Studentencafés op 't Hoge volgen maatregelen na zwaar ongeval

Na overleg met de stad en politie volgen de studentencafés Barsol en Den Bross op 't Hoge de veiligheidsmaatregelen strenger op. Het overleg komt er na een zwaar verkeersongeval met een student op 21 maart. Op donderdagavonden zal security erop toe zien dat er niet buiten wordt gedronken. Grote evenementen krijgen een afgebakende zone en stewards voor de verkeersveiligheid.

De stads- en hulpdiensten bleven niet bij de pakken zitten na het zware verkeersongeval van donderdag 21 maart. Toen werd tijdens een drukke feestavond een plots overstekende student aangereden door een auto. Het ongeval deed iedereen beseffen dat de veiligheid van zowel feestende studenten als weggebruikers een absolute prioriteit moet blijven.

Constructief overleg tussen stad, politie en uitbaters

Twee weken geleden zaten de stads- en hulpdiensten samen met de uitbaters van de studentencafés Barsol en Den Bross in de Doorniksesteenweg in Kortrijk. Op de agenda stond het vastleggen van veiligheidsmaatregelen op donderdagavonden en tijdens grote events. Op die drukke avonden staan veel studenten buiten voor de cafés, heel vaak tot dicht bij de rijbaan.

De vergadering verliep constructief. De café-uitbaters gingen akkoord om de voorgestelde maatregelen van stad, politie en andere hulpdiensten te volgen. Er werd een veiligheidsscenario afgesproken voor zowel de drukke donderdagavonden als bij thema-avonden of grote events waarbij heel veel volk verwacht wordt.

Twee veiligheidsscenario's

 1. Op donderdagavonden zonder thema of event
 • Geen drankbediening en -verbruik toegelaten op het voetpad.
 • Er wordt een bewakingsagent ingezet om daarop toe te zien.
 • Uitbaters plaatsen nadars om studenten af te schermen van de rijbaan.

2. Bij grote evenementen en thema-avonden

 • Aanvraag nodig via evenementenloket van de stad.
 • Goedkeuring nodig na advies van politie en brandweer.
 • Afgebakende zone met herashekken buiten café, voor de veiligheid van de aanwezigen t.o.v. het verkeer.
 • Aparte in- en uitgang in afgebakende zone.
 • Drankverbruik in afgebakende zone is toegestaan, een bar niet.
 • Muziekboxen buiten zijn niet toegelaten.
 • Bewakingsagenten houden toezicht op het evenement.
 • Stewards staan in voor de verkeersveiligheid.

De optie wordt bekeken om telkens een extra bord te plaatsen dat het event aankondigt voor het aankomende verkeer.

De politiezone VLAS zal bijkomend bij elk event nagaan of er nog extra maatregelen nodig zouden zijn om de veiligheid van zowel studenten als het voorbijrijdende verkeer zoveel als mogelijk te waarborgen. We benadrukken dat bovenvermelde maatregelen al van bij het begin van het academiejaar werden afgesproken, uiteraard met de bedoeling om deze steeds strikt te volgen. Het recent overleg, jammer genoeg n.a.v. het verkeersongeval met de student, heeft voor nog meer bewustwording gezorgd. Filip Devriendt, korpschef PZ VLAS
We willen absoluut verhinderen dat er nog ongevallen gebeuren. Daarom zijn we met de hulpdiensten en café-uitbaters in overleg gegaan om duidelijke veiligheidsscenario's af te spreken. De studenten worden door de maatregelen beter afgeschermd van de rijbaan en het toezicht wordt verhoogd. Zo zorgen we voor veilige studentenfeesten en een veilig verkeer. Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk 
't Hoge (c) Kortrijk
 • jpeg
't Hoge (c) Kortrijk
 • jpeg

 

 

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL