Verborgen speeleiland Wildernis krijgt grote make-over voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, is niet meer weg te denken voor gezinnen met kinderen die in de stad willen ravotten. Sinds 2015 is Wildebras, de organisatie die wild spelen in de stad stimuleert, daar actief met workshops, houten clubhuizen bouwen en een Adventure Playground. Na stevige werkingsjaren wordt het eiland nu voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur: een multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen als atelierruimte, opslagplaats, uitleen voor de materialen en gereedschappen voor de kinderen, een tijdelijke bar met overdekt terras, een openluchttentoonstelling en meer. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.

Wildebras (c) Kortrijk
  • jpeg
Wildebras (c) Kortrijk
  • jpeg
Wildebras (c) Kortrijk
  • jpeg

Het nieuwe paviljoen werd volledig circulair ontworpen door de firma Constructlab, die samen met Wildebras de bezoekers en kinderen zal begeleiden tijdens het bouwfestival. Het gebouw wordt voor verschillende activiteiten gebruikt, voornamelijk door de open constructie. De balken werden gerecupereerd van het Duitse paviljoen op de Floriade in Almere. En de fundering gebeurt door simpele schroefpalen die een minimale impact op de bodem hebben. Het gebouw krijgt een rood-oranje kleur met een natuurlijke, biologisch afbreekbare verf. Ook wanneer bepaalde delen van het gebouw zoals de opslagplaats afgesloten zijn, zullen de toiletten apart toegankelijk zijn. Op die manier kan de site naast de werkingsdagen worden ingezet voor buurtwerking, zoals een buurtfeest of rommelmarkt. 

Om een minimale impact te hebben op het groen en de bespeelbare ruimte in Wildernis heeft het nieuwe paviljoen met 6 op 25 meter (en een nokhoogte van 5.9 meter) dezelfde oppervlakte als de drie af te breken gebouwen samen. Voor de bouw van de nieuwe infrastructuur investeert Stad Kortrijk € 100.000, vanuit de Vlaamse overheid is € 98.000 voorzien.

Om te verzekeren dat kinderen en jongeren de plek kunnen blijven gebruiken om te ravotten en hun talenten te ontwikkelen, wordt het eiland in erfpacht gegeven aan Wildebras voor een periode van 27 jaar.

Wildebras krijgt al jaren de steun van de stad en dat komt alle Kortrijkse kinderen en jongeren ten goede. Het eiland zal in zijn volle glorie een uitvalsbasis zijn voor de komende jaren. En de nieuwe infrastructuur is een grote stap in onze ontwikkeling als bovenlokale actor. Jolle Desloover, initiatiefnemer Wildebras

Wildernisfestival: nieuwe Wildernis opbouwen samen met de kinderen

Het bouwproces is niet alleen circulair maar ook participatief, een stokpaardje van Wildebras en een specialisatie van de firma Constructlab. Samen met een internationaal netwerk van bouwers - Belgen, Zweden, Portugezen en Fransen - kunnen kinderen, ouders en opvoeders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden tijdens het Wildernis Festival van 26 augustus tot en met 12 oktober mee nadenken en bouwen aan de invulling en inrichting van de Wildernis tijdens verschillende workshops en activiteiten.

Het volledige programma van Wildernis Festival vind je op wildernis.org en op de informatiezuil die tot en met oktober voor de poort van de Wildernis zal staan.

Onder andere dankzij Wildebras hebben we in Kortrijk het buiten spelen in de natuur extra gestimuleerd. Met resultaat, meer en meer kinderen ontdekken de voordelen van avontuurlijk spelen, creatief aan de slag met natuurlijke materialen en simpelweg ravotten. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

De Wildernis van de toekomst wordt voorgesteld

Op woensdag 26 juni van 14 tot 18 uur is iedereen welkom op de projectvoorstelling om mee te luisteren en te denken. Voor mensen die Wildernis graag bezoeken: de site is tijdens de zomermaanden open, van 29 juni t.e.m. 31 augustus, telkens op vrijdag en zaterdag van 14 tot 17.30 uur.

Wildernis 1.png
  • png
Wildernis 2.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL