Volksrestaurant VORK leidde sinds start in 2018 al meer dan 400 medewerkers in de horeca op

Jaarlijks biedt VORK de kans aan 70 cursisten om de nodige ervaring op te doen als keuken- of zaalmedewerker. Sinds de start, april 2018, vatten 400 cursisten de opleiding al aan, waarvan er ongeveer 250 het volledig traject doorliepen. De meeste cursisten hebben bij aanvang nog geen horeca-ervaring en gaan een intensieve opleiding tegemoet. Op de diploma-uitreiking van 13 juni 2024 worden de cursisten van het jaar 2023 uit de keukenopleiding uitgenodigd, waarvan 72% ondertussen aan het werk is.  

Diploma VORK (c) Kortrijk
  • jpg
Diploma VORK (c) Kortrijk
  • jpg
Diploma VORK (c) Kortrijk
  • jpg
Het opleidingsaspect van VORK is bij de brede bevolking misschien wat minder bekend. Toch is net dit wat VORK uniek maakt. Mensen met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal worden in sneltempo klaargestoomd om aan het werk te gaan. En nog steeds blijkt dat een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector. Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK. In Brussel willen ze met een gelijkaardig project starten, VORK wordt dus gezien. Philippe De Coene, schepen van sociale vooruitgang

De keukenopleiding in VORK duurt 15 weken met inbegrip van vier weken stage. De stage vindt plaats in horecazaken of bedrijven met openstaande vacatures. Zij worden begeleid door mensen met jarenlange ervaring in de horeca. Daarbij is er ondersteuning door twee medewerkers van vzw Mentor die de cursisten ondersteunen met stagebegeleiding en taalondersteuning. En na de theoretische en praktijkproeven worden de cursisten ondersteund in hun zoektocht naar een job. Dat is deel van het succesrecept van de keukenopleiding bij VORK, en de juiste match wordt vaak gevonden. Voor werkgevers is de keukenopleiding interessant. De afgestudeerden kennen een brede basis, zijn daardoor polyvalent inzetbaar en kunnen nog verder groeien op de werkvloer, op maat van de horecazaak.  

Naast de keukenopleiding kan er ook werkervaring als kelner opgedaan worden. Deze vorm van werkervaring loont in functie van tewerkstelling, maar staat los van onderwijs en resulteert niet in getuigschriften van het volwassenenonderwijs. Maar ook hier zien we dat de merknaam VORK de kansen tijdens een sollicitatie sterk vergroot.

  

De cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens, zoals Kaffe Damast, Jazz Eetcafé, Brouwershuys, Ter Melle, AZ Groeninge, McDonald's, … Niet alle cursisten komen in de horeca terecht. Maar ook hier is ondersteuning. Cursisten die vroeger afhaken of cursisten die na het behalen van het diploma hun talenten in een andere sector willen gebruiken, worden via de sociale diensten van de stad en partners verder begeleid in hun zoektocht.

Vork zet zowel de belangen van werkgever als werknemer op de voorgrond, ze communiceren duidelijk naar de cursisten wat er van hen verwacht wordt in samenspraak met de werkgever. Ze stomen de cursisten klaar voor de arbeidsmarkt. Laurent Carette, winkelmanager McDonald's
Ook AZ Groeninge, dat toch door Gault&Millau gelauwerd werd, werkt al jarenlang samen met cursisten van VORK. De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen. De nazorg zorgt voor een ontlasting van het vaste team. Paul Puype, chef-kok AZ Groeninge

Teamwork in VORK

In VORK werken 12 partnerorganisaties samen om de totaalopleiding te verzorgen. CVO Creo en CVO Scala voorzien de lesgevers in de keukenopleiding. Ligo voorziet taalondersteuning en lessen meten en wegen. Mentor vzw voorziet jobcoaching, taalcoaching en nazorg (o.a. stagezoektocht). VDAB zorgt voor een basisfinanciering (opleiding richting knelpuntberoep en instroom) en ondersteunt de instroom. Stad en OCMW Kortrijk voorzien de omkadering en coördinatie, de zaalopleiding, de infrastructuur, de inkomst en de tussenkomsten in sociale tarieven. Aura vzw leidt jongeren i.s.m. CLW Kortrijk op in Mini-VORK, Rhizo hotelschool en Athena werken samen rond specifieke projecten en de koepel van Horeca “Horeca Forma” begeleidt en ondersteunt het project.  

Wil je VORK zelf ontdekken? Dat kan! Reserveren via www.vorkkortrijk.be 

Zelf zin in een opleiding? Contacteer Julie Desmet via J.desmet@vorkkortrijk.be of 0473 86 27 25 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL