Groeningepark wint Prijs Publieke Ruimte

Op woensdag 24 april werden in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen de laureaten van de Prijs Publieke Ruimte bekendgemaakt. Kortrijk viel in de prijzen in de categorie 'stedelijke projecten' met het Groeningepark dat vorig jaar transformeerde van een grijze parking naar een groene oase in de stad. De prijs bekroont de beste realisaties in de openbare ruimte. Kortrijk wint zo al voor de tweede keer in vijf jaar de Prijs Publieke Ruimte. In 2019 kaapte de stad de hoofprijs weg met de verlaagde Leieboorden.

Kortrijk: voorbeeld stellend verhaal voor parkeerinperking

Kortrijk won met de omvorming van een grote geasfalteerde parking naar een groen buurtpark de Prijs Publieke Ruimte in de categorie ‘stedelijke projecten’. Het Groeningepark in Kortrijk springt in het oog door zijn spectaculaire parkeerinperking en het creëren van een levendige groene ruimte voor alle leeftijden. De symbiose tussen verschillende generaties, met de nabijheid van zowel een school als een woonzorgcentrum, maakt dit park tot een waardevolle toevoeging aan de stad. “Met diverse functies en aandacht voor inclusiviteit is dit project een mooi voorbeeld van hoe groene ruimtes het hart van een gemeenschap kunnen vormen”, merkt juryvoorzitter Tom Dhollander op. "Door de herinrichting staat de voetganger centraal, waar voorheen de auto domineerde, en dit draagt bij aan een veilige en aangename leefomgeving voor alle gebruikers van de openbare ruimte.”

De werken in het Groeningepark werden uitgevoerd door aannemer Growebo naar ontwerp van Bureau Cnockaert & landschapsarchitecte Katinka 't Kindt. Meer info over het Groeningepark vind je op Groeningepark | Kortrijk .

De Prijs Publieke Ruimte werd al voor de zeventiende keer uitgereikt. Infopunt Publieke Ruimte, het Vlaamse kenniscentrum voor openbare ruimte, beloont daarmee de beste realisaties in de openbare ruimte. De vakjury nomineerde elk drie projecten in de categorieën ‘stedelijke projecten’ en ‘landelijke projecten’. Het Groeningepark kon de prijs wegkapen in de eerste categorie. De andere genomineerden in de categorie ‘stedelijke projecten’ waren Gent (Cluster Steenakker) en Halle (Zenneterrassen). In de categorie 'landelijke projecten' ging de hoofdprijs naar de Bankbeekstraat in Wevelgem. De Wandelboulevard Heldenplein in Londerzeel en de Groene Zeedijk in Middelkerke waren de andere genomineerden. Elk winnend project ontving een vlag die ter plaatse kan worden uitgehangen.

Groeningepark (c) Publieke Ruimte
  • png
Groeningepark (c) Publieke Ruimte
  • png
Groeningepark (c) Kortrijk
  • jpeg
Groeningepark (c) Kortrijk
  • jpeg
Prijs Publieke Ruimte (c) Kortrijk
  • jpg
Prijs Publieke Ruimte (c) Kortrijk
  • jpg

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL