Eind 2023 stemde het stadsbestuur in om een kinderboek te realiseren met als onderwerp het verhaal van een tiental eeuwenoude en beeldbepalende monumenten in de historische binnenstad van Kortrijk. Het resultaat mag gezien worden. Het boek 'Boven op de toren. Met Manten en Kalle op stap door Kortrijk.' werd geschreven door Gerda Dendooven en geïllustreerd door Lukas Verstraeten.
Gerda Dendooven is zelf afkomstig uit Kortrijk en een grote naam binnen de Vlaamse jeugdliteratuur. Met het boek wil de stad haar erfgoed op een originele manier ontsluiten voor kinderen rond de leeftijd van tien jaar. Het boek laat hen kennis maken met de betekenis en functie van eeuwenoude gebouwen en brengt ook het verhaal van hoe de stad is gegroeid en veranderd. Door de focus op kinderen krijgen we meteen ook een voor iedereen toegankelijk en bruikbaar boek.
Kortrijk is een stad met een eeuwenoude boeiende geschiedenis, daarvan getuigen talrijke monumenten.Veel Kortrijkzanen wandelen of rijden er regelmatig voorbij, maar wie weet nog wat die gebouwen zijn en wat hun functie is of was? Die kennis is zeker beperkt bij de Kortrijkse kinderen. Het is een groep die veel diverser is dan vroeger op vlak van onder meer levensbeschouwing en afkomst. Daarom rijpte bij mij het idee om onze monumenten op een originele en toegankelijke manier te ontsluiten door een echt kinderboek te laten maken. Dankzij de vlotte en creatieve pen van Gerda Dendooven en de prachtige illustraties van Lukas Verstraete is die opdracht meer dan geslaagd. Het is een echt hebbeding geworden. We mikken in de eerste plaats op schoolkinderen maar de boeken kunnen even goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld Nederlandse les aan anderstaligen of als deel van een toeristisch pakket.Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed
Voor mij was het een ‘ terug naar mijn jeugd' wandeling. Langs gebouwen die ik kende, maar die ondertussen nieuw lijken door de zorg die eraan besteed werd. De grootste moeilijkheid was: hoe hou ik de aandacht van kinderen vast? De keuze voor de blik van Manten en Kalle was snel gemaakt. Maar er moest ook een personage bijkomen dat het verhaal zou voortstuwen. De hond was hierbij een geschikte figuur: aaibaar, nieuwsgierig, volgt snuffelend zijn weg en is een soort alter-ego voor een kind op ontdekkingstocht. Omdat ik zelf niet zo goed ben wat architecturale tekeningen betreft, heb ik Lukas Verstraete gevraagd. Hij kan grappige personages en situaties bedenken, maar tegelijk ook correct gebouwen tekenen zonder ze saai te maken. Hij was de spreekwoordelijke ‘jus’ voor het boek.Gerda Dendooven
In de historische binnenstad van Kortrijk bevinden zich een aantal beeldbepalende, eeuwenoude monumenten en erfgoedsites. De stad wil dit bijzondere onroerend erfgoed op een goede manier ontsluiten voor schoolkinderen in Kortrijk. Via het boek maken ze kennis met het gebruik, de betekenis en de functie van erfgoedsites en worden ze zich bewust van de evolutie van de stad tot op vandaag.
Het boek nodigt uit tot lezen en kan door leerkrachten gebruikt worden bij lessen rond taal, geschiedenis, verkenning van de stad, ... Het is niet zomaar in te passen in één bepaald leergebied of leerjaar. Er is gekozen voor kinderen rond de leeftijd van 10 jaar. Op die leeftijd zijn kinderen nog jong genoeg om heel nieuwsgierig te zijn en al oud genoeg om historisch inzicht te beginnen ontwikkelen
De boeken zullen door de stad jaarlijks verspreid worden via de scholen onder de kinderen van het vierde leerjaar. Het gaat over ongeveer 1.000 leerlingen per jaar. De boeken worden kosteloos aangeboden, zo wordt geen enkel kind uitgesloten. Voor dit schooljaar kregen alle vierde leerjaren van alle Kortrijkse scholen een uitnodiging voor een reeks presentaties van het boek door auteur Gerda Dendooven zelf. 22 lagere scholen uit Kortrijk tekenden hierop in, goed voor 642 leerlingen.
Tien historische gebouwen, twaalf prenten, een plattegrond en een hond. Dat vat het boek zowat samen. Het boek telt 44 pagina's en tien hoofdstukken:
- Het Belfort
- De Sint-Maartenskerk
- Het Begijnhof
- De Artillerietoren
- De Onze-Lieve-Vrouwekerk
- De Broeltorens
- De Groeningeabdij
- Het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal
- De molens
- Het Stadhuis
Manten en Kalle, de klokkenluiders van het Belfort, gidsen de lezer langs de Kortrijkse monumenten. Ze staan immers al eeuwen op de belforttoren en zagen de stad evolueren. Ze vertellen het verhaal van elk gebouw en volgen daarbij het parcours van een hondje dat zich een weg baant doorheen hedendaags Kortrijk.
De stad kon Gerda Dendooven strikken als auteur. Gerda Dendooven is in Marke geboren, liep school in Kortrijk en volgde daarna de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken.
Gerda Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht en heeft reeds meer dan 50 boeken op haar palmares. Ze kan in binnen- en buitenland op veel lof rekenen en won al verschillende prijzen. De vele prijzen en erkenningen in de wereld van het kinderboek, haar eigen stijl in combinatie met haar kennis van Kortrijk maken van haar de geknipte persoon voor deze opdracht.
Lukas Verstraete stond in voor de illustraties. Lukas is een grafisch kunstenaar die bekend staat om zijn unieke illustraties met zwetende verliezers, groteske vrouwen, twijfelachtige ridders en ellendige maniakken. Met een mix van naïviteit, smerigheid, stereotypen en af en toe tederheid, verkent hij de betekenis van het leven. Hij tekent eigenzinnig, dynamisch en tegelijk beheerst. Zijn werk is gepubliceerd in toonaangevende media zoals HUMO, The New York Times, De Standaard en Le Monde Diplomatique.
De vormgeving was in handen van Gert Dooreman, bekend van de boeken en affiches voor Tom Lanoye. Onder andere voor de Boerentoren in Antwerpen. Historici Isabelle De Jaegere en Ruben Mayeur gaven inhoudelijk advies. Het boek werd gedrukt bij Stevens Print in Gent. De dienst flankerend onderwijsbeleid van de stad staat in voor de verspreiding van het boek onder de scholen.
De totale kostprijs van het project is 21.000 euro. Er is een oplage voorzien van 5.000 boeken. Het boek is niet te koop, de stad staat in voor de verspreiding en verdeling.
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Proef van de gamewereld op UNWRAP Play Day
Na het succes van de eerste editie in 2023, keert UNWRAP Play Day terug met een nog groter en spannender programma. Op zondag 3 november transformeren Depart, Tranzit en het Urban Sports Park aan h...
Dag van de jeugdbeweging zet sterk Kortrijks jeugdwerk in de kijker
Iedereen is welkom op vrijdag 18 oktober tussen 6 uur en 8 uur op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk voor dé ‘Dag van de jeugdbeweging’. Dit jaar gaat het event door op een nieuwe locatie. Het Nel...
Oude cinema- en feestzaal CinéPalace wordt herbouwd voor werking Jeugdcultuurcentrum De Stroate
De oude CinéPalace in Kortrijk krijgt een moderne make-over als thuis voor Jeugdcultuurcentrum De Stroate, met behoud van zijn historische charme.
Gamebus in JC Tranzit is nieuwe ontmoetingsplaats voor gamers, streamers en content creators
Gamen, streamen en digitale content maken wordt steeds populairder bij kinderen en jongeren. En Kortrijk heeft de beste gameopleiding ter wereld. Met de nieuwe gamebus opent vandaag een unieke ruim...
Student Welcome trapt academiejaar op gang
Naar jaarlijkse gewoonte wordt op de eerste donderdag van oktober het academiejaar feestelijk ingezet met Student Welcome. Op donderdag 3 oktober verwacht Kortrijk Studentenstad 7.000 studenten op ...