Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken

De toren van de Sint-Maartenskerk is vanaf 15 mei opnieuw dagelijks en gratis toegankelijk als uitkijkpunt. De kerktoren was sinds 1 maart gesloten voor bezoekers om de nestende slechtvalken alle rust te gunnen in het broedseizoen. Helaas zonder succes dit jaar, de vier eieren werden niet uitgebroed.

De kerktoren domineert de skyline van Kortrijk en biedt een prachtig uitzicht over het historisch centrum van de stad en de wijde omgeving. Een beklimming van 246 treden brengt je tot op 65 meter hoogte. Daar wacht een prachtig panoramisch uitzicht over Kortrijk en omstreken. Bij helder weer is zelfs de Kemmelberg (+/- 40km ver) zichtbaar. Tijdens een bezoek aan de toren kan je bovendien de orgelmechanieken, het houten molenrad en de 49 klokken van de beiaard bewonderen.

Na iets meer dan 2 maand sluiting kunnen we de Sint-Maartenskerktoren opnieuw openstellen voor het grote publiek. Het is ook het uitgelezen moment om de komende Sinksenfeesten eens vanuit vogelperspectief te bekijken. Een belangrijke toeristische troef die we nu weer volop kunnen uitspelen om dagjestoeristen naar onze stad te lokken. Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme
Elk jaar sluiten we de Sint-Maartenskerktoren voor een korte periode om de slechtvalken in alle rust te laten broeden. Dit jaar raakten de eieren jammer genoeg niet uitgebroed. Bezoekers kunnen terug van de toren genieten, en we kijken uit naar volgend jaar voor nieuwe kuikens. Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn

Sluiting in broedseizoen slechtvalken

Sinds 2008 bevindt zich een nestbak voor slechtvalken op de toren. Deze werd met wisselend succes in gebruik genomen. In samenspraak met Natuurpunt en conform de wetgeving, werd sinds 2022 door het stadsbestuur beslist om de toren tijdens het broedseizoen te sluiten voor bezoekers. Dit om het broedende paar slechtvalken maximaal kansen te bieden op een succesvol broedseizoen. Dit jaar leek veelbelovend. Na de sluiting van de toren lagen begin maart al meteen 4 eieren in het nest. De eieren kwamen helaas niet uit na de broedperiode van zo'n 30 dagen. Na overleg met Natuurpunt Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werd het nest als misbroedsel gezien. De eieren worden onderzocht. Hierdoor kan de toren sneller dan voorzien heropenen.

Praktisch

Wie het uitkijkpunt in de Sint-Maartenskerk wil bezoeken, kan vanaf 15 mei een gratis ticket afhalen bij Toerisme Kortrijk of online een tijdsslot reserveren via www.visitkortrijk.be. Dagelijks toegankelijk (maandag tot zondag) van 10 tot 17 uur. Laatste toegang om 16 uur. Een bezoek duurt gemiddeld 45 minuten. Om veiligheidsredenen kunnen maximum 50 personen tegelijk in de toren aanwezig zijn. Reserveer dus - zeker in het weekend - tijdig een tijdsslot!

Een gratis bezoek aan de toren wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer.

Meer info:

www.visitkortrijk.be

Yves De Bosscher, Natuurpunt Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, yves.debosscher@gmail.com

selchtvalk.png
  • png

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL