Bibliotheek Kortrijk organiseert leesmarathon op Vlaanderenleestdag

Op dinsdag 23 april, Vlaanderenleestdag én Wereldboekendag, houdt de openbare bibliotheek Kortrijk een leesmarathon. Twaalf uur lang, van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 19.30 uur nestelen stadsmedewerkers zich om de beurt in de etalage van de centrale bibliotheek voor een half uurtje leespauze.

Zien lezen doet lezen! Op Vlaanderenleestdag neem ik met veel plezier even plaats in de etalage van onze bib om een goed boek te lezen en zo mee het belang van lezen te onderstrepen. Zo hoop ik vooral onze jeugd te kunnen inspireren om zelf ook weer vaker boeken te gaan lezen. Het zorgt voor een enorme verrijking van je woordenschat. Het niveau van begrijpend lezen is de laatste jaren helaas sterk gedaald en ik hoop dat we terug massaal jongeren aan het lezen krijgen. Axel Ronse, schepen van cultuur

Openbare bibliotheek Kortrijk zet volop in op leesbevordering bij groot en klein. Hoe doe je dat beter dan door zelf het goede voorbeeld te geven? Op Vlaanderenleestdag engageren de medewerkers van Stad Kortrijk zich daarom voor een leesmarathon. De hele dag lang klokken één of twee lustige lezers elk om beurt een half uurtje uit om zich terug te trekken in een knusse leeshoek en zich daar over te geven aan puur leesplezier.

Deelnemers aan de leesmarathon doen dit dus in hun eigen tijd en voor het oog van alle Kortrijkzanen en andere voorbijgangers, in de voor de gelegenheid tot een salonnetje omgetoverde etalage van de centrale bibliotheek. Lezers kiezen elk voor zich wat ze lezen en in welk vorm. Alles kan en mag, zelfs de ingrediëntenlijst van een shampoofles, als ze maar een half uur lang onafgebroken lezen.

Onder de ‘leesgierigen’ vinden we ook de Kortrijkse schepen van cultuur Axel Ronse en burgemeester Vincent Van Quickenborne. De schepen neemt in het etalagesalon plaats van 9 tot 9.30 uur, de burgemeester verdiept zich daar van 18 tot 18.30 uur in zijn zelfgekozen lectuur.

Zelf meedoen aan de leesmarathon? Dat kan vanaf 13 uur. Als kandidaat-medelezer vind je in de koffiehoek van de centrale bibliotheek een speciaal voor Vlaanderenleestdag gereserveerde leesplek. Inschrijven is niet nodig. Bij mooi weer kan je mogelijk een van de ligzetels op het leesterras van bib Kortrijk veroveren. Kijk zeker ook eens op www.vlaanderen.be/vlaanderenleestdag welke andere Kortrijkse initiatieven je kunnen bekoren of nestel je gewoon op een plek naar keuze met jouw favoriete leesvoer. Want lezen kan altijd en overal en hoe meer lezers, hoe liever!

20240416 leeshoek in etalage centrale bib n.a.v. Vlaanderenleestdag
  • jpeg
20240416 leeshoek in etalage centrale bib n.a.v. Vlaanderenleestdag
  • jpeg
20240416 leeshoek in etalage centrale bib n.a.v. Vlaanderenleestdag
  • jpeg
Affiche Vlaanderenleestdag
  • png

Meer info

www.kortrijk.be/bibliotheek/slowreading

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL