De tweede editie van het Burgerbudget leverde 25 concrete voorstellen op om Kortrijk nog aantrekkelijker te maken. De Kortrijkzanen en een 16-koppige burgerjury kozen hieruit 10 winnaars. Zij krijgen van de stad een budget om hun creatief project de komende maanden uit te voeren.
Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘burgerbudget’, waarbij 100.000 euro vrijgemaakt werd om creatieve, vernieuwende acties in de stad uit te voeren. Dat budget werd toen verdeeld over 8 projecten. In 2023 ging de tweede editie van start waarbij opnieuw 100.000 euro budget wordt voorzien. Elke Kortrijkzaan die zelf de handen uit de mouwen wil steken om de stad leefbaarder of aantrekkelijker konden tot 15 september 2023 een voorstel indienen.
Van de 36 ingediende projecten werden 10 voorstellen op basis van het reglement onontvankelijk verklaard. Dat maakt dat 25 projecten meegenomen werden naar de tweede fase: de budgetgame. Tijdens die budgetgame tussen half december '23 en half januari '24 konden alle Kortrijkzanen ouder dan 16 stemmen op hun favoriete projecten. Meer dan 1.700 Kortrijkzanen deden dat. De 15 projecten met de meeste stemmen gingen vervolgens door naar de burgerjury.
Kortrijkzanen die dat wilden, konden zich kandidaat stellen voor de burgerjury. Uit een groep van 56 Kortrijkzanen werden 16 juryleden geloot. De loting gebeurde anoniem, maar met aandacht voor diversiteit en op basis van woonplaats en leeftijd. De jury kwam op 3 avonden samen, nam haar taak heel ernstig en oordeelde in eer en geweten over de projecten, op basis van de criteria in het reglement.
Een aantal buurtbewoners uit Sente zullen een duofiets voor minder mobiele inwoners aankopen. De vrijwilliger en gebruiker zitten naast elkaar zodat er verbinding ontstaat tussen beiden. De vrijwilliger regelt het vervoer kostenloos voor de minder mobiele inwoner.
Op de nu al mooie wandelroutes en trage wegen in en rond Bellegem is er nood aan meer rustplaatsen om te genieten van de natuur. De initiatiefnemers zullen de ecologische en comfortabele facebanken aankopen en ze op mooie plekken plaatsen.
In het Wijkcentrum Overleie en de Deelfabriek willen de vrijwilligers een ruil-en geefhoek van kamerplanten en stekken realiseren. Daarnaast ontwikkelden ze een plantenhotel voor studenten (vakantie-of stageperiodes) of inwoners die voor een tijd of voor altijd hun planten uit handen geven. Het is ook de doelstelling om verbinding tussen bestaande tuinier- initiatieven te faciliteren. Als het een succes is en er voldoende voorraad is zullen de initiatiefnemers een plantenruilbeurs of workshops organiseren.
Dit initiatief wil nieuwkomers helpen met integratie en ze samenbrengen met mensen uit de buurt. Iedereen is welkom. De vrijwilligers zullen helpen met huiswerk en activiteiten organiseren met kinderen en hun ouders. De deelnemers krijgen ook de kans om hun eigen ideeën uit te voeren.
In de nieuwe Deelfabriek is er een klimtoren aanwezig. Die is echter niet meer in een goede staat. De indieners willen de klimtoren nieuw leven inblazen door de accommodatie veilig te maken. De ultieme doelstelling is om er een klimparadijs van te maken voor jongeren en jongvolwassenen die de stap naar de reguliere klimzalen nog niet kunnen nemen.
Kortrijk heeft veel mooie parken en groenzones. De vrijwilligers willen speelse elementen toevoegen die het contact tussen mensen bevorderen. Ze willen dit doen door 3 schaak - damborden te produceren op picknicktafels. De initiatiefnemers zullen de speelstukken laten maken in het thema van de Guldensporenslag. De speciale dam- en schaaktafels zullen zichtbaar zijn in de parken.
De burgerjury besliste om € 9.344 aan dit initiatief te geven.
In de buurten van Kortrijk-Oost (St.Rochus) is er geen gebrek aan groenzones. Er zijn in totaal 6 parken in dit gebied. Het valt op dat ze elk een eigen identiteit en beleving hebben. Een groep buurtbewoners wil het aanwezige groen gebruiken als een middel tot ontmoeting. Dit willen ze stimuleren door infoborden te plaatsen over het park en wegwijzers, zitbanken en speeltoestellen te plaatsen. Die elementen zijn dan de opstap om een buurtloop, wandeling of fietstocht te organiseren.
Een groep buurtbewoners uit de Ernest Dewittestraat in Marke willen een braakliggend terrein omtoveren tot een feeërieke vlindertuin. Het is ook een herinneringsplek voor een overleden buurtbewoonster. Ze willen een oase creëren die de inwoners of passanten uitnodigen om elkaar te ontmoeten voor een babbel, een boekje te lezen of om wat tot rust te komen. De toekomstige vlindertuin zal de buurt verfraaien en tegemoetkomen aan de nood aan voedzame planten voor vlinders, bijtjes en andere insecten. Kortom een goeie zaak voor de biodiversiteit.
Een aantal buurtbewoners uit de omgeving van het Volksplein willen het park De Dubbele Haagjes omtoveren tot een voedselpark. Ze halen hun inspiratie uit de al bestaande voedselbossen. Door samen te planten, versterken ze de sociale cohesie en zorgen ze voor het vergroten van de biodiversiteit. De buurtbewoners willen op termijn ook werk maken van natuureducatie voor de kinderen en jongeren uit de buurt.
Met de Volxskeuken maken de vrijwilligers maandelijks een voedzame maaltijd met voedseloverschotten voor iedereen die het nodig heeft. Deze maaltijden worden gratis aangeboden, maar inwoners kunnen wel een vrije bijdrage geven. De maaltijden worden op een soort cargofiets tot in de buurt gebracht.
Kortrijk telt ondertussen meer dan 300 buurtcomités. Deze - met hun vele honderden inwoners/vrijwilligers - zorgen voor een hartelijke en verbonden stad. Met het burgerbudget steunen we hen daarin. Ook dit jaar maakten we hiervoor 100.000 euro vrij. Vanavond maken we de tien winnaars bekend van de tweede editie. Allemaal projecten die mee bouwen aan een nog warmere stad. Kortrijkzanen zijn geëngageerd en wij zijn trots op hun enthousiasme en creativiteit.Ruth Vandenberghe, eerste schepen
Bevoegd
-
- Ruth Vandenberghe
- Eerste schepen bevoegd voor Burgerzaken, Stadsmarketing en Toerisme, Energie, Nette stad en Participatie
- ruth.vandenberghe@kortrijk.be
- 0472 60 38 45
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Kortrijk hijst koestervlag als steun voor gezinnen die een kind missen
Iedereen kent wel iemand die een kind verloor. Om al die gezinnen die een kind missen een warm hart toe te dragen in aanloop naar de feestdagen, organiseert Berrefonds vzw van 6 tot en met 13 decem...
Kortrijk wil weten wat er leeft via DOE-meter
Het grootste onderzoek naar vrijwilligerswerk en verenigingen in België ging begin november van start. Ook Stad Kortrijk doet mee. De ‘DOE-METER’ is een nationaal burgeronderzoek en wil via een bev...
De Langste Taarttafel wint publieksprijs voor beste Belgische buurtproject 2024
Buurtontwikkelaar Matexi heeft gisteravond tijdens de negende editie van de Matexi Award 6 prijzen uitgereikt aan de meest vergroenende en verbindende buurtinitiatieven van België. De Langste Taart...
De Tijdloze Countdown live vanuit Kortrijk
Terwijl er ondertussen massaal gestemd wordt voor De Tijdloze 100 via VRT MAX, maken De Tijdloze, Studio Brussel en VRT Canvas hun plannen bekend om samen af te tellen naar de meest gereputeerde ei...
Akkoord om Kortrijk met brio te besturen
Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit zijn tot een coalitieakkoord gekomen. De drie partijen willen Kortrijk de komende zes jaar nog mooier, nog sterker en nog veiliger maken en al...