Culturele Hoofdstad is een regioverhaal

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad af en Kortrijk is één van de kandidaten. Op 2 september dient de stad zijn kandidatuur in, en daarvoor werd de laatste rechte lijn nog eens extra in de verf gezet met een Kortrijk2030-Date. Voor deze editie trok Kortrijk2030 naar Zwevegem, om het te hebben over het regioverhaal.

 

De Transfo-site in Zwevegem vormde op 18 juni het decor om meer te weten te komen over het regioverhaal van Culturele Hoofdstad. Bottom-line? Kortrijk2030 dient niet in als stad op zich, maar voedt zijn verhaal met een regionale blik. Samen met de 13 gemeentes uit de regio Zuid-West-Vlaanderen wordt er gedroomd van een brede programmatie die de eigenheid van de regio in de kijker zet.

 

Vanuit de overtuiging dat Kortrijk deze titel samen met de regio wil dragen, lopen volop gesprekken met alle gemeenten en steden in Zuid-West-Vlaanderen om te zoeken naar de juiste insteek voor de kandidatuur. Axel Ronse, schepen van Cultuur, gaat hiervoor op bezoek bij alle buren, samen met Marnix Theys, coördinator Zuid-West (intergemeentelijk cultuur- en erfgoedplatform) en projectleider Tom Hillewaere.

Dankzij deze bezoeken zijn er opnieuw innovatieve en verrassende projecten op de wishlist bijgekomen voor Culturele Hoofdstad.

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat onze kandidatuur als Culturele Hoofdstad van Europa een vliegwiel heeft gezet op allerlei initiatieven binnen de stad. We willen dit nu ook doortrekken naar de regio. Kortrijk2030 is geen alleenstaand verhaal, maar een breed gedragen project dat iedereen kan en zal inspireren.   Axel Ronse, schepen van Cultuur
De laatste rechte lijn naar onze kandidatuurstelling voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 is ingezet. De werkgroep is volop bezig met het bidbook te schrijven. In juli wordt het herlezen en in augustus gaat het naar de drukker. Eind oktober volgt dan de juryverdediging en weten we of we naar de tweede ronde gaan. Het betrekken van de regio is een van de vragen in het boek. Voor de kandidatuur van Kortrijk is dit een sterkte. We hebben al zeer lang een cultuurwerking met 12 omliggende gemeenten via het cultuur- en erfgoedplatform Zuidwest. Deze professionele bovenlokale samenwerking zullen we benutten om van Kortrijk 2030 een breed regioverhaal te maken. Zwevegem is een van de gemeenten die een rol zal spelen, onder meer in het fantastische industriële erfgoed van Transfo. Vincent Van Quickenborne, burgemeester

Durf2030 experimenteert de komende 3 jaar al over de grenzen van de regio heen. Met het bovenlokale ‘Ge Durft!’ worden jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor, en starten ze samen met culturele en sociale partners projecten op. Samen met VIVES en met steun van Vlaanderen wordt ‘Ge Durft!’ de komende jaren uitgerold in Kortrijk en regio om in 2026 te eindigen met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren. De ideale basis voor de kandidatuur als Culturele Hoofdstad in 2030.

CH2030 (c) Kortrijk
  • jpg
CH2030 (c) Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL