiding doorheen de historische site: klooster, kloostertuin, kapel, ... Ook de zusters Augustinessen komen er uiteraard aan bod. De brochure past in de reeks "Kortrijk. Een rijk verleden."

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL