Internationaal Fietscongres Velo-City strijkt eventjes neer in Kortrijk

Na Ljubljana in 2022 en Leipzig in 2023 is Gent dit jaar gaststad voor het vierdaagse internationale fietscongres Velo-city, georganiseerd door de European Cyclists' Federation (ECF). Het fietscongres vindt elk jaar plaats in een andere wereldstad en lokt meer dan 1.600 deelnemers uit meer dan 60 landen. Kortrijk, in 2020 uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsstad, is trots om dit gerenommeerd internationaal fietscongres te ontvangen in de stad.

Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk

De fietsconferentie Velo-city, georganiseerd door de Europese Fietsersfederatie, is een wereldwijd platform waar overheden, beleidsmakers, academici en industriële leiders elkaar ontmoeten om kennis en ideeën uit te wisselen die de toekomst van de fiets vormgeven. De conferentie vond voor het eerst plaats in 1980 en doet elk jaar een andere wereldstad aan, van Rio de Janeiro tot Taipei. Het congres werd afgelopen dinsdag spectaculair geopend in 't Kuipke in Gent.

Kortrijk als gastspreker en organisator technical visit

Kortrijks Schepen van Mobiliteit Axel Weydts was afgelopen dinsdag als spreker uitgenodigd om op het Fietscongres een presentatie te geven rond het fietsbeleid in Kortrijk. Op donderdag 20 juni streek een delegatie internationale deelnemers neer in Kortrijk voor een begeleide fietstocht "Bezoek Kortrijk Fietsstad 2020 aan de oevers van de Leie in West-Vlaanderen". We lieten hen kennismaken met Europa's eerste fietszone, met tal van stadsvernieuwingsprojecten zoals de Groene Verbinding, de Stationsomgeving, het Conservatorium- en Casinoplein, het Groeningepark, waar ontharding, vergroening en ruimte voor wandelaars en fietsers telkens centraal staan. Ook een bezoekje aan de recent geopende servicefietsenstalling het Fietskot mocht niet ontbreken. Er was heel wat belangstelling van de deelnemers vanuit verschillende landen, van België en Nederland tot Duitsland, Hongarije, Zwitserland, Denemarken, Turkije en zelfs Canada!

We zijn heel fier dat dit gerenommeerde congres Kortrijk als een voorbeeldstad beschouwt op vlak van fietsbeleid. Ik heb dan ook met heel veel plezier de bezoekers rondgeleid en hen op het terrein getoond waar Kortrijk het verschil maakt. Het is fijn om te zien dat een internationaal gezelschap onder de indruk is van ons beleid.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit
Kortrijk is een mooi voorbeeld van hoe een door auto's gedomineerde stad veranderde in een fantastische plek om te wonen. Een Europees voorbeeld. Pablo Ziller, ZIV – German Bicycle Industry
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Velo-City (c) Kortrijk
  • jpg
Schepen Axel Weydts op het fietscongres (c) Kortrijk
  • jpeg

Velo City 2024 wordt georganiseerd door ECF, in samenwerking met de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen, Mobiliteit Oost-Vlaanderen, de steden Gent, Kortrijk en Deinze, het Office Convention Bureau Ghent Congres, de Fietsersbond, de Fietsambassade en Fietsberaad Vlaanderen. Raadpleeg het programma officiële site van Velo-city.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL