De heraanleg van het historisch hart van Kortrijk vormt één van de belangrijkste ingrepen die de afgelopen jaren in Kortrijk werden gerealiseerd. De straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Begijnhof werden omgevormd tot een idyllische plek met de uitstraling van Le Vieux Lille. Het heraangelegde historisch hart zorgt bovendien voor een mooie verbinding tussen het winkelwandelgebied, de verlaagde Leieboorden en de Grote Markt. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 23 juni.
In 2021 voltooide de stad de restauratie van het Begijnhof. In 2022 opende Museum 1302 zijn deuren in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In maart 2023 gingen de wegenis- en rioleringswerken van start in het historisch hart van de stad. Komend weekend vieren we de metamorfose van deze historische straatjes samen met de buurt- en stadsbewoners. Met deze grondige heraanleg versterkt de stad het unieke karakter van dit gebied en geeft het een ongekende facelift aan de historische stadskern, waardoor het een nationale en zelfs internationale trekpleister wordt. De investeringskost voor dit project bedraagt € 4.5 miljoen (inclusief voorafgaande onderzoeken, studiekost, nutswerken, wegeniswerken, archeologisch onderzoek, ..). De heraanleg werd uitgevoerd door aannemer Wegenbouw Ockier. Monument nv staat in voor de archeologiewerken.
Op zondag 23 juni vindt de feestelijke opening plaats. De stad nodigt alle inwoners uit om de nieuwe omgeving te verkennen. Een greep uit het programma:
- Verdwaal in de charmante straatjes, waar straatmuzikanten, artiesten en karikaturisten je verwelkomen (13 tot 17 uur)
- Laat je op sleeptouw nemen door gidsen en duik in de rijke geschiedenis van onze boeiende stad. (Deze gidsbeurten zijn ondertussen allemaal volzet.)
- Bezoek 10 locaties en neem deel aan de unieke braderiewedstrijd. Haal je deelnameformulier bij het infopunt van Visit Kortrijk, Begijnhofstraat 2. Je maakt kans op een mooie prijs. De eerste 500 deelnemers krijgen bovendien een waardebon van 5 euro voor een drankje bij Brasserie St-Medard of Wijnbar Ernest (enkel geldig op zondag 23 juni).
Voor de herinrichting van het historisch centrum deed de stad opnieuw een beroep op Michel Desvigne, de ontwerper van de verlaagde Leieboorden. De kleine straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Deken Zegerplein, Kapittelstraat, Pieter De Cockelaerestraat en Begijnhofstraat) hebben een ingrijpende opknapbeurt ondergaan om het historische karakter van deze smalle straten te benadrukken. Geïnspireerd door het Patershol in Gent en Le Vieux Lille in Rijsel, creëerde de stad een schilderachtig woonerf. Het asfalt is vervangen door kleinschalige bestratingsmaterialen en waar mogelijk zijn bomen geplant. Samen met de buurtbewoners zijn er een tiental geveltuintjes aangelegd die extra kleur en sfeer brengen. Bij het Deken Zegerplein-Begijnhofstraat is er ruimte gemaakt voor gezellige terrassen die een uniek uitzicht bieden op de kerk en Gravenkapel. Komende vanaf de Leieboorden en in het verlengde van de Guido Gezellestraat krijgt het standbeeld van Guido Gezelle binnenkort een nieuwe en meer prominente plek.
Tot voor kort was de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de achterkant beklemd door de gebouwen van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Deze site is inmiddels afgebroken. De afstand tussen de gebouwen is vergroot van ongeveer 5 naar minimaal 20 meter, waardoor de kerk meer ruimte heeft gekregen en de unieke zichtlijnen vanuit het Begijnhofpark op de kerk en de Artillerietoren zijn hersteld. Vanuit het park is er nu een schitterend uitzicht op onze twee hoofdkerken, met daartussen het Begijnhof. Bovendien wordt de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk volledig opnieuw aangelegd. Overbodige verhardingen en niveauverschillen worden verwijderd, zodat de kerk in een sober en groen landschap komt te staan. Er komen nog nieuwe wandelpaden voor een vlotte verbinding van en naar het Begijnhofpark.
Enkele jaren geleden hebben we bij archeologische opgravingen een deel van de oude burchtmuur aan de kant van het Deken Zegerplein blootgelegd. Deze muur is ondertussen hersteld volgens de oorspronkelijke historische methode met rode bakstenen en natuursteen aan de buitenkant. De gracht is ook kwalitatief opnieuw aangelegd, waardoor de waterpartij nog meer een onderdeel van het geheel is. Door de sloop van de gebouwen van Sint-Vincentius hebben we het resterende deel van de historische muur tussen de Artillerietoren en de Groeningestraat blootgelegd. De muur bleek intacter dan verwacht. De ontdekte verdedigingsmuur haalt een belangrijk stuk van onze geschiedenis naar boven. Na verder archeologisch onderzoek zal deze zone worden vrijgegeven en zullen we dit deel van de muur herstellen, net zoals de muur aan de kant van het Deken Zegerplein. Ook hier wordt een mooie waterpartij aangelegd die de overgang maakt in Bersaques Poortje. Met een loopbrug maken we de verbinding naar het Begijnhofpark. De oude weermuur en de omliggende grachten maken de militaire geschiedenis van de kerk tastbaar. De kerk was aan het begin van de 14e eeuw onderdeel van het militaire complex van de Franse dwangburcht, die een belangrijke rol speelde in de Guldensporenslag van 1302.
Sinds eind 2017 is de oude Sint-Vincentiussite volledig eigendom van Stad Kortrijk. Tot 2022 werd de locatie tijdelijk benut voor onder andere de hiphopacademie De Stroate en restaurant Vier. In 2023 hebben we de verouderde gebouwen aan de zijde van het Begijnhofpark en het kopgebouw aan de Groeningestraat afgebroken, waardoor de Onze-Lieve-Vrouwekerk meer ademruimte kreeg. De herontwikkeling van de zone is nu een stuk compacter. De bouwlijn is reeds uitgezet met werfpanelen die beelden van Kortrijk tonen. Hierdoor is het al goed zichtbaar hoeveel extra groenruimte erbij komt. De stad heeft ondertussen ook een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de verkoop van de site. Binnenkort selecteren we het ontwerp dat het beste past binnen deze historische context.
Het Begijnhofpark is nu al een groene oase in het hart van onze stad en moet dat nog meer worden. Het park zal met meer dan 30% groeien, van ongeveer 8.100 m² naar 10.700 m². Die extra ruimte wordt gecreëerd enerzijds door de sloop van de Sint-Vincentiussite. Verder is het plan om na de zomer de parkeerplaatsen achter het Begijnhof te verwijderen. Deze parkeerzone, die nu een scheiding vormt tussen het Begijnhof en het park, was historisch gezien de gemeenschappelijke tuin van het begijnhof. Op vraag van en in overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen wordt deze zone omgevormd tot een landschappelijke overgangszone met verhoogde plantbedden, geïnspireerd door historische afbeeldingen. Deze bedden zullen beplant worden met voorjaarsbloeiers en uitgestrekte bloemenvelden, waardoor de zone van ongeveer 1.100m een unieke en kleurrijke aanblik zal bieden. Het wordt een rustige plek die dient als subtiele overgang tussen het park en de privétuinen. Momenteel wordt de zone genivelleerd en ingezaaid als een bloemrijk grasveld. De definitieve aanleg is voorzien voor de volgende legislatuur. Parkeergebruikers kunnen uitwijken naar de ondergrondse parking van SW+ in de Lange Brugstraat of andere nabijgelegen ondergrondse parkeergarages.
Ook het Boerenhol en de Zypte worden geïntegreerd in het uitgebreide Begijnhofpark. Deze gebieden vormen een cruciale schakel tussen het Begijnhofpark, het Overbekeplein en het Sint-Maartenskerkhof. Op vandaag is het een onderbenutte ruimte zonder een echte bestemming of identiteit. Het Boerenhol krijgt een kwalitatieve groenaanleg die het bestaande groen van de naastliggende ‘put’ van de Zypte zal versterken. De groene ruimte zal bijna verdubbelen van ongeveer 1.000m² naar 1.865m² en er zal ruimte zijn voor speelelementen voor kinderen. Nieuwe fiets- en wandelpaden zullen zorgen voor een kwalitatieve verbinding tussen het Begijnhofpark, het Overbekeplein en het Sint-Maartenskerkhof.
De panden Lange Brugstraat 1 en 3 biedt de stad te koop aan onder voorwaarden. Kandidaten kunnen hun voorstel indienen tegen vrijdag 21 juni 2024. Met de verkoop wil de stad nieuw leven blazen in dit hoekpand. Zo kan een kwalitatieve architecturale afwerking van het pand mee bijdragen tot de algehele opwaardering van dit gebied.
Het perceel gelegen achter de panden Lange Brugstraat 1-3 houdt de stad in handen. De vervallen garageboxen werden gesloopt om plaats te maken voor een buurtfietsstalling. Ook de buurtcomposttuin verhuist naar deze locatie. Zo worden deze functies kwalitatief ingebed in de historische context. De functies zullen beschikbaar zijn vanaf het najaar van 2024.
Met Abby Kortrijk opent in november 2024 een nieuw, eigenzinnig museum voor beeldende kunst, dat de menselijke verbeeldingskracht viert en ruimte biedt voor reflectie, ontmoeting, co-creatie en transformatie. Abby is nieuwsgierig, speels, laagdrempelig en meerstemmig. Samen met een divers netwerk van organisaties, makers en gemeenschappen en met kunst als universele taal verkennen we wat ons als mensen definieert en verbindt, over grenzen, generaties en culturen heen.
De officiële inhuldiging vindt plaats op zondag 23 juni om 11 uur op het Deken Zegerplein. De inschrijvingen hiervoor zijn ondertussen afgesloten. Reporters/fotografen zijn uiteraard welkom.
Bevoegd
-
- Wout Maddens
- Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing
- wout.maddens@kortrijk.be
- 0474 92 22 82
-
- Axel Weydts
- Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken
- axel.weydts@kortrijk.be
- 0479 29 93 40
-
- Vincent Van Quickenborne
- Burgemeester
- vincent.vanquickenborne@kortrijk.be
- 0495 84 69 36
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/238476-heraanleg-historisch-hart-transformeert-aanzicht-van-de-binnenstadGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Belgacomtoren wordt Techtower, een hoogwaardige studentenresidentie met 105 kamers
Op de Belgacomsite in Kortrijk verrijst binnenkort een nieuw stadsdeel. In de eerste fase transformeert ontwikkelaar Promiris de iconische Belgacomtoren tot een hoogwaardige studentenresidentie met...
Vernieuwde Reepkaai op vrijdagavond 8 november weer open voor verkeer
Na de feestelijke opening in september van de vernieuwde Kasteel- en Dolfijnkaai, zijn nu ook de werken in de Reepkaai tot een goed einde gebracht. De Reepkaai werd ingericht als woonerf met een gr...
Oude cinema- en feestzaal CinéPalace wordt herbouwd voor werking Jeugdcultuurcentrum De Stroate
De oude CinéPalace in Kortrijk krijgt een moderne make-over als thuis voor Jeugdcultuurcentrum De Stroate, met behoud van zijn historische charme.
Sint-Michielsplein is nu een écht plein
Met het vernieuwen van het Sint-Michielsplein finaliseert Kortrijk haar vergroeningsgolf. De binnenstad krijgt met deze aanpak een nog mooiere uitstraling.
Kortrijk verwelkomt bezoekers met nieuwe stadsletters
Bezoekers die Kortrijk binnenrijden via de afrit aan de Colmar worden voortaan verwelkomd door grote, opvallende letters die de naam van de stad spellen. Deze nieuwe toevoeging is niet alleen bedoe...