Dementievriendelijke wandeling door het stadscentrum

Op vrijdag 3 mei organiseert Stad Kortrijk een dementievriendelijke wandeling. De wandeling vertrekt vanuit Tranzit Kortrijk en biedt een rolstoeltoegankelijke route van ongeveer 3,5 kilometer door het centrum van de stad. Tijdens de wandeling worden de zintuigen van de deelnemers op verschillende manieren geprikkeld en is er ruimte om stil te staan bij mooie plekken.

De stuurgroep dementievriendelijk Kortrijk, onder leiding van Stad Kortrijk, heeft dit initiatief opgezet. In de stuurgroep zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd, waaronder regie gezondheid, regie ouderen van stad Kortrijk, het expertisecentrum dementie Sophia, Zorg Kortrijk, Heilig Hart Zorggroep en de Alzheimer Liga. De secundaire school Tvier biedt logistieke ondersteuning tijdens de activiteiten.

We streven ernaar dat iedereen zijn vrije tijd op de mooiste manier kan ervaren en maken ons aanbod van vrijetijdsactiviteiten zo inclusief mogelijk. Vandaag zijn er meer dan 200 wandelaars samen op pad voor de dementievriendelijke wandeling. Die volgt het pad van de nieuwe 'prikkelroute' die aangepast is voor mensen die minder goed te been zijn en voor mensen die soms wat moeite kunnen hebben door een teveel aan prikkels. Een heel mooie samenwerking met partners uit de zorg en het onderwijs. Philippe De Coene, schepen van Toegankelijkheid

Dit jaar heeft de stuurgroep besloten om jongdementie ook mee te nemen in het uitwerken van een dementievriendelijk beleid. Vorig jaar werd onder meer een muzikale middag georganiseerd met workshops zoals hiphop-initiatie, klankschalen en Musi-move. Dit jaar wordt naast de wandeling op 21 november opnieuw een muzikale namiddag georganiseerd. De wandeling zelf is de prikkelwandeling, die onlangs is uitgebracht door Visit Kortrijk. Het Ventiel, een organisatie voor personen en buddy’s met jongdementie, zal ook aanwezig zijn, samen met andere zorgorganisaties en dagcentra. Er worden zo'n 220 deelnemers verwacht.

Tijdens de wandeling vertraagt men bij Texture, waar een dementievriendelijke route is ontwikkeld. Ook wordt er gestopt bij de buda-tip voor foto’s met een photobooth, ontworpen door studenten van Tvier. Op de Grote Markt krijgen alle deelnemers een zakje peperbollen (traditioneel Kortrijks snoepgoed) van bakkerij Courcelles. De wandeling eindigt bij Tranzit, waar deelnemers kunnen genieten van een drankje en enkele volksspelen of een zintuiglijk dobbelspel door studenten van Tvier.

De dementievriendelijke wandeling volgt de Prikkelroute, een nieuwe toeristische wandeling van 4 kilometer in het centrum die alle zintuigen prikkelt. De route is voor iedereen geschikt en in het bijzonder voor mensen met autisme, bezoekers die minder mobiel zijn en dus ook voor wandelaars met dementie. De stadsroute combineert nieuwe hotspots, rustplekken en leuke en toegankelijke horecazaken. Horen, ruiken, zien en voelen staan hierbij centraal.  Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme en Stadsmarketing

Meer info: www.visitkortrijk.be

EXTRA VOOR PERS

Er is een fotomoment voorzien na het welkomstwoord van schepen Philippe De Coene, op vrijdag 3 mei om 15.45 uur in Depart.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL