Internationaal topstuk ‘Kist van Oxford’ keert huiswaarts

Wie de authentieke ‘Kist van Oxford’ met eigen ogen wil zien, moet snel zijn. Nog tot en met zondag 7 juli staat ze magistraal opgesteld in Kortrijk. Daarna keert ze huiswaarts, naar het New College van Oxford. Ondertussen wordt de middeleeuwse kist tot leven gewekt met 3D-print en onderzoekt Stad Kortrijk hoe ze hieraan een immersieve laag kunnen toevoegen. In twee jaar tijd bezochten maar liefst 75.000 bezoekers de vernieuwde opstelling over de Guldensporenslag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De kist van Oxford
  • jpg
De kist van Oxford

Kist van Oxford

De Kist van Oxford, ook bekend als de 'Chest of Courtrai' in Oxford, is een uniek historisch stuk dat taferelen van de Guldensporenslag bevat. Deze slag vond plaats in 1302 en is een essentieel onderdeel van de Vlaamse en Belgische geschiedenis. Het voorpaneel van de kist is de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag en werd vermoedelijk kort na de slag gemaakt door een Brugse schrijnwerker. De vertelstijl van het houtsnijwerk is typerend voor de periode en lijkt op die van een stripverhaal, vergelijkbaar met de stijl die men terugvindt in middeleeuwse miniaturen.

Een uitzonderlijke bruikleen

Deze unieke kist, met de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag op het voorpaneel, werd in juli 2022 voor één jaar uitgeleend aan de stad Kortrijk. Deze periode werd uitzonderlijk met een extra jaar verlengd tot 4 juli 2024. Nu is het moment aangebroken om terug huiswaarts te keren. De demontage van de opstelling van de Courtrai Chest start op 8 juli en de officiële terugreis begint op 9 juli. Michael Burden, Dean van het New College van Oxford, zal persoonlijk aanwezig zijn om dit proces te begeleiden.

Na diverse pogingen in het verleden slaagden we er in 2022 eindelijk in om de Kist van Oxford naar Kortrijk te halen en zo te laten thuiskomen. Met dank aan Filippe De Potter, die heel wat historisch werk verrichte om de authenticiteit van de kist te bewijzen. De bruikleen die initieel voor één jaar bedoeld was hebben we nog met een jaar kunnen verlengen, maar helaas loopt de exportvergunning nu onherroepelijk af en keert de kist terug naar Oxford. Ons museum 1302 zal de leegte opvangen met een 3D-print waar we naar analogie met de rest van het museum ook nog kijken om een immersieve laag en extra beleving aan toe te voegen. Maar we blijven dromen om de kist op middellange termijn terug naar Kortrijk te kunnen halen!  Axel Ronse, schepen van Cultuur

Hedendaagse 3D-print van middeleeuwse kist

Om ervoor te zorgen dat de bezoekers de iconische beeltenis van de Guldensporenslag kunnen blijven bewonderen, wordt er tijdelijk een afgietsel van de voorwand van de kist in de vitrine geplaatst. Dit afgietsel uit de museale collectie van Abby zal te zien zijn totdat de 3D-print, die ontwikkeld zal worden met goedkeuring van Oxford, in het najaar van 2024 in de kerk geïnstalleerd zal worden. In de toekomst zal Stad Kortrijk onderzoeken hoe de kist ook een immersieve laag kan krijgen.

Zomervakantietip vanwege de Vrienden van 1302

Combineer je bezoek aan 1302 op 11, 12, 13 en 14 juli met de mini-tentoonstelling "Guldensporenslag Kortrijk 1302 door de jaren heen". Deze tentoonstelling, georganiseerd door de Vrienden van 1302, vindt plaats in de Sint-Annazaal (Begijnhof, Kortrijk) en toont meer dan 100 unieke foto's en affiches, meer dan 50 speciale en unieke voorwerpen en een film uit 1952.

Voor meer informatie over bezoeken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk kun je terecht op de website www.kortrijk1302.be. De kerk is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

De Vrienden van 1302 organiseren deze zomervakantie de tentoonstelling "Guldensporenslag Kortrijk 1302 door de jaren heen".
  • jpg
De Vrienden van 1302 organiseren deze zomervakantie de tentoonstelling "Guldensporenslag Kortrijk 1302 door de jaren heen".

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL