Broeltorens krijgen opknapbeurt

In april starten onderhoudswerken aan de iconische Broeltorens. Op advies van Monumentenwacht voeren we schilderwerken uit aan het buitenschrijnwerk: de inkomdeuren, de ramen, dakkapellen en dakramen. Door verwering zijn deze aan een nieuwe beschermlaag toe. De laatste behandeling dateert van 2012 toen de Broeltorens een totaalrestauratie ondergingen. Daarnaast worden ook de kaleilagen op de wanden van het keldergewelf opgefrist. Voor de werken op hoogte wordt een gespecialiseerde firma ingeschakeld. De brug zal even moeten worden afgesloten voor verkeer, dit is voorlopig gepland voor volgende week. We hopen tegen de Sinksenfeesten de werken te hebben afgerond, maar dit zal afhangen van de weersomstandigheden. De werken kosten 18.160 euro.

De Broeltorens zijn een beeldbepalend monument van Kortrijk en vormen een icoon binnen en ver buiten onze stad. Vandaar de grote zorg ook voor dit monument. Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed

De werken volgen op een inspectie door Monumentenwacht midden 2023. Monumentenwacht adviseert om het houten buitenschrijnwerk, het hang- en sluitwerk van opendraaiende delen, roestig ijzerwerk en de gekaleide keldergewelven aan te pakken en van een onderhoudsbeurt te voorzien.

De werken omvatten:

- De behandeling van al het houtwerk rondom de beide torens.

- De schuur- en decapeerwerken: grondig schuren en verwijderen van losgekomen delen of lagen.

- Alle buitenschrijnwerk dat een vernisbehandeling heeft zal terug vernist worden.

- De dakkapellen en dakvensters zullen opnieuw geverfd worden in de kleur zoals in de bestaande situatie.

- De metalen delen, zoals beslag, dievenijzers en balustrade, e.d.m. zullen corrosiewerend behandeld worden en afgewerkt in zwarte kleur.

- De behandeling van het kaleiwerk in de kelderverdieping.

Broeltorens Kortrijk © Toerisme Leiestreek vzw
  • jpg
Broeltorens Kortrijk © Toerisme Leiestreek vzw

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL