Jaarlijks biedt VORK de kans aan 70 cursisten om de nodige ervaring op te doen als keuken- of zaalmedewerker. Sinds de start, april 2018, vatten 400 cursisten de opleiding al aan, waarvan er ongeveer 250 het volledig traject doorliepen. De meeste cursisten hebben bij aanvang nog geen horeca-ervaring en gaan een intensieve opleiding tegemoet. Op de diploma-uitreiking van 13 juni 2024 worden de cursisten van het jaar 2023 uit de keukenopleiding uitgenodigd, waarvan 72% ondertussen aan het werk is.
Het opleidingsaspect van VORK is bij de brede bevolking misschien wat minder bekend. Toch is net dit wat VORK uniek maakt. Mensen met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal worden in sneltempo klaargestoomd om aan het werk te gaan. En nog steeds blijkt dat een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector. Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK. In Brussel willen ze met een gelijkaardig project starten, VORK wordt dus gezien.Philippe De Coene, schepen van sociale vooruitgang
De keukenopleiding in VORK duurt 15 weken met inbegrip van vier weken stage. De stage vindt plaats in horecazaken of bedrijven met openstaande vacatures. Zij worden begeleid door mensen met jarenlange ervaring in de horeca. Daarbij is er ondersteuning door twee medewerkers van vzw Mentor die de cursisten ondersteunen met stagebegeleiding en taalondersteuning. En na de theoretische en praktijkproeven worden de cursisten ondersteund in hun zoektocht naar een job. Dat is deel van het succesrecept van de keukenopleiding bij VORK, en de juiste match wordt vaak gevonden. Voor werkgevers is de keukenopleiding interessant. De afgestudeerden kennen een brede basis, zijn daardoor polyvalent inzetbaar en kunnen nog verder groeien op de werkvloer, op maat van de horecazaak.
Naast de keukenopleiding kan er ook werkervaring als kelner opgedaan worden. Deze vorm van werkervaring loont in functie van tewerkstelling, maar staat los van onderwijs en resulteert niet in getuigschriften van het volwassenenonderwijs. Maar ook hier zien we dat de merknaam VORK de kansen tijdens een sollicitatie sterk vergroot.
De cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens, zoals Kaffe Damast, Jazz Eetcafé, Brouwershuys, Ter Melle, AZ Groeninge, McDonald's, … Niet alle cursisten komen in de horeca terecht. Maar ook hier is ondersteuning. Cursisten die vroeger afhaken of cursisten die na het behalen van het diploma hun talenten in een andere sector willen gebruiken, worden via de sociale diensten van de stad en partners verder begeleid in hun zoektocht.
Vork zet zowel de belangen van werkgever als werknemer op de voorgrond, ze communiceren duidelijk naar de cursisten wat er van hen verwacht wordt in samenspraak met de werkgever. Ze stomen de cursisten klaar voor de arbeidsmarkt.Laurent Carette, winkelmanager McDonald's
Ook AZ Groeninge, dat toch door Gault&Millau gelauwerd werd, werkt al jarenlang samen met cursisten van VORK. De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen. De nazorg zorgt voor een ontlasting van het vaste team.Paul Puype, chef-kok AZ Groeninge
In VORK werken 12 partnerorganisaties samen om de totaalopleiding te verzorgen. CVO Creo en CVO Scala voorzien de lesgevers in de keukenopleiding. Ligo voorziet taalondersteuning en lessen meten en wegen. Mentor vzw voorziet jobcoaching, taalcoaching en nazorg (o.a. stagezoektocht). VDAB zorgt voor een basisfinanciering (opleiding richting knelpuntberoep en instroom) en ondersteunt de instroom. Stad en OCMW Kortrijk voorzien de omkadering en coördinatie, de zaalopleiding, de infrastructuur, de inkomst en de tussenkomsten in sociale tarieven. Aura vzw leidt jongeren i.s.m. CLW Kortrijk op in Mini-VORK, Rhizo hotelschool en Athena werken samen rond specifieke projecten en de koepel van Horeca “Horeca Forma” begeleidt en ondersteunt het project.
Wil je VORK zelf ontdekken? Dat kan! Reserveren via www.vorkkortrijk.be
Zelf zin in een opleiding? Contacteer Julie Desmet via J.desmet@vorkkortrijk.be of 0473 86 27 25
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Nieuw centrum voor eerstelijnszorg Lijn 1 opent de deuren
Met Lijn 1 opent in De Bildings op de wijk Drie Hofsteden een nieuw centrum voor eerstelijnszorg. Lijn 1 is een wetenschappelijk onderbouwd pilootproject met steun van de Vlaamse overheid. Het ver...
Buren toveren stortplaats om tot vlindertuin via Burgerbudget van Stad Kortrijk
In de Ernest Dewittestraat in Marke is een vlindertuin geopend. Een groep van 60 enthousiaste buurtbewoners toverde een vuile hoek om tot een kleurrijke en insectenvriendelijke ontmoetingsplaats. Z...
Burgerbudget wint bronzen Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie
De ‘Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie’ beloont de beste participatieprojecten van lokale overheden in het hele land. Kortrijk behaalde een bronzen medaille voor het project Burgerbudget.
Stad gaat voor uitgebreide restauratie Preetjes Molen
Het stadsbestuur keurde afgelopen maandag het bestek en de aanbesteding goed voor de restauratie van Preetjes Molen. De voorbije jaren zijn er verschillende onderhoudswerken gebeurd. Het vernieuwen...
Zomer in Kortrijk lokt record van 1,2 miljoen bezoekers
De binnenstad van Kortrijk ontving in juli en augustus 1.222.812 bezoekers. Dit zijn meteen de beste bezoekersaantallen sinds de start van de tellingen in 2019. Opvallend is dat de stad jaar na jaa...