Jaarlijks biedt VORK de kans aan 70 cursisten om de nodige ervaring op te doen als keuken- of zaalmedewerker. Sinds de start, april 2018, vatten 400 cursisten de opleiding al aan, waarvan er ongeveer 250 het volledig traject doorliepen. De meeste cursisten hebben bij aanvang nog geen horeca-ervaring en gaan een intensieve opleiding tegemoet. Op de diploma-uitreiking van 13 juni 2024 worden de cursisten van het jaar 2023 uit de keukenopleiding uitgenodigd, waarvan 72% ondertussen aan het werk is.
Het opleidingsaspect van VORK is bij de brede bevolking misschien wat minder bekend. Toch is net dit wat VORK uniek maakt. Mensen met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal worden in sneltempo klaargestoomd om aan het werk te gaan. En nog steeds blijkt dat een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector. Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK. In Brussel willen ze met een gelijkaardig project starten, VORK wordt dus gezien.Philippe De Coene, schepen van sociale vooruitgang
De keukenopleiding in VORK duurt 15 weken met inbegrip van vier weken stage. De stage vindt plaats in horecazaken of bedrijven met openstaande vacatures. Zij worden begeleid door mensen met jarenlange ervaring in de horeca. Daarbij is er ondersteuning door twee medewerkers van vzw Mentor die de cursisten ondersteunen met stagebegeleiding en taalondersteuning. En na de theoretische en praktijkproeven worden de cursisten ondersteund in hun zoektocht naar een job. Dat is deel van het succesrecept van de keukenopleiding bij VORK, en de juiste match wordt vaak gevonden. Voor werkgevers is de keukenopleiding interessant. De afgestudeerden kennen een brede basis, zijn daardoor polyvalent inzetbaar en kunnen nog verder groeien op de werkvloer, op maat van de horecazaak.
Naast de keukenopleiding kan er ook werkervaring als kelner opgedaan worden. Deze vorm van werkervaring loont in functie van tewerkstelling, maar staat los van onderwijs en resulteert niet in getuigschriften van het volwassenenonderwijs. Maar ook hier zien we dat de merknaam VORK de kansen tijdens een sollicitatie sterk vergroot.
De cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens, zoals Kaffe Damast, Jazz Eetcafé, Brouwershuys, Ter Melle, AZ Groeninge, McDonald's, … Niet alle cursisten komen in de horeca terecht. Maar ook hier is ondersteuning. Cursisten die vroeger afhaken of cursisten die na het behalen van het diploma hun talenten in een andere sector willen gebruiken, worden via de sociale diensten van de stad en partners verder begeleid in hun zoektocht.
Vork zet zowel de belangen van werkgever als werknemer op de voorgrond, ze communiceren duidelijk naar de cursisten wat er van hen verwacht wordt in samenspraak met de werkgever. Ze stomen de cursisten klaar voor de arbeidsmarkt.Laurent Carette, winkelmanager McDonald's
Ook AZ Groeninge, dat toch door Gault&Millau gelauwerd werd, werkt al jarenlang samen met cursisten van VORK. De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen. De nazorg zorgt voor een ontlasting van het vaste team.Paul Puype, chef-kok AZ Groeninge
In VORK werken 12 partnerorganisaties samen om de totaalopleiding te verzorgen. CVO Creo en CVO Scala voorzien de lesgevers in de keukenopleiding. Ligo voorziet taalondersteuning en lessen meten en wegen. Mentor vzw voorziet jobcoaching, taalcoaching en nazorg (o.a. stagezoektocht). VDAB zorgt voor een basisfinanciering (opleiding richting knelpuntberoep en instroom) en ondersteunt de instroom. Stad en OCMW Kortrijk voorzien de omkadering en coördinatie, de zaalopleiding, de infrastructuur, de inkomst en de tussenkomsten in sociale tarieven. Aura vzw leidt jongeren i.s.m. CLW Kortrijk op in Mini-VORK, Rhizo hotelschool en Athena werken samen rond specifieke projecten en de koepel van Horeca “Horeca Forma” begeleidt en ondersteunt het project.
Wil je VORK zelf ontdekken? Dat kan! Reserveren via www.vorkkortrijk.be
Zelf zin in een opleiding? Contacteer Julie Desmet via J.desmet@vorkkortrijk.be of 0473 86 27 25
Bevoegd
-
Download vCard
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Volg de finale van 'Mijn Restaurant' live op de kerstmarkt!
Dinsdag 23 december is het zover: de grote finale van Mijn Restaurant op VTM. Het Kortrijkse duo Charlotte Gheysens en Aristide Plaitin, uitbaters van restaurant Lucien, strijdt al sinds midden sep...
Opnieuw bloklocaties voor studenten in stad en deelgemeenten
De stad stelt opnieuw een aantal bloklocaties open voor studenten. Op 5 plaatsen in het centrum en 4 locaties in de deelgemeenten krijgen studenten de kans om samen hun examens voor te bereiden. Oo...
Kortrijk wil bedrijven aansporen om leerwerknemers in dienst te nemen
OCMW Kortrijk versterkt de komende jaren de samenwerking met de private sector om meer Kortrijkzanen naar duurzaam werk te begeleiden via artikel 60-trajecten. Dat engagement is een speerpunt uit h...
Kortrijk hijst koestervlag als steun voor wie kindje verloor
Berrefonds vzw organiseert voor de zesde keer de Koesterweek. Het doel: aandacht vragen voor het verdriet van wie een (klein)kind verloor. Ook dit jaar zijn er veel manieren om je hart te tonen en ...
Trouwen kan vanaf volgend jaar in de Internationale Rozentuin op Hoog Kortrijk
Vanaf volgende zomer kunnen koppels trouwen tussen de rozen van de Internationale Rozentuin op Hoog Kortrijk. De stad voegt daarmee, na de verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens, een tweede buite...