Herbestemming voor standbeeld van Guido Gezelle en De Jeugd

Naar aanleiding van de heraanleg van de omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgen het standbeeld van Guido Gezelle en het beeld ‘De Jeugd’ van Livia Canestraro en Stefaan Depuydt een nieuwe, prominentere plek in dezelfde omgeving. De verplaatsingen maken deel uit van een bredere visie om via kunst in de publieke ruimte de historische en culturele betekenis van de stad te versterken.

We hebben deze legislatuur heel hard ingezet op kunst in de publieke ruimte. Enerzijds door meer beelden te integreren op plaatsen waar ze tot hun recht komen, anderzijds ook door een visie uit te werken om ze in de toekomst goed te gaan onderhouden en restaureren wanneer nodig.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Restauratie en herbestemming van kunstwerken

Tijdens de heraanleg van het historisch hart van de stad zijn enkele bestaande kunstwerken gerestaureerd en kregen ze een nieuwe plek. Zo zorgt de stad ervoor dat de kunstwerken de aandacht krijgen die ze verdienen.

‘De Jeugd’ van Livia Canestraro en Stefaan Depuydt

Het bronzen kunstwerk ‘De Jeugd’ van het kunstenaarsduo Livia Canestraro (°1936) en Stefaan Depuydt (1937-2016) werd in 2000 onthuld. Het kunstwerk staat symbool voor Kortrijk door de verwijzing naar textiel en de Guldensporenslag. Een jonge vrouw weeft een draad en een man houdt triomfantelijk de gulden sporen vast, twee belangrijke thema’s voor de stad. De jongeren richten hun blik naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar de sporen na de veldslag werden ondergebracht en waar je de Guldensporenslag kan herbeleven. De afbeelding van de kikker op de grondplaat verwijst naar de naam van de kunstenaar Depuydt. De bronzen sporen werden in 2004 gestolen en in 2012 vervangen door nieuwe sporen met dank aan Arcadis Belgium en Stad Kortrijk. Het ontwerp voor het kunstwerk kwam destijds tot stand na een wedstrijd en werd in overleg met de kunstenaars en het Adviescomité Sculpturen in de stad geplaatst in de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Door de omgevingswerken kreeg het beeld dit voorjaar een nieuwe prominentere plek naast de kerk.

Borstbeeld van Guido Gezelle

Het borstbeeld van Guido Gezelle (1830-1899) werd vervaardigd door de Belgische beeldhouwer Jules Lagae (1862-1931). Lagae, een gerenommeerde kunstenaar, staat bekend om zijn monumentale werken en zijn bijdrage aan de beeldhouwkunst in België. Het kunstwerk werd opgericht als eerbetoon aan Gezelle, één van de meest invloedrijke Vlaamse dichters en priesters, die een belangrijke rol speelde in de literaire geschiedenis van Vlaanderen. Het bestaande bronzen beeld is een afgietsel van het oorspronkelijk marmeren borstbeeld dat nog steeds in het erfgoeddepot Trezoor bewaard wordt. Zowel het bronzen beeld als de sokkel werden gerestaureerd door restauratiebedrijf Metafose. Twee van de vier ontbrekende wapenschilden onder de buste (West-Vlaanderen, Kortrijk, Roeselare en Brugge) werden gereconstrueerd. De nieuwe locatie is zorgvuldig gekozen om zowel de toegankelijkheid als de zichtbaarheid te verbeteren. De buste kreeg op donderdag 29 augustus een nieuwe plaats in de verharde zone dicht bij de kerk, in de zichtas van de Guido Gezellestraat.

Guido Gezelle (c) Kortrijk
  • JPEG
Guido Gezelle (c) Kortrijk

Versterking van de Publieke Ruimte

Met de heraanleg van het gebied en de nieuwe plaatsing van de buste van Guido Gezelle, wil Stad Kortrijk niet alleen de esthetiek van de publieke ruimte verbeteren, maar ook de historische en culturele waarde ervan versterken. Het verplaatsen van deze kunstwerken naar meer prominente en respectvolle locaties draagt bij aan deze visie. De heraanleg en herplaatsing maken deel uit van de voortdurende inspanningen om de stad betekenisvol, aantrekkelijker en leefbaarder te maken voor zowel inwoners als bezoekers. Door kunstwerken zoals de buste van Guido Gezelle en ‘De Jeugd’ beter tot hun recht te laten komen, wordt de rijke geschiedenis van Kortrijk op een hedendaagse manier in de schijnwerpers gezet.

Voor meer informatie of foto's van de herbestemming van de kunstwerken kan je contact opnemen met Team Kunst Publieke Ruimte.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL