Woordkunstenfestival Memento trekt recordaantal bezoekers

Op vrijdag 15 maart 2024 ging woordkunstenfestival Memento van start. Drie dagen lang waren er in totaal 35 activiteiten op verschillende locaties in Kortrijk. Samen konden ze op ruim 3.100 bezoekers rekenen. Dat is bijna een verdubbeling van het bezoekersaantal in 2023.

We zijn met de Letterzetter en Memento Woordfestival een mooi traject aan het afleggen. Jaar na jaar bereiken we meer mensen uit diverse doelgroepen en dat is ook ons doel: literatuur en woordkunst toegankelijk maken voor iedereen. Memento biedt steeds een ruim aanbod met voor ieder wat wils. Het Zesde Metaal en Wouter Deprez & Tcha Limberger waren dit jaar de publiekstrekkers, maar tegelijk vonden heel wat mensen ook hun weg naar de iets minder bekende auteurs en artiesten. Samen met de start van FTI was Kortrijk zo opnieuw een hotspot dit weekend!  Axel Ronse, schepen van cultuur

Het Zesde Metaal en het duo Wouter Deprez en Tcha Limberger, de headliners van het festival, waren al een tijdje uitverkocht. Maar ook de exposities, auteursgesprekken, poëzieperformances en het kinder- en jeugdprogramma brachten veel mensen op de been.

Memento kleurt mee de literaire lente in België en gunt tal van jonge (woord)kunstenaars uit verschillende collectieven (Letterzetter, Kliek Frank, Coupee Collage) een plek in de programmatie. Vanuit het thema werken ze al maanden vooraf aan nieuw artistiek werk en stellen dit tijdens het festival voor in expo’s en presentaties.

Curator en Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk Astrid Haerens beet de spits af met ‘Over touwfiguren’, een zelfgeschreven tekst over het door haar gekozen thema ‘Spelen’. Later trok ze de festivalbezoekers in haar eigen poëtische universum met de voorstelling ‘Oerhert’. De talenten uit het Letterzettercollectief publiceerden ook een nieuw Mementoboek met eigen teksten. Dat stelden ze op 16 maart voor in een uitverkochte zaal, samen met festivalambassadeur Wouter Deprez.

Wie dat wil, kan nog even (na)genieten van Memento. De expo’s lopen nog door tot eind maart, onder meer in MAST art Gallery, 4n20 Ruimte voor Kunst, Atelier Nooitgedacht, Texture en een van de Broeltorens. Daarna is het uitkijken naar de feesteditie van 2025: dan blaast Memento 10 kaarsjes uit. Noteer alvast 14, 15 en 16 maart 2025 in de agenda.

Memento (c) Kortrijk
  • jpg
Memento (c) Kortrijk
  • jpg
Memento (c) Kortrijk
  • jpg
Memento (c) Kortrijk
  • jpg
Memento (c) Babeth Albert
  • jpg
Memento (c) Babeth Albert
  • jpg
Memento (c) Babeth Albert
  • jpg
Memento (c) Babeth Albert
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL